Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uhlířina se zelím (po mém)

Oblíbené retro jídlo našich babiček. Rychlé, syté jídlo z jednoho hrnce ochucené křupavou cibulkou. Tohle je názorná ukázka jak téměř z ničeho uvařit jídlo, na kterém si opravdu každý pochutná.

Hodnocení receptu je 5,0 (50×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mika59 mika59

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 967 kJ /
1 904 kcal
Bílkoviny71,51 g
Tuky54,27 g
Vláknina22,70 g
Cholesterol 575 mg
Sodík 1,68 g
Sůl3,84 g
Sacharidy272,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Dáme vařit do osolené vody s kmínem. Krok 2: Mezitím smícháme mouku s vejci, zbytkem surovin a uděláme tužší těstíčko. Chvíli ho necháme odpočinout. Krok 3: Nakrájenou slaninu vyškvaříme a přidáme zelí. Dusíme doměkka a dochutíme. Krok 4: Oloupanou cibuli nakrájenou nadrobno orestujeme na sádle dozlatova a dokřupava. Krok 5: Když jsou brambory téměř měkké, vykrajujeme mokrou lžíci z moučného těsta noky a vkládáme k vařícím bramborám. Krok 6: Dovaříme a scedíme. Vodu můžeme uchovat jako základ pro česnečku nebo bramboračku. Krok 7: Zelí se slaninou, brambory s noky a osmaženou cibuli smícháme. Krok 8: Společně krátce prohřejeme a ihned podáváme.

TIP: Jak skladovat brambory: Je třeba vybrat správnou odrůdu

Zveřejněno 8. 10. 2019

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Uhlířina se zelím (po mém)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4B1x

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Uhlířina se zelím (po mém)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4B1x

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Urcite zkusim vas recept. Znam uhlirinu od me babicky, a taky jsme to delali podle ni- nic se nepridavalo, po uvareni ve vode se smes dala na sadle zapect do trouby. Vetsinou jsme k tomu meli okurkovy salat. Nebo znojemske :-)okurky. Meli jsme to radi. Ale vas recept bude jeste lepsi.:-)

Dělala jsem ze zbytku vař. brambor a zelí. Dala jsem na 10 min. zapéct do trouby.

Tu Tvojí uhlířinu bych si dala hned, musí být prima, ale syn s prominutím nežere zelí a zvlášť pro něj vařit nebudu.

Dycky: Děkuji moc za zprávu :-K:-K

Tak jsme po zabíjačce a už jsem měla chuť na něco....něco.....
Naprostá trefa! Ještě, že jsem si vzpomněla, měla jsem recept déle uložený. Výborné pochutnáníčko a vzpomněla jsem si na svojí prababičku, dělávala to sice bez zelí, ale ty nočky:-Q (dovolila jsem si je vylepšit zbytkem nastrouhaných vařených brambor-výborné). Prostě mňam:yes::yes::yes::-K

Olinka5555: tak tak...oblíbené "zbytkové" jídlo mého dětství - zbyly brambory a fleky nebo kolínka, šup na pánev s cibulkou na sádle, trocha papriky, lehce osmahnout...:yes: ( a v pondělí zbytky knedlíků na kousky, zbytek zelí a do pekáče se zbytkem šťávy z nedělní pečeně a chvíli zapéct...snad neznám nic lepšího....)

sikulka7: já znám grenadýrmarš od kamarádky, které ho vaříval dědeček, co měl zájezdní hostinec. Základ byly uvařené brambory smíchané s uvařenou těstovinou a osmaženou cibulkou na sádle se spoustou červené papriky, která se přidávala těsně před dokončením, aby nebyla hořká. K tomu kyselá okurka. Jednoduché a výborné.
Uhlířinu znám sice bez zelí a slaniny, ale se zelím i slaninou musí být boží a určitě jí vyzkouším.

TytyM: Tak tahle zpráva mně hodně potěšila. Moc děkuji za vyzkoušení a důvěru..:-K:-K

Dělala jsem o víkendu, protože manžel si vzpomněl, že uhlířinu jako malý kluk neměl rád, až s věkem si ji oblíbil a básnil o tom, jak by si ji zase dal. Přiznám se, že já ani netušila, že takové jídlo existuje. U nás doma se nedělalo. Manžel trval na tom, že ji chce bez zelí a slaniny, tak jsem mu půlku udělala "po staru" a půlku přesně podle Vašeho receptu. Výsledek? Vaše uhlířina se snědla hned, ta "po staru" je ještě v lednici...:-) Děkuji za úžasný recept, manžel už jinak uhlířinu nechce.

sikulce7...grenadýrmarš je běžné jídlo a nepatří do něho zelí ani noky, jen brambory, vařené těstoviny a koření, např. mletá paprika, popř. i nějaká uzenina

Toto jídlo vaříval můj děda už před 65 lety a říkal tomu grenadýrmarš.My jako děti jsme to jedly s velkou chutí.

Přesně tak to vařila moje teta, ke které jsem jezdila na prázdniny. Bylo to moje nejoblíbenější prázdninové jídlo

:yes::yes::yes: tohle jídlo miluji, ani nemusím mít uzené stačí pár škvarků a dobrota je hned i ta česnečka nemá chybu :-K Krásný den.:-)

Tématické fráze:
recept na uhlířinu, uhlířina s klobásou, uhlirina se kysaným zelím, uhlířina, recepty uhlířina, uhlířina recept, uhlirina s uzenym, uhlířina z brambor a se zelím, recepty se zelím, uhlirina se slaninou, uhlířina se s kysanym zelim, uhlířina se s kysanym zelim, uhlirina kysané zelí, uhlířina sklobásou, recepty- uhlířina

Suroviny:
brambory, zelí kysané, bůček uzený, cibule, sádlo, sůl, kmín celý, mouka polohrubá, vejce, mléko, kypřící prášek, sůl

Přidat fotografie receptu