Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žampiony zavařené na sladkokyselo

Naložte na zimní mlsání žampiony v nálevu podle pana J. Burdy z Jablonce - vítěze několika ročníků soutěže "Nejchutnější houby v kyselých nálevech". Budete moci sami posoudit, zda-li se porota rozhodla správně.

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min + druhé zavaření po 24 hod.

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava, + druhé zavaření po 24 hod.)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 108 kJ /
265 kcal
Bílkoviny2,40 g
Tuky2,64 g
Vláknina1,75 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 8,01 g
Sůl20,00 g
Sacharidy57,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Svaříme sladkokyselý nálev (5 minut) s kořením i se solí, aby stačil vychladnout. Můžeme použít i jiný nálev, pokud máme nějaký oblíbený. Krok 2: Žampiony očistíme. Povaříme je asi 5 minut v trochu osolené a okyselené vodě, necháme okapat. Vkládáme do malých skleniček, do kterých na dno dáme kolečko cibule, 1-2 kolečka mrkve, půl malého plátku křenu a kousek celerového listu. Pak do sklenek vložíme povařené a okapané houby, nepěchujeme, dáme je jen tak volně. Krok 3: Zalijeme chladným nálevem, uzavřeme víčky a sterilujeme při 80º C asi 20-25 minut. Dle návodu pro bezpečné konzervování druhý den zavařování zopakujeme. Krok 4: Takto lze zavařit žampióny i lesní houby, jsou rovněž dobré. Postup je u obojích hub stejný.

Zveřejněno 14. 9. 2019

Poznámka autorky MamlajdaD

Žampióny, když jsou v akci, tak nakoupím větší množství a zavářím na sladkokyselo, nebo marinuji a zavařuju do oleje anebo je udělám na kuchyňské použití do mírně slaného nálevu.

STARÝ RECEPT PRO ZAJÍMAVOST:

Žampióny v octě - recept firmy MUDr. Bareš a PhDr. Tyl (1905-1948) Jevíčko na Moravě:

Mladé, bílé, pěkné žampióny odkroj ze stopky a vkládej do studené vody, do níž jsi dala několik kapek citronové šťávy. V ní je nechej močit asi hodinu. Pak je vlož ještě do jiné čisté vody. Do kastrolu dej 1 díl vody, 2 díly octa a soli, do toho vhoď žampióny a nechej přejít několik varů. Odstavené dej sběračkou na síto, prolij studenou vodou a dávej do sklenic. Zvlášť uvař vinný ocet: do 3/4 l octa dej 1/4 l vody, trochu soli, málo kmínu, tymiánu, bobkový list, kousek citr. kůry. Až se vše povaří, přeceď a zchladlé nalévej do sklenic se žampióny. Tyto musí být zaplaveny. Sklenice ovaž papírem a dej na 5-6 minut do páry.

Doplňuji: V době tzv. první republiky a ještě krátce po 2. světové válce se vyráběl a prodával ocet 2%, později i 4% a pokud by někdo chtěl podle tohoto receptu zavařovat, množství se musí přepočítat na dnešní 8% ocet.

Nálev je podle J. Burdy z Jablonce - vítěze několika ročníků soutěže "Nejchutnější houby v kyselých nálevech"

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žampiony zavařené na sladkokyselo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w34z

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žampiony zavařené na sladkokyselo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w34z

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (33)

Jikotka: Moc děkuji za milý komentář! :-K Já jsem ty žampiony zkoušela poprvé předloni, udělala jsem 2 skleničky na zkoušku. Loni jsem jich už udělala víc a letos už mám naloženo také. Jsem opravdu ráda, když někomu recept poslouží a za každé sdělení o tom jsem vděčná!;-):-D Takže opravdu moc děkuji a zdravím!:-K:-K

Děkuji za dobrý nápad naložit žampiony:yes:včera večer jsem byla honěná mlsnou,tak jsem malou skleničku otevřela a moc jsem si pochutnala...Určitě si žampionů naložím víc,protože do lesa už se nedostanu a tohle je velice dobrá náhrada lesních hub...:yes::yes:

casino: Moc vám děkuji za zprávu. :yes::-K Jsem ráda, že se, jak vidět z vašeho komentáře, zadařilo! ;-):-D Abych pravdu řekla, držela jsem palce vám i sobě, aby vám to chutnalo. (Aby jste mě nesepsul!;-)) Děkuji vám za vyzkoušení a mám radost, že se zadařilo! :-D A pokud vám chutnají houbičky už teď, tak si dejte, to je přece nejdůležitější, když něco kuchtíme, aby to chutnalo. :yes: (Pokud vám zbyl nálev, zavařte nějakou zeleninu, receptů je tady spoustu, škoda ho vylít.) ;-) Moc zdravím!:-K:-K

Prve jsem to blbě spočítal 8-( celkem jsem zpracoval pouze 5kg žampionů!
Nálevu bylo ze tří dávek (a ještě hodně zbylo)
Nic jsem neloupal...
Blanšíroval jsem přímo v nálevu (slazeném pouze cukrem)...
Malé houbičky byly vcelku, větší půlené, velké čtvrcené bez nožek, nožky nakládané zvlášť...
Nic jsem nechladil a houby ve sklenicích jsem zlehka utlačil (toto nelze přehnat, houby se zase vrátí)...
Do sklenic tedy plnil ještě horké houby, zalil horkým nálevem (slabé deci na 350ml sklenici), vložil do horké vody a sterilizoval 20 minut při 80°C a myslím, že to nelze přehnat - houby byly furt tak akorát, jako když jsem je chutnal po povaření v nálevu, ještě před sterilizací...
Jednu sklenku jsem dnes otevřel - po všech stránkách je OK
Trošku mám obavy, zda po šesti týdnech to příliš nezmění chuť...
No, setrváme v očekávání a 10. listopadu uvidíme, že :-)

casino: Budu držet palce ať se vše zadaří a ještě víc palců, aby to po uležení chutnalo. To odležení je důležité, protože jak v okurkách, zelenině, tak i v houbách po zavaření probíhá zajímavý proces prolínání chutí, jednou je to sladké až běda, jindy slané jako čert a jindy kyselé jako obličej manželky, když jí muž nepřinese dost velkou výplatu. Nakonec se to srovná. Proces trvá asi 6 týdnů a nevyplatí se být netrpělivý, protože následuje zklamání. (Nebudu říkat odkud to vím, to se snadno domyslíte ;-):-D) Ale vy to asi víte, tak se omlouvám, že jsem to napsala. :-8 Přeji hodně úspěchů a zdravím!:-K:-K

Nechal jsem si koupit kilo hub...
Když mi z toho vyšly 4 masovky po 350ml, tak ač tam nerad nakupuji;-( jsem se vypravil do L.... a vykoupil posledních 8kg po 56,- :yes::yes::yes:
No, nekupte to, asi nějaká akce, že:-)
(koment bude následovat posléze) :-K

casino: Nevím, jestli se ještě velké kostky vyrábějí, ale mívaly tvar krychle. Ty měly těch 10 g, ale běžný kostkový cukr má tvar kvádru o čtvercové základně. Přepočet se týká těch běžných "malých" kostek, to je 1 kostka = cca 5 g. Čili v případě tohoto receptu, kde je celkem 7 ks sladidla můžete použít 35 g cukru. ;-) Snad "baba poradila"? :-D Zdravím! :-K

MamlajdaD: Eja57:
Ptám se proto, že jsem našel i toto - patrně není kostka jako kostka :-D
velká kostka cukru je 10 g,
malá kostka cukru je 5 g,
https://www.zbynekmlcoch.cz/texty/pocty-prislovi-v...
No a včíl raď kočičko, raď pejsku :-)

magdalenka: Máš to pěkné, ty václavkové recepty, jsi pilná jako včelička. ;-):-8 Jeden recept lepší, než druhý, na mou duši.;-):-D Co já bych dneska za to dala, kdybych měla možnost si nasbírat košík václavek!:-) Tak se mněj hezky a užij si těch václavek, ať ti tam u vás pořád hojně rostou! :yes: Moc zdravím!:-K:-K

casino: Děkuji za komentář. Pokud se týká sladidel - všeobecně je vžité, že 1 sachari sladí tolik, jako 1 kostka cukru. No a protože 1 kostka cukru váží 5 g (některé zdroje uvádějí ale i 4 g), tak je přepočet na použití cukru snadný. Za ostatní rady děkji. Zdravím!:-K

magdalenka: 1 tableta sladidla odpovídá 1 kostce cukru

casino Možno existuje aj nejaký prepočet sladidla na cukor.

magdalenka:
No dobře..., ale konkrétně v tomto případě, kolik celkem cukru? :-)

casino: celý život zaváram všetko bez umelých sladidiel. Kompóty, uhorky, čalamády, aj huby...

Pekný deň,
z václaviek robím všetko možné...okrem guláša polievky (aj ako držkovú, aj ako kulajdu alebo na sladko a práve čo ma napadne...), robím šaláty, hubový nákyp, dusím s mäsom, slané koláče, slanú štrúdľu...všetko, kde by som použila šampiňóny alebo lesné huby. Nakladám do octu, ale tých mám teraz aj dvojročné zásoby, tak sa budem brzdiť, ak bude úspešný tohoročný zber. V našich končinách bývajú kvantá, ak nie je sucho. Pre mňa sú lesné huby vzácnosťou, tak som rada aj za (často) podceňované václavky. Mrazničku naplním václavkami (najprv povarím, vychladím a nasáčkujem), obyčajne mi vydržia zásoby do ďalšej jesene, aj teraz mám ešte posledný balíček.
Pre zaujímavosť, námatkove niečo z mojich sem pridaných "václavkových" receptov:
https://www.toprecepty.cz/vyhledavani.php?hledam=v...

Tématické fráze:
zavařování žampionů, nakládání žampionů, zavarovat žampiony, houby na sladkokyselo, zavarovani hub na sladkokyselo, recepty ze zavařených žampionů, sladkokyselo nálev, zavařování žampiony, zavarovane houby v na sladkokyselo, žampióny zavarovani recept, naložené žampiony bez zavaření, žampiony do sklenice, žampiony ve sklenice, jak nalozit žampiony do soli, nakládání žampionů nálev, nakládání podobné žampionu, zavareny houbicky, žampiony nálev, nalev na žampiony, vaclavky na sladkokyslo

Suroviny:
žampióny, sůl, ocet, voda, ocet, bobkový list, koření hřebíček, koření nové koření, pepř, semínka hořčičná, koriandr, spolarin, cukr, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu