Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Telecí ossobuco se šafránovým rizotem

Hodnocení receptu je 4,6 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 80 min

80 min (80 min příprava)

Suroviny pro 1

2

1

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 748 kJ /
2 091 kcal
Bílkoviny42,29 g
Tuky165,15 g
Vláknina61,61 g
Cholesterol 285 mg
Sodík 1,62 g
Sůl3,60 g
Sacharidy56,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso opláchneme, osušíme a prohlédneme, aby nezůstaly úlomky kostí. U každé porce asi 4x nařízneme nebo lépe nastřihneme šlachu po obvodu masa a svážeme každou porci kuchyňským provázkem, aby držela tvar a nerozpadala se. Opepříme, obalíme v mouce a orestujeme z obou stran v pánvi na másle s olejem. Když se maso zatáhne a lehce zezlátne, vyndáme ho stranou na talířek a ve stejné pánvi restujeme pár minut nasekanou šalotku, drobně nakrájenou mrkev a řapíkatý celer. Krok 2: Přilijeme víno a necháme odpařit. Vrátíme maso do pánve a zalijeme asi do 3/4 výšky masa vývarem. Přiklopíme a dusíme při snížené teplotě asi 40 minut. Zatím připravíme směs hodně jemně nasekané petrželky, lisovaného česneku a lehce ostrouhané žluté kůry z dobře omytého citronu. Vše ještě společně nasekáme a necháme stranou. Dle potřeby k dušení přilijeme vývar, maso obrátíme a dusíme dál až do úplného změknutí ještě asi 20 minut. Krok 3: Současně už připravíme šafránové rizoto. Do hluboké pánve dáme rozehřát máslo (malý kousek necháme k dohotovení), na něm orestujeme dosklovata jemně nasekanou šalotku. Vsypeme nepranou rýži a důkladně promícháme, aby se všechna zrnka obalila máslem, přilijeme víno a necháme odpařit. Zalijeme troškou horkého vývaru, ve kterém jsme rozmíchali šafrán a dolijeme horkým vývarem až po okraj rýže. Podle potřeby přiléváme vývar, vždy horký, aby se rýže nepřestala vařit. Krémová konzistence by měla být zhruba ve stejnou dobu jako bude změklé maso. K rýži přidáme zbytek másla, parmezán, promícháme a odstavíme. Krok 4: K masu přihodíme rajčátka a maso potřeme petrželovou směsí. Přiklopíme a necháme ještě asi 5 minut dojít už na vypnuté plotýnce.
Na talíře rozdělíme rizoto a na něj umístíme osso buco zbavené provázku. Polijeme výpekem s rajčátky a podáváme.

Zveřejněno 7. 9. 2019

Poznámka autorky Marie Svarcova

Před několika lety jsem si tento recept zhruba napsala podle pořadu v Tv z hovězího. Včera jsem ho náhodou našla a dnes udělala z telecího, je to nejméně o 30 minut dřív měkké a rozhodně chutnější.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Telecí ossobuco se šafránovým rizotem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3Ag4

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Telecí ossobuco se šafránovým rizotem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3Ag4

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Eja57: :-K já víno vůbec nepiji, mám děti i vnoučata na Moravě a většinou mám víno od nich protože mají sklípky. Jelikož používám moc ráda víno na vaření tak vždy nějaké dovezou, teď došlo bílé a kvůli tomu receptu jsem musela koupit. Odhadla jsem, že tohle bude dobré (krabicák k vaření nepoužívám:-((, ten přenechám potřebným). Jsem hrozná :-D:-K hezkou neděli.

Marie Svarcova: tak my se s Lenunkou vezmeme za ručičky a přijdeme...pokud platí, že co se dává do jídla tak se i pije, tak :yes: Habánské sklepy mé oblíbené...:-K

bofinka: Díky za komentář. Používám šafrán a tuto pastu jsem dostala od kamarádky z Itálie - (nikde není napsáno, že je to Knorr) , jinak je možno ji koupit v italské prodejně. :-K Hezký den

Tady bych se primluvila za pouziti spetky cisteho safranu.
Safranova pasta Knorr ma prapodivne slozeni: Složení: modifikovaný bramborový škrob, LAKTÓZA, r...

Lenunka: :-D zrovna tohle asi brzy dělat nebudu ale když půjdete kolem, stavte se něco se určitě najde, :-)<3:-K

tak jsem pracně odlepila oči od monitoru s obrázkem punčáku....a....odřela jsem si nos o tohle...nemohla bych někdy přijet na oběd?:-D:yes::yes::yes::-K

Eja57: :-D:-D:-D:-D díky, <3:-K

Sadistko:-K Nejdřív punčák a teď toto...:yes::yes::yes:

Tématické fráze:
telecí ossobuco, recept ossobuco, telecí osso buko, telecí osso buco, ossobuco recepty, telecí ossobuco recept, ossobuco recept, osso buco recepty, recept rizoto, telecí osso bucco, italské ossobuco s šafránovým rizotem, telecí osobuco top recepty

Suroviny:
osso buco, máslo, olej olivový, víno bílé suché, vývar masový, sůl, pepř, cibule šalotka, mrkev, celer, rajče cherry, mouka hladká, petržel, česnek, citron, rýže kulatozrnná, cibule šalotka, máslo, víno bílé, vývar masový, šafrán, sýr parmazán strouhaný

Přidat fotografie receptu