Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švestkový dort (řez) se smetanovým krémem

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 868 kJ /
4 510 kcal
Bílkoviny82,17 g
Tuky216,92 g
Vláknina31,10 g
Cholesterol 1,21 g
Sodík 601 mg
Sůl1,51 g
Sacharidy541,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu, promícháme, přisypeme mouku s kypřidlem, opět dobře promícháme a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto vlijeme do dortové formy o průměru cca 32 cm nebo do pekáčku vymazaného máslem a vysypaného hrubou moukou. Vložíme do předehřáté trouby na 180 a pečeme dozlatova. Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit. Po upečení necháme zchladnout. Krok 2: Omyté vypeckované švestky pokrájíme na menší kusy a dáme do kastrolu. Přisypeme cukr dle chuti, skořici a pokud chceme a máme rádi, tak i čerstvě nastrouhanou citronovou kůru. Pomalu zahříváme, aby začaly švestky pouštět vlastní šťávu, ve které je krátce podusíme pod poklicí. Pak do nich vlijeme za stálého míchání ve vodě rozmíchané pudinky a provaříme dle návodu. Krok 3: Na korpus (klidně ještě vlahý) nalijeme švestkovou náplň, zarovnáme a necháme zcela zchladnout.
Pokud chceme, můžeme před nanesením švestkové náplně korpus pokapat rumem nebo likérem. Krok 4: Smetany vyšleháme s cukrem a ztužovačem do tuha, poté zašleháme tvaroh nebo zakysanou smetanu, krém naneseme na zchladlou švestkovou náplň, uhladíme, posypeme skořicovým cukrem (případně jen skořicí) a dáme do chladna proležet, nejlépe přes noc.

Zveřejněno 30. 8. 2019

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Švestkový dort (řez) se smetanovým krémem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w3Nm

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Švestkový dort (řez) se smetanovým krémem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w3Nm

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Skvělý. Byli malé úpravy. Do korpusu jsme místo oleje dávaly 60g másla rozpuštěného. Do těch švestek jsme přidaly hřebíček drcený a rum. Puding byl karamelový a banánový (pozor na tekutinu co pustí švestky,ať vám to pak zhoustne). A místo tvarohu do šlehačky mascarpone. Smetana byla s prášku od Dr Etkeho. Dobře drží tvar. Za mně bod

:-) Parádní recept i foto <3:-K

Sibalka: ...děkuji za pochvalu :-K:-K:-K a mám radost, že vám chutnal;-):-8:-K

Opravuji mělo tam být vynikající!!!!!! ????

Vynikající ????????????????

Suroviny:
vejce, cukr krupice, cukr vanilkový, olej, voda, mouka polohrubá, prášek do pečiva, švestky, cukr krupice, pudink vanilkový, skořice, voda, kůra citronová, smetana ke šlehání, ztužovač šlehačky, cukr moučkový, tvaroh měkký, cukr skořice

Přidat fotografie receptu