Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Omáčky Ch, J, K (chalupářská koprovka, jablečná s hořčicí, jalovcová, játrová, kari s rýží)

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

MamlajdaD MamlajdaD

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 428 kJ /
1 536 kcal
Bílkoviny41,50 g
Tuky96,51 g
Vláknina20,46 g
Cholesterol 494 mg
Sodík 1,02 g
Sůl2,53 g
Sacharidy117,57 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Chalupářská koprová omáčka:
Sušené houby dáme přes noc máčet do vody. Ráno je mírně ovaříme, uděláme máslovou jíšku, kterou zalijeme vodou z hub i s těmi houbami, provaříme, přidáme smetanu, sekaný kopr a omáčku podle chuti okyselíme. Krok 2: Jablečná omáčka s hořčicí - teplá:
Oloupaná jablka postrouháme, přidáme cibuli (tu ihned přidat do jablek, na vzduchu hořkne), sůl, hořčici a cukr, dobře provaříme a pak vše protlačíme přes sítko a přidáme mléko a citrónovou šťávou. Takto připravenou omáčku podáváme teplou především na vařená masa. Krok 3: Jalovcová omáčka
Na rozpuštěné máslo dáme nadrobno nakrájenou cibuli a roztlučený nebo rozdrcený jalovec. Za stálého míchání opékáme na velice mírném ohni asi 5 minut, pak zaprášíme moukou a zasmahneme ji. Podlijeme vývarem a provaříme. Během toho posolíme, popepříme, ochutíme citrónovou šťávou a cukrem. Úplně nakonec přidáme lžíci nadrobno nasekané petrželové natě a lžíci nasekané pažitky a už nevaříme. Podáváme k vařenému hovězímu a k divočině, jako příloha se hodí knedlík. Omáčka je dobrá i bez masa. Krok 4: Játrová omáčka:
Slaninu pokrájíme na kostičky, přidáme pokrájenou zeleninu a cibuli, mírně osmahneme. Pak přidáme játra - odblaněná a na tenké plátky pokrájená nebo ještě lépe umletá na masovém mlýnku a za stálého podlévání vodou je dusíme doměkka. Ze sádla a mouky připravíme světlou zásmažku, rozvaříme ji vodou a přidáme k měkkým játrům. Šťávu procedíme, játra a zeleninu umixujeme najemno a vložíme zpět do omáčky. Okořeníme a zjemníme smetanou, nakonec přidáme petrželku. Krok 5: Kari omáčka s rýží
Do zapékací misky dáme čtvrtlitrový hrnek propláchnuté rýže, zalijeme vodou, osolíme, přidáme 2 lžíce oleje a 1 hřebíček. Dusíme 30 minut v troubě při 180° C, dokud se voda nevyvaří. Mezitím na jedné lžíci oleje osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme jednu větší na proužky nakrájenou zeleninovou papriku, po chvíli asi 4 pokrájená rajčata a dodusíme doměkka. Zalijeme šlehačkou (1/2 hrnku), ve které jsme rozkvedlali 1 lžíci hladké mouky a 1 ne moc plnou lžíci koření kari a krátce povaříme. Omáčku podáváme s dušenou rýží, můžeme ji i do omáčky vmíchat.

Zveřejněno 30. 8. 2019

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Omáčky Ch, J, K (chalupářská koprovka, jablečná s hořčicí, jalovcová, játrová, kari s rýží)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w3Ng

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Omáčky Ch, J, K (chalupářská koprovka, jablečná s hořčicí, jalovcová, játrová, kari s rýží)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w3Ng

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

MamlajdaD: :-K;-)

tejaja (moderátorka): Terezko, díky! Ta omáčka vypadá tak jedle (žravě), je parádně barevná, moc se ti to povedlo, uvařit i vyfotit! :yes::yes::yes: Opravdu děkuji za vyzkoušení i za fotky!:-K:-D;-)<3 Jsem ráda, že ti ta omáčka chutnala, ale když se podívám na tvoji fotku (i s fotopostupem), komu by to nechutnalo!:-8:-D<3:-K Díky moc a posílám ještě jeden srdečný předvánoční pozdrav!:-K:-K:-K

Vyskúšala som kari omáčku s ryžou, pretože kari mám veľmi rada. Je nielen vzhľadovo pekná, farebná, ale aj chutná. :yes:;-)

Tématické fráze:
recept na omáčky, ryže a omáčky, recept na omáčku s kari, jablečná omáčka, recepty omáčky, jalovcova omacka se smetanou, játrová omáčka s hřebíčkem, omáčka k rýži s hořčicí

Suroviny:
houby sušené, mouka, smetana, kopr, ocet, jablko, hořčice, mléko, cukr, máslo, cibule, jalovec, mouka, vývar masový, šťáva citronová, cukr, nať petrželová, slanina, játra, zelenina kořenová, mouka hladká, smetana, petrželka, pepř, olej, cibule, rajče, šlehačka, mouka hladká, koření kari, voda

Přidat fotografie receptu