Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 18 868 kJ / 4 510 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 82,17 g |
Tuky | 216,92 g |
Vláknina | 31,10 g |
Cholesterol | 1,21 g |
Sodík | 601 mg |
Sůl | 1,51 g |
Sacharidy | 541,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu, promícháme, přisypeme mouku s kypřidlem, opět dobře promícháme a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto vlijeme do dortové formy o průměru cca 32 cm nebo do pekáčku vymazaného máslem a vysypaného hrubou moukou. Vložíme do předehřáté trouby na 180 a pečeme dozlatova. Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit. Po upečení necháme zchladnout.
Krok 2: Omyté vypeckované švestky pokrájíme na menší kusy a dáme do kastrolu. Přisypeme cukr dle chuti, skořici a pokud chceme a máme rádi, tak i čerstvě nastrouhanou citronovou kůru. Pomalu zahříváme, aby začaly švestky pouštět vlastní šťávu, ve které je krátce podusíme pod poklicí. Pak do nich vlijeme za stálého míchání ve vodě rozmíchané pudinky a provaříme dle návodu.
Krok 3: Na korpus (klidně ještě vlahý) nalijeme švestkovou náplň, zarovnáme a necháme zcela zchladnout.
Pokud chceme, můžeme před nanesením švestkové náplně korpus pokapat rumem nebo likérem. Krok 4: Smetany vyšleháme s cukrem a ztužovačem do tuha, poté zašleháme tvaroh nebo zakysanou smetanu, krém naneseme na zchladlou švestkovou náplň, uhladíme, posypeme skořicovým cukrem (případně jen skořicí) a dáme do chladna proležet, nejlépe přes noc.
Pokud chceme, můžeme před nanesením švestkové náplně korpus pokapat rumem nebo likérem. Krok 4: Smetany vyšleháme s cukrem a ztužovačem do tuha, poté zašleháme tvaroh nebo zakysanou smetanu, krém naneseme na zchladlou švestkovou náplň, uhladíme, posypeme skořicovým cukrem (případně jen skořicí) a dáme do chladna proležet, nejlépe přes noc.
Zveřejněno 30. 8. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Švestkový dort (řez) se smetanovým krémem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w3Nm
Moje poznámka
Švestkový dort (řez) se smetanovým krémem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w3Nm
Nejnovější recepty
Kachna s jarní nádivkou
Přidáno před 3 hodinami
Vaječná tlačenka s červenou kapií
Přidáno před 8 hodinami
Masové drůbeží kuličky v houbové omáčce
Přidáno před 11 hodinami
Nepečený Míša do skleničky
Přidáno před 12 hodinami
Segedínský závitek
Přidáno 9. 4. 2025 16:32
Plněný vepřový bůček s mletým masem a klobásou
Přidáno 9. 4. 2025 16:20
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí játra s protlakem a zeleninou
alcerm před 58 minutami
Hlíva ústřičná na paprice a fazolkách
mikii před 1 hodinou
Těsto na pizzu
zateckajosef6 před 1 hodinou
Boloňské špagety
Andyzvesnice před 3 hodinami
Cizrna na paprice s pórkem
Andyzvesnice před 3 hodinami
Tvarohová náplň
pavlina.simr před 3 hodinami
Pečené batáty se salátem
sauce1 před 4 hodinami
Znojemská omáčka
evinkaaa před 4 hodinami
Smetanové kedlubny na sladkokyselo
trdlo před 7 hodinami
Kuřecí játra na paprikách
Wanilor před 7 hodinami
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
olej,
voda,
mouka polohrubá,
prášek do pečiva,
švestky,
cukr krupice,
pudink vanilkový,
skořice,
voda,
kůra citronová,
smetana ke šlehání,
ztužovač šlehačky,
cukr moučkový,
tvaroh měkký,
cukr skořice
Komentáře (5)