Omáčky Ch, J, K (chalupářská koprovka, jablečná s hořčicí, jalovcová, játrová, kari s rýží)
Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 428 kJ / 1 536 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 41,50 g |
Tuky | 96,51 g |
Vláknina | 20,46 g |
Cholesterol | 494 mg |
Sodík | 1,02 g |
Sůl | 2,53 g |
Sacharidy | 117,57 g |
Postup přípravy
Krok 1: Chalupářská koprová omáčka:
Sušené houby dáme přes noc máčet do vody. Ráno je mírně ovaříme, uděláme máslovou jíšku, kterou zalijeme vodou z hub i s těmi houbami, provaříme, přidáme smetanu, sekaný kopr a omáčku podle chuti okyselíme. Krok 2: Jablečná omáčka s hořčicí - teplá:
Oloupaná jablka postrouháme, přidáme cibuli (tu ihned přidat do jablek, na vzduchu hořkne), sůl, hořčici a cukr, dobře provaříme a pak vše protlačíme přes sítko a přidáme mléko a citrónovou šťávou. Takto připravenou omáčku podáváme teplou především na vařená masa. Krok 3: Jalovcová omáčka
Na rozpuštěné máslo dáme nadrobno nakrájenou cibuli a roztlučený nebo rozdrcený jalovec. Za stálého míchání opékáme na velice mírném ohni asi 5 minut, pak zaprášíme moukou a zasmahneme ji. Podlijeme vývarem a provaříme. Během toho posolíme, popepříme, ochutíme citrónovou šťávou a cukrem. Úplně nakonec přidáme lžíci nadrobno nasekané petrželové natě a lžíci nasekané pažitky a už nevaříme. Podáváme k vařenému hovězímu a k divočině, jako příloha se hodí knedlík. Omáčka je dobrá i bez masa. Krok 4: Játrová omáčka:
Slaninu pokrájíme na kostičky, přidáme pokrájenou zeleninu a cibuli, mírně osmahneme. Pak přidáme játra - odblaněná a na tenké plátky pokrájená nebo ještě lépe umletá na masovém mlýnku a za stálého podlévání vodou je dusíme doměkka. Ze sádla a mouky připravíme světlou zásmažku, rozvaříme ji vodou a přidáme k měkkým játrům. Šťávu procedíme, játra a zeleninu umixujeme najemno a vložíme zpět do omáčky. Okořeníme a zjemníme smetanou, nakonec přidáme petrželku. Krok 5: Kari omáčka s rýží
Do zapékací misky dáme čtvrtlitrový hrnek propláchnuté rýže, zalijeme vodou, osolíme, přidáme 2 lžíce oleje a 1 hřebíček. Dusíme 30 minut v troubě při 180° C, dokud se voda nevyvaří. Mezitím na jedné lžíci oleje osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme jednu větší na proužky nakrájenou zeleninovou papriku, po chvíli asi 4 pokrájená rajčata a dodusíme doměkka. Zalijeme šlehačkou (1/2 hrnku), ve které jsme rozkvedlali 1 lžíci hladké mouky a 1 ne moc plnou lžíci koření kari a krátce povaříme. Omáčku podáváme s dušenou rýží, můžeme ji i do omáčky vmíchat.
Sušené houby dáme přes noc máčet do vody. Ráno je mírně ovaříme, uděláme máslovou jíšku, kterou zalijeme vodou z hub i s těmi houbami, provaříme, přidáme smetanu, sekaný kopr a omáčku podle chuti okyselíme. Krok 2: Jablečná omáčka s hořčicí - teplá:
Oloupaná jablka postrouháme, přidáme cibuli (tu ihned přidat do jablek, na vzduchu hořkne), sůl, hořčici a cukr, dobře provaříme a pak vše protlačíme přes sítko a přidáme mléko a citrónovou šťávou. Takto připravenou omáčku podáváme teplou především na vařená masa. Krok 3: Jalovcová omáčka
Na rozpuštěné máslo dáme nadrobno nakrájenou cibuli a roztlučený nebo rozdrcený jalovec. Za stálého míchání opékáme na velice mírném ohni asi 5 minut, pak zaprášíme moukou a zasmahneme ji. Podlijeme vývarem a provaříme. Během toho posolíme, popepříme, ochutíme citrónovou šťávou a cukrem. Úplně nakonec přidáme lžíci nadrobno nasekané petrželové natě a lžíci nasekané pažitky a už nevaříme. Podáváme k vařenému hovězímu a k divočině, jako příloha se hodí knedlík. Omáčka je dobrá i bez masa. Krok 4: Játrová omáčka:
Slaninu pokrájíme na kostičky, přidáme pokrájenou zeleninu a cibuli, mírně osmahneme. Pak přidáme játra - odblaněná a na tenké plátky pokrájená nebo ještě lépe umletá na masovém mlýnku a za stálého podlévání vodou je dusíme doměkka. Ze sádla a mouky připravíme světlou zásmažku, rozvaříme ji vodou a přidáme k měkkým játrům. Šťávu procedíme, játra a zeleninu umixujeme najemno a vložíme zpět do omáčky. Okořeníme a zjemníme smetanou, nakonec přidáme petrželku. Krok 5: Kari omáčka s rýží
Do zapékací misky dáme čtvrtlitrový hrnek propláchnuté rýže, zalijeme vodou, osolíme, přidáme 2 lžíce oleje a 1 hřebíček. Dusíme 30 minut v troubě při 180° C, dokud se voda nevyvaří. Mezitím na jedné lžíci oleje osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme jednu větší na proužky nakrájenou zeleninovou papriku, po chvíli asi 4 pokrájená rajčata a dodusíme doměkka. Zalijeme šlehačkou (1/2 hrnku), ve které jsme rozkvedlali 1 lžíci hladké mouky a 1 ne moc plnou lžíci koření kari a krátce povaříme. Omáčku podáváme s dušenou rýží, můžeme ji i do omáčky vmíchat.
Zveřejněno 30. 8. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Omáčky Ch, J, K (chalupářská koprovka, jablečná s hořčicí, jalovcová, játrová, kari s rýží)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w3Ng
Moje poznámka
Omáčky Ch, J, K (chalupářská koprovka, jablečná s hořčicí, jalovcová, játrová, kari s rýží)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w3Ng
Nejnovější recepty
Treska s květákovým pyré
Přidáno před 53 minutami
Kořeněné cukroví
Přidáno před 1 hodinou
Vánoční stromečky
Přidáno před 3 hodinami
Tvarohové linecké koláčky
Přidáno před 4 hodinami
Polévka z červené řepy s rajčaty a pohankou II.
Přidáno před 7 hodinami
Pečené kukuřičné kuře a pečená zelenina s hummusem
Přidáno před 7 hodinami
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Palačinky s džemem
kristyna.potenska před 26 minutami
Minutkové kuřecí nudličky
Kratochvilka před 36 minutami
Kuřecí stehna z horkovzdušné fritézy
Papaja5 před 2 hodinami
Masové koule v kari omáčce
ricci před 3 hodinami
Báječná jatýrka na slanině
Kava 2 před 3 hodinami
Vepřová plec po Bakoňsku
mamina58 před 4 hodinami
Jablková buchta s čokoládou
Noumik před 17 hodinami
Peřinková buchta s pudinkem
Lili. před 19 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Lili. před 19 hodinami
Výborná vánočka z domácí pekárny
Eddie122 před 19 hodinami
Tématické fráze:
recept na omáčky,
ryže a omáčky,
recept na omáčku s kari,
jablečná omáčka,
recepty omáčky,
jalovcova omacka se smetanou,
játrová omáčka s hřebíčkem,
omáčka k rýži s hořčicí
Suroviny:
houby sušené,
mouka,
smetana,
kopr,
ocet,
jablko,
hořčice,
mléko,
cukr,
máslo,
cibule,
jalovec,
mouka,
vývar masový,
šťáva citronová,
cukr,
nať petrželová,
slanina,
játra,
zelenina kořenová,
mouka hladká,
smetana,
petrželka,
pepř,
olej,
cibule,
rajče,
šlehačka,
mouka hladká,
koření kari,
voda
Komentáře (3)