Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévka srbská čorba

Hodnocení receptu je 4,5 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Náročný

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 698 kJ /
1 362 kcal
Bílkoviny57,01 g
Tuky104,80 g
Vláknina3,65 g
Cholesterol 339 mg
Sodík 489 mg
Sůl1,01 g
Sacharidy45,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na tuku zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme maso pokrájené na kostičky, lehce je osmahneme a dusíme v menším množství vody pod pokličkou, až se šťáva téměř vydusí. Zasypeme paprikou, po zpěnění zalijeme trochou vody, přidáme pokrájenou kořenovou zeleninu, koření, sůl, a dusíme, až maso téměř změkne. Krok 2: Přidáme zbývající vodu, vše uvedeme do varu, vložíme papriky, rajčata a feferonky (feferonky dáme podle chuti, ale nelze je úplně vynechat), vaříme až zelenina téměř změkne. Zavaříme malou lžičkou nočky a vaříme 5 min. Polévku nepatrně okyselíme octem, vyjmeme nové koření a bobkový list, polévku posypeme nasekanou petrželkou a podáváme. Krok 3: Příprava nočků: Vejce rozšleháme s částí mouky, strouhankou a solí, promícháme, podle potřeby přidáme mouku a vypracujeme tvárlivé těsto. Necháme je asi 10 min odležet.

Zveřejněno 13. 8. 2019

Poznámka autorky MamlajdaD

Zdroj - Sešit Libuše Vlachové (Sešit = brožované vydání kuchařských předpisů - měla jsem kdysi půjčené od sousedky). Mírně upraveno.

Čorba je polévka rozšířená nejen v různých zemích na Balkáně, ale téměř v celém středomoří, např. v Tunisu je prý známá pod jměnem šorba, kde se dělá buď z kuřecího nebo skopového masa. Ingredience jsou pochopitelně podle různých zemí a oblastí odlišné.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polévka srbská čorba

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5Pjx

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polévka srbská čorba

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5Pjx

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Polévku jsem uvařil bez noků a rajčat (náhrada protlak) a je výborná. :-)

Veronika.Hrozna: ja nie.:-8

MamlajdaD: Já vždycky do nočků máslo, hezky to dochutí!<3

Veronika.Hrozna: Podle té původní autorky Libuše Vlachové se tam žádný tuk nedává, ale pokud máte nějaký svůj oblíbený recept na noky s tukem, tak by to nemělo vadit a klidně udělejte nočky podle svého.;-):-) Zdravím!:-K

Do těch nočků, žádný tuk ???

bofinka: :yes: Tebe jsem přesně měla na mysli - že poskytneš validní info :-K děkuji

Eja57: :-D:-D:-D:yes: Ty jsi byla pilná a našla jsi jich několik, ona jedna je i tady na topkách, dokonce dvě - https://www.toprecepty.cz/recept/11032-corba-od-ma... od magdalenky a pak od Straslipka Martin https://www.toprecepty.cz/recept/34682-balkanska-c..., ale obě jsou jiné, ale já mám také ještě několik jiných receptů na tuto polévku. Čechy a Morava jsou maličké oproti Balkánu a celé části Středomoří a vezmi si, kolik je tu jen receptů třeba na kulajdu! Tak na tak velké rozloze tam na jihu to asi bude nepřeberná plejáda různých receptů!:-D;-) Tahle by mohla být našim středoevropským jazýčkům chutově dost blízká, proto jsem jí vybrala;-):-8. Přeji všem, kdo vyzkouší dobrou chuť! Myslím, že každá oblast má tu svoji "pravou" čorbu. ;-):-D:yes: Moc zdravím!:-K:-K

Corba v srbstine (a vubec na celem Balkane, Turecku a i dale na vychod) znamena polevka, bud jenom zeleninova, lusteninova, nebo s kousky masa (jehneci, teleci, uzene), kde alespon jednou surovinou je nejaky kysely prvek. Muze jim byt zakysana smetana, jogurt, kefir, citron, ocet, kysane zeli atd. Kdezto vyvar z masa s zeleninovou vlozkou + treba testovina, knedlicky, noky) je v Srbsku supa.
Takze nazev "polevka srbska corba" je neco jako kdybys napsala "srbska kyselkava polevka". Ale tech maji v Srbsku silene moc. Proste neni to pojmenovani specificke polevky, ale obecny nazev druhu polevky.

No tak kam se hrabe na čorbu asi tisíc receptů na svíčkovou....
Jsem našla čorbu s:
- fazolemi - hlavně Bulharsko
- kysaným zelím
- masovými knedlíčky
- uzeným masem
:-O
Máme tu myslím nějaké expertky přes balkánskou a přilehlou kuchyni....holky tak existuje nějaká "pravá":-?

Tématické fráze:
srbská polévka, čorba recept, houbova srbska polevka, recept na polevku corbu?, šorba polévka tunis, srbská sčorba, houbová polévka srbsku, tuniská čorba, recept srbská fazolová polévka se se zakysanou smetanou, polevka sorba, čorba se zelím, mlekova polevka se kysaným zelím, recepty čorba, ščorba polévka, sčorbe, turecká čorba, polevka srbská šorba, čorba s uzeným masem, špenátová čorba, srbská fazolová čorba

Suroviny:
tuk, cibule, maso vepřové, paprika sušená sladká, voda, petržel, sůl, pepř mletý, koření nové koření, bobkový list, rajče, paprika, feferonka, ocet, petrželka, vejce, mouka hrubá, strouhanka, sůl

Přidat fotografie receptu