Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 789 kJ / 667 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 60,83 g |
Tuky | 31,16 g |
Vláknina | 9,91 g |
Cholesterol | 120 mg |
Sodík | 1,92 g |
Sůl | 4,45 g |
Sacharidy | 32,70 g |
Postup přípravy
Kdo nerad jí vařenou kůži z vepřového kolena, může z ní udělat falešnou dršťkovku. Uvaříme vepřové koleno a stáhneme z něho kůži. Na troše tuku osmažíme cibuli, přidáme mouku, osmahneme ji a nakonec vmícháme mletou sladkou papriku, rychle zamícháme a zalijeme vývarem, prošleháme a vaříme. Vařené měkké vepřové kůže nakrájíme na velmi tenké proužky, vložíme do polévky, a společně prováříme. Mezi tím přidáme do polévky pepř, česnek a podle potřeby dosolíme. Nakonec ještě dochutíme majoránkou a kdo rád ostřejší, přidá chilli nebo pálivou papriku podle chuti. Krok 2: Polévka s vepřovým masem a zeleninou - Japonsko:
Vepřové maso nakrájíme na kostičky, promícháme se sójovou omáčkou a 1/4 hodiny necháme uležet. Houby předem namočíme do studené vody. Rajče spaříme horkou vodou a oloupeme. Ostatní zeleninu očistíme, nakrájíme na malé kostičky a uvaříme zvlášť v osolené vodě. Vývar přivedeme do varu, přidáme sójovou omáčku, vodu, ve které byly namočeny houby, špetku glutasolu a vepřové maso. Na mírném ohni vaříme tak dlouho, až je maso měkké. Osolíme a opepříme. Zeleninu a houby rozdělíme do polévkových misek, přelijeme horkou polévkou a okamžitě podáváme. Krok 3: Prdelačka z jelítek a jitrničky:
Do hrnce dáme menší množství vývaru, přivedeme k varu a vložíme na kolečka nakrájená 2 větší kroupová jelítka a 1 menší jitrničku (vše zbavené střívka). Rozvaříme a pomáháme si přitom vidličkou. Pak přilijeme zbylý vývar z kolena, případně i trochu vody. Do polévky prolisujeme česnek a přidáme majoránku, ochutnáme, a pokud je to potřeba, připepříme a přisolíme. Do zabíjačkové polévky můžeme místo krup, které se musí dlouho vařit, dát také rýži, chutná to stejně dobře. Malý zbytek masa můžeme do polévky drobně nakrájet. Krok 4: Světlá ovarová polévka s tarhoňou:
Vývar z vepřového, ve kterém se vařila vepřová hlava nebo koleno s cibulí, česnekem, bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem přivedeme k varu, přidáme zbylé na malé kostičky pokrájené maso, pepř, majoránku a česnek, a po chvíli zavaříme strouhání. Pokud chceme použít tarhoňu, dáme jí předem vařit zvlášť do kastrůlku, kupovaná se vaří déle, ale v této polévce je moc dobrá. Někdy přidávám i trochu polévkové zeleniny. Krok 5: Vuřtovka z vepřového vývaru:
V troše vody vaříme polévkovou zeleninu (kořenovou a další, jak je kdo zvyklý). Paprikovou jíšku děláme na sádle nebo na oleji, když je žlutá, stáhneme z ohně a vmícháme vrchovatou lžičku sladké červené papriky, podlijeme dobrým vepřovým vývarem (který nám zbyl třeba po vařeném ovaru – kolínku apod.) a rozšleháme, přidáme zeleninový vývar i se zeleninou, podle potřeby přisolíme a provaříme. Pak vložíme vuřty nebo točený salám nakrájený na čtvrtkolečka (slabé párky na kolečka), ještě přidáme 1 - 2 prolisované stroužky česneku, necháme přejít minutku var a můžeme polévku nést na stůl.
Zveřejněno 24. 9. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Polévky z vepřového kolene (nebo masa)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PxvA
Moje poznámka
Polévky z vepřového kolene (nebo masa)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PxvA
Nejnovější recepty
Pečená uzená kachní prsa na medu s růžovým zelím a bramborovými noky
Přidáno před 7 minutami
Švýcarské vánoční dortíčky
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí játra s mandlemi na víně
Přidáno před 8 hodinami
Pomazánka se šunkou, křenem a čerstvým krémovým sýrem s bylinkami
Přidáno před 9 hodinami
Vánoční sněžítka
Přidáno před 10 hodinami
Pečené fíky s medem a s ořechy
Přidáno před 23 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Smetanové gnocchi se žampiony a pórkem
Nikki1 před 12 minutami
Plněné ořechy
Handour před 23 minutami
Marokánky III - cukroví
Panova před 48 minutami
Skořicovo - mandlové rohlíčky
Panova před 56 minutami
Zapečené těstoviny s uzeným masem
Jasminita26 před 1 hodinou
Kuřecí špízy
Tacek před 1 hodinou
Pečené brambory v troubě
Tacek před 1 hodinou
Makové kytičky
renatamanglova618 před 1 hodinou
Babiččina třená bábovka
EvaCh před 2 hodinami
Tématické fráze:
ovarová polévka z kolene,
polévka z vepřového kolene,
ovarova polevka veproveho masa,
jak použít vařené maso z kolene,
maso z kolene,
polevka s kolene,
polevka z vepřového kolena,
vývar z vepřového kolene,
polevka z veproveho.kolene,
polevka s vyvaru veproveho kolene,
kroupová polévka z vepřového kolena,
polévka z kolene,
polévka z vareneho kolene,
polévka z vepřové hlavy,
co s vepřovym vývarem z kolene,
ovarová polévka z kolene a houbami,
polévky ze zbytku vepřového masa,
jak udelat polévku z veproveho vyvaru,
polévka z vařeného vepřového kolene
Suroviny:
koleno vepřové,
cibule,
mouka hladká,
paprika sušená sladká,
pepř,
česnek,
majoránka,
vývar masový,
pórek,
maso vepřové,
hrášek,
karotka,
omáčka sojová,
houby sušené,
rajče,
sůl,
pepř bílý,
glutasol,
maso vepřové,
jelito,
majoránka,
pepř,
kroupy,
koleno vepřové,
maso,
pepř,
majoránka,
česnek,
zavářka,
vývar vepřový,
směs zeleninová do polévky,
sádlo,
cibule,
mouka,
paprika sušená sladká,
uzenina,
česnek
Komentáře