Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 789 kJ / 667 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 60,83 g |
Tuky | 31,16 g |
Vláknina | 9,91 g |
Cholesterol | 120 mg |
Sodík | 1,92 g |
Sůl | 4,45 g |
Sacharidy | 32,70 g |
Postup přípravy
Kdo nerad jí vařenou kůži z vepřového kolena, může z ní udělat falešnou dršťkovku. Uvaříme vepřové koleno a stáhneme z něho kůži. Na troše tuku osmažíme cibuli, přidáme mouku, osmahneme ji a nakonec vmícháme mletou sladkou papriku, rychle zamícháme a zalijeme vývarem, prošleháme a vaříme. Vařené měkké vepřové kůže nakrájíme na velmi tenké proužky, vložíme do polévky, a společně prováříme. Mezi tím přidáme do polévky pepř, česnek a podle potřeby dosolíme. Nakonec ještě dochutíme majoránkou a kdo rád ostřejší, přidá chilli nebo pálivou papriku podle chuti. Krok 2: Polévka s vepřovým masem a zeleninou - Japonsko:
Vepřové maso nakrájíme na kostičky, promícháme se sójovou omáčkou a 1/4 hodiny necháme uležet. Houby předem namočíme do studené vody. Rajče spaříme horkou vodou a oloupeme. Ostatní zeleninu očistíme, nakrájíme na malé kostičky a uvaříme zvlášť v osolené vodě. Vývar přivedeme do varu, přidáme sójovou omáčku, vodu, ve které byly namočeny houby, špetku glutasolu a vepřové maso. Na mírném ohni vaříme tak dlouho, až je maso měkké. Osolíme a opepříme. Zeleninu a houby rozdělíme do polévkových misek, přelijeme horkou polévkou a okamžitě podáváme. Krok 3: Prdelačka z jelítek a jitrničky:
Do hrnce dáme menší množství vývaru, přivedeme k varu a vložíme na kolečka nakrájená 2 větší kroupová jelítka a 1 menší jitrničku (vše zbavené střívka). Rozvaříme a pomáháme si přitom vidličkou. Pak přilijeme zbylý vývar z kolena, případně i trochu vody. Do polévky prolisujeme česnek a přidáme majoránku, ochutnáme, a pokud je to potřeba, připepříme a přisolíme. Do zabíjačkové polévky můžeme místo krup, které se musí dlouho vařit, dát také rýži, chutná to stejně dobře. Malý zbytek masa můžeme do polévky drobně nakrájet. Krok 4: Světlá ovarová polévka s tarhoňou:
Vývar z vepřového, ve kterém se vařila vepřová hlava nebo koleno s cibulí, česnekem, bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem přivedeme k varu, přidáme zbylé na malé kostičky pokrájené maso, pepř, majoránku a česnek, a po chvíli zavaříme strouhání. Pokud chceme použít tarhoňu, dáme jí předem vařit zvlášť do kastrůlku, kupovaná se vaří déle, ale v této polévce je moc dobrá. Někdy přidávám i trochu polévkové zeleniny. Krok 5: Vuřtovka z vepřového vývaru:
V troše vody vaříme polévkovou zeleninu (kořenovou a další, jak je kdo zvyklý). Paprikovou jíšku děláme na sádle nebo na oleji, když je žlutá, stáhneme z ohně a vmícháme vrchovatou lžičku sladké červené papriky, podlijeme dobrým vepřovým vývarem (který nám zbyl třeba po vařeném ovaru – kolínku apod.) a rozšleháme, přidáme zeleninový vývar i se zeleninou, podle potřeby přisolíme a provaříme. Pak vložíme vuřty nebo točený salám nakrájený na čtvrtkolečka (slabé párky na kolečka), ještě přidáme 1 - 2 prolisované stroužky česneku, necháme přejít minutku var a můžeme polévku nést na stůl.
Zveřejněno 24. 9. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Polévky z vepřového kolene (nebo masa)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PxvA
Moje poznámka
Polévky z vepřového kolene (nebo masa)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PxvA
Nejnovější recepty
Zapečená kedlubna s vejci a sýrem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 1 hodinou
Makovec s tvarohem bez mouky (vhodný pro diabetiky)
Přidáno před 2 hodinami
Jarní mls s čokoládou
Přidáno před 4 hodinami
Hrnkový beránek
Přidáno před 7 hodinami
Velikonoční cupcakes II
Přidáno před 11 hodinami
Těstovinový salát s lososem a olivami
Přidáno 11. 4. 2025 17:43
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pomazánka z krabích tyčinek s celerem
Radka61 před 22 minutami
Bramborový gulášek
jukub před 38 minutami
Rychlé langoše
Martas_ před 1 hodinou
Hospodský zelný salát
milede před 2 hodinami
Chlupaté knedlíky (klouzáky)
libusekubinova54 před 2 hodinami
Extra rychlé lívance
vikinka09 před 4 hodinami
Strouhané řezy s jablky
Lenifuk před 6 hodinami
Cookies s kousky čokolády
ulrivhv před 6 hodinami
Afrika řezy
evik_svistik před 6 hodinami
Cikánský řízek
DanyDong před 6 hodinami
Tématické fráze:
ovarová polévka z kolene,
polévka z vepřového kolene,
ovarova polevka veproveho masa,
jak použít vařené maso z kolene,
maso z kolene,
polevka s kolene,
polevka z vepřového kolena,
vývar z vepřového kolene,
polevka z veproveho.kolene,
polevka s vyvaru veproveho kolene,
kroupová polévka z vepřového kolena,
polévka z kolene,
polévka z vareneho kolene,
polévka z vepřové hlavy,
co s vepřovym vývarem z kolene,
ovarová polévka z kolene a houbami,
polévky ze zbytku vepřového masa,
jak udelat polévku z veproveho vyvaru,
polévka z vařeného vepřového kolene
Suroviny:
koleno vepřové,
cibule,
mouka hladká,
paprika sušená sladká,
pepř,
česnek,
majoránka,
vývar masový,
pórek,
maso vepřové,
hrášek,
karotka,
omáčka sojová,
houby sušené,
rajče,
sůl,
pepř bílý,
glutasol,
maso vepřové,
jelito,
majoránka,
pepř,
kroupy,
koleno vepřové,
maso,
pepř,
majoránka,
česnek,
zavářka,
vývar vepřový,
směs zeleninová do polévky,
sádlo,
cibule,
mouka,
paprika sušená sladká,
uzenina,
česnek
Komentáře