Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřový lančmít krájený (nemletý)

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 136 kJ /
3 618 kcal
Bílkoviny475,90 g
Tuky189,00 g
Vláknina1,50 g
Cholesterol 1,06 g
Sodík 12,79 g
Sůl22,30 g
Sacharidy2,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z bůčku stáhneme kůži a vyjmeme kosti. Pečlivě očistíme všechno maso od blan. Kůži, kosti a ořez z masa dáme vařit do menšího množství čisté vody, nesolíme a vaříme do uvaření kůží úplně doměkka. Pak necháme vychladit a dáme do lednice. Krok 2: Všechno maso nakrájíme na malinké kostičky 0,5 x 0,5 cm. Maso uchováváme v lednici, odebíráme postupně a po pokrájení každou dávku hned vracíme do ledničky do připravené nádoby, aby se maso nepřehřívalo. Krok 3: Sůl a pragandu odvážíme. Všechno pokrájené maso z bůčku, karé a krkovice nasolíme a opepříme větší částí soli + rychlosoli a částí pepře, chvíli rukou zpracováváme a uložíme do ledničky. Totéž uděláme i s pokrájeným masem z kýty, okořeněné zbylou směsí solí a pepře, ale kýtu uchováváme v jiné uzavíratelné krabičce zvlášť. Obojí maso uchováváme v přiměřeně velkých uzavíratelných plastových krabičkách. Krok 4: Lednici od začátku přepneme na větší chlazení. U masa z kýty je žádoucí tmavší červené zabarvení kvůli výrazné mozaice.
Druhý den vybereme z vývaru kůže, dáme je do sekáčku (čopru) a rozmělníme je, postupně přidáváme a necháme posekat všechno maso, kromě kýty. Zpracováváme v sekáčku postupně po částech a přiléváme vždy trochu hodně studeného vývaru. Krok 5: Maso nenecháme v sekáčku rozsekat úplně, některé sekáčky by to ani nezvládly. Vývar z kůží, kostičky masa i již zpracované posekané maso stále pečlivě po troškách vyndáváme a rychle vracíme do lednice, aby stále bylo dostatečně chlazené.
Když je zpracované všechno maso mimo kýty, přendáme vše do velké (a vychlazené) mísy, přidáme kýtu a ručně hněteme asi 5minut, dbáme, aby se kýta rovnoměrně rozmíchala. Krok 6: Pak naplníme šunkovar a vaříme ve velkém hrnci s vodou cca 2 a ¾ až 3 hodiny při 75º C. Jestliže chceme lančmít zapéct v troubě na rychlou spotřebu, dáme do přiměřeně velkého pekáčku, dobře vymaštěného olejem lančmítovou masu, dobře zakryjeme alobalem a pečeme na 150º C asi 1 a půl až 2 hodiny! Lančmít má na řezu drobnější pěknou mozaiku.

Zveřejněno 21. 9. 2019

Poznámka autorky MamlajdaD

Byla jsem zvědavá, jak bude lančmít chutnat okořeněný jen solí a pepřem. Můžu vás ujistit, že to chutná nad očekávání skvěle a že budu tento recept zase opakovat.

Recept vypadá složitě, ale je naopak dosti jednoduchý (až na tu trochu práce s krájením masa), jen je potřebí dodržovat chlazení surovin.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřový lančmít krájený (nemletý)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q33y

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřový lančmít krájený (nemletý)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q33y

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

FreddyHonza: Děkuji za komentář. :-K Ano, takových receptů s použitím tlačenkového rukávu je na internetu povícero, ale pořádně slisovaná šunka nebo lančmít to není. Já na moji formu nedám dopustit, dělám v ní různě okořeněné šunky, vařené šunkové rolády, lančmíty apodobně. Kdo dělá víc takovýchto výrobků, tak se bez formy neobejde. Tím nechci řící, že podobné domácí výrobky, dělané v tlačenkovém rukávu nejsou chutné. ;-) Jen jsou možná méně úhledné. :-8

Stačí punčoch na tlačenku za 13,-Kč v obchodě.
:yes::yes::yes:

MamlajdaD: děkuju, já jim to vyřídím;-)

maris: Trochu jsem hledala. Našla jsem šunkovar tvar mandolína na 1,5 kg a potom dlouho nic až šunkovar na 3 kg masa, ale mezitím nic, na cca 2 kg masa jsem šunkovar nenašla. Tak jedině že by si ti známí pořídili některý z nich. Ceně obou je nad tisíc korun. Zdravíčko!:-K

MamlajdaD: díky, to je škoda:-)

maris: Děkuji za komentář, ale asi tě zklamu. Mám kilový běžný šunkovar, značku už nevím, mám ho už moc let, ale před několika lety mne koupila vnučka jako dárek další šunkovar, taky na kilo masa. A do těch dvou šunkovarů se mi to podařilo nacpat. On je také nějaký ten ořez, a ten přijde do vývaru, tak to pak vyjde do těch dvou šunkovarů. Myslim, že existují sunkovary na 1,4 kg, ale o větších jsem neslyšela. Takže když chci rodinu podarovat, tak používám oba šunkovary. Moc zdravím!:-K:-K

Můžu se zeptat, jaký máš šunkovar, jakou značku ? Do toho mého se vejde jen cca 1 kg masa. Ty máš asi nějaký větší;-) Já tak velký nepotřebuji, ale hodil by se mým známým.;-) Díky za tip:-)

Tématické fráze:
lancmit v troube, lanschmit z mletého masa, mleté maso v šunkovaru, lančmít v šunkovaru, luncheon meat ze šunkovaru, vepřovy luncheon meat recepty, lančmít, jak zpracovat větší množství bucku, krkovice v šunkovaru, lančmít se spagetami

Suroviny:
bůček, pečeně vepřová, krkovice vepřová, kýta vepřová, sůl, rychlosůl, pepř, vývar vepřový

Přidat fotografie receptu