Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vlašský salát retro (podle ČSN z roku 1976)

Vlašský salát neboli vlašák je jídlo, které nemůže vyjít z módy. Připravte si jej doma jen tak k rohlíku a zavzpomínejte na dětství nebo s ním udělejte skvělé chlebíčky a překvapte své blízké.

Hodnocení receptu je 4,9 (69×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

1974andrea 1974andrea

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez času na zchladnutí surovin

50 min (20 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez času na zchladnutí surovin)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 429 kJ /
2 493 kcal
Bílkoviny39,51 g
Tuky203,34 g
Vláknina18,81 g
Cholesterol 428 mg
Sodík 8,62 g
Sůl21,25 g
Sacharidy117,31 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Krok 2: Brambory, mrkev a celer nakrájíme na kostičky, salám na tenké nudličky, okurky nadrobno. Krok 3: V míse smícháme majonézu, hořčici, worcester, část octu, cukr, pepř, trochu osolíme a promícháme. Krok 4: Do směsi s majonézou přidáme pokrájenou zeleninu, salám a sterilovaný hrášek. Krok 5: Ochutnáme, případně dochutíme a necháme uležet v lednici. Před podáváním ještě promícháme.

TIP: Jak udělat domácí majonézu

Zveřejněno 13. 8. 2019

Poznámka autorky 1974andrea

Octu jsem dala méně, asi polovinu, dochutit lze vždycky, záleží také na tom, jak kyselé jsou okurky. Solte postupně.

Vlašských salátů je tu několik, ale tento je přesně podle norem a vyplatí se je opravdu dodržet. Hlavně poměr brambor, salámu, mrkve a celeru ;-)

Moje recepty a ostatní fotografie najdete na https://inkitchenopen.blogspot.com/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vlašský salát retro (podle ČSN z roku 1976)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2M6J

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vlašský salát retro (podle ČSN z roku 1976)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2M6J

Marie

Komentáře (38)

Sladkostiodbarborky: Díky :-K

skvělé! na chlebíčky parádní <3

nemá chybu na ten jsem chodil do bufíku na náměstí.

1974andrea: Je to opravdu dobrota a jsem moc ráda, že jsem tento recept objevila. Moc děkuji :-K

RubyRom: Díky za fotku a jsem ráda, že jsi spokojená s recepturou :-K

RubyRom: Romanko přesně jsme asi už pamětníci,ale přesně táák jedl se fáákt z papíru a rohlíkem,ale byla to dobrota;-)<3<3

Tak jsem si tento salát udělala a přidávám i foto. Je vynikající, ale příště vše nastrouhám. Pokud si dobře pamatuji tak byl jemnější a baštili jsme ho z papíru a nabírali rohlíkem. Toto by na rohlíku nedrželo. Ale to je drobnost. Chuťově je bez chyby. Ten dnešní salát se nedá jíst, je to řídké a bez chuti. Už jsem málem zapomněla jaká to byla dobrota a jedli jsme ho velmi často.
Děkuji za připomenutí.

Já bych si ho udělala bez toho hrášku. Moc ho nemusím ????

Veronika.Hrozna: Verčo ne, v tomhle receptu cibule není

hospodyne: Do tohoto vlašáku nejde cibule? Marně ji hledám v surovinách.

:-KVeronika.Hrozna: do salátů dělám svoji majonézu - na 3 žloutky 200g oleje a jen přisolit. Tyčákem nebo ručním el. šlehačem je to hned. Zdá se mi, že ty kupované jsou hodně řídké a saláty "tečou", což mi vadí. Mám ráda, když je salát "suchý", jak býval dřív, ani papír moc nepromáčel:-D

Už tady okukuju fotku, zítra udělám ! Vidím, že to máš vše nakrájené na malinké kostičky, zkusím to taky tak jemně nakrájet ,tu zeleninku a brambory. Zatím jsem zbaštili všechny tvoje saláty, do posledního ! Fotky jsem nedávala, ale přidám! ;-)

Salat je vyborny, mame jej hotovy a ted jsem jej chutnala; dame ho na chvilu ulezet a pak se na nej vrhnem. ;-)
Dekuji za inspiraci - s "prumyslovym vlasakem" z hypermarketu se to neda srovnat. :yes:

Moc dobrý vlašák... Už je v lednici. Do zítra se uleží a to bude dobrota. Přidávám foto :yes:

Eja57: tento vlašák je vynikající a dělám ho už několik let a to podle receptu na odkazu. Tento recept ale neodpovídá citované normě. Správný poměr surovin je uveden ve vašem komentáři (Eja57) https://www.jaktak.cz/jak-udelat-vlassky-salat-pra...

Lenunka: Pri stehovani jsem prisla o kucharku manzelovy babicky z prvni republiky. A tam rozetrene sardelky (vetsinou tak 3 kousky) davali snad do vseho. Do dusenych mas taktez. Ja nesnasim ryby. Ale jednou jsem to ze zvedavosti zkusila, a ono to opravdu chutnalo vyborne, presne tak - unami. Vubec to neni citit po rybach.

Lenunka: Díky :-K

tak včera jsem ho vyrobila, do rána se uležel...je výborný. Osolila jsem fakt těmi 10 g, je to na mě malinko slanější, ale já moc nesolím, takže jak je v receptu - solit opravdu postupně. Jestli nevadí, přidávám foto :-):-K:yes:

pozorovatel: Problem s pochopenim psaneho textu?? Andrea odkazuje na normy, takze si autorstvi nijak neprivlastnuje.

pozorovatel:
No a tvrdí snad vkladatelka rcp, že je autorka, když už názvem deklaruje zdroj :-?

Tzv. "autorce" receptu: nemůžete být autorkou, když tvrdíte, že Vámi publikovaný salát je podle ČSN. To je protimluv. Pro Vaši informaci k rozšíření znalostí: pro potraviny platily tzv. oborové normy (ON), které byly po "revoluci" zrušeny. Třeba v Německu platí dodnes a co je mimo ně, tak si tamní výrobci nedovolí nabídnout na trhgu. Proto se okolopřihlížející nedivte , co se v doučasné době prodává jako "lahůdka". Vím, co říkám.

Merylas: Ale Maruško jasně, salám ;-) Teď už to nepřepíšu.

Lenunka: Až budu v Makru, tak se po něm mrknu. Ale myslím, že hlavně ze zvědavosti na složení ;-)

Lenunka: jj..u nás v jednom malém řeznictví prodávají "retro šunkový salám" a to je teda fakt MASO, prostě je tam maso:yes:

Eja57: to jo, ale ony jsou dost výrazné, dávají se třeba do dresinku na Caesar salát, a dává se jich taky malinko (sardelky = ančovičky, kdyby někdo nevěděl) :-). Ale to je jedno, já jen že mě to v té kuchařce už dřív zaujalo, že to dávali do věcí, kam bych je já nedala:-)

1974andrea: výrobní salám se tam dává doteď :-D, a dá se i koupit (třeba v Makru), ale asi bych do toho nešla a použila spíš ten šunkový :-)

1974andrea: Andy, píšeš, že se do vlašáku dával tzv. výrobní salát, neměla jsi spíš na mysli výrobní salám? :-K

Lenunka: ale kukni, že na kilo salátu je ho fakt jen špetka - 50 g, to bude takové umami :yes:

1974andrea: Andreo, ne úplně dobře jsi přečetla můj příspěvek ;-) - ČSN 1976 samozřejmě, ale já jsem pro ilustraci dávala příklady ještě jiných "vlašských" salátů...
Asi tento "vynález" je dle dostupných dat z roku cca 1911 - to je ten Linkův, po válce jeho lahůdkářství bylo znárodněno, recept byl dlouho utajován.
Třeba i ještě Vilém Vrabec nedává do svého "vlašáku" vůbec kořenovou zeleninu, ale stejně jako ty předchozí jsou tam jablka..., šunka, brambory...
A nějak postupem času se složení měnilo směrem - za málo peněz hodně muziky....ne že by vlašák našich mladých let nebyl při dodržení normy dobrý, ale třeba ten Viléma Vrabce mi chutná líp ( asi 2x jsem ho dělala...)
:-K

1974andrea: v prvorepublikovom sú tie slede...:-8

Eja57: Tohle není prvorepublikový recept, to se mýlíte ;-) Do vlašáku se dával tzv. výrobní salát. Tohle jsou normy z roku 1976, jak uvádím.

Tématické fráze:
vlašský salát dle čsn, vlašský-salát-retro, vlassky salat recept, vlašský salát recept dle čsn, vlašský salát, retro saláty, čsn 50142, vlašský salát čsn, saláty dle čsn, vlašský salát recept čsn, csn vlassky salat, recepty čsn, saláty podle čsn, retro vlasky salát recept, majonéza dle čsn, norma na vlašský salát, retro-vlašský salát recepty, salát podle čsn, prvorepublikový vlašský salát recept, vlažský salát podle čsn

Suroviny:
brambory typ a, junior, okurky sterilované, hrášek sterilovaný, celer, mrkev, majonéza, hořčice plnotučná, omáčka worcesterová, ocet, cukr, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu