Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Omáčky Š

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

MamlajdaD MamlajdaD

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 762 kJ /
2 811 kcal
Bílkoviny39,29 g
Tuky185,35 g
Vláknina27,40 g
Cholesterol 526 mg
Sodík 639 mg
Sůl1,45 g
Sacharidy203,01 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Omáčky od Š - první část:

Šafránová omáčka
Nejprve si namočíme šafrán v bílém víně. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme smetanou, ochutíme bílým vínem se šafránem a osolíme. Při podávání zdobíme kadeřavou petrželí. Krok 2: Šťovíková základní omáčka
Ze sádla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme jí vodou (vývarem), osolíme a povaříme dohladka a dohusta. Pak přidáme posekaný šťovík, povaříme a nakonec přidáme smetanu, dosolíme, osladíme a již nevaříme. Krok 3: Šunková omáčka
Bešamelovou omáčku uděláme z másla, mouky a mléka. Přidáme do ní šunku pokrájenou na kostičky, mléko, pepř, sůl a na mírném ohni povaříme 5 minut. Omáčku zjemníme máslem. Krok 4: Šumavská brusinková omáčka
Brusinky povaříme v troše vody. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji vodou, provaříme a prochladlé brusinky rozmixujeme tyčovým mixérem a pak propasírujeme do omáčky sítem. Přisolíme, přisladíme, případně mírně připepříme a zlepšíme citr. šťávou. Podáváme ke zvěřině. (Pokud použijeme sušené brusinky, které jsou slazené, tak omáčku přislazujeme jen opatrně, nebo vůbec ne. Ovšem z čerstvých brusinek nebo dom. brusinkového kompotu je omáčka mnohem lepší.) Krok 5: Švestko-slivovicová omáčka - podává se k srnčímu hřbetu
Rozvaříme200 g sušených švestek, které rozmixujeme. Získáme lepší chuť, než třeba ze švestkových povidel. Zahustíme maizenou, abychom dosáhli dostatečné hustoty. Osolíme a opepříme, přilijeme deci červeného vína a necháme lehce přejít varem. Potom přidáme nasekané mandle, rozinky a na závěr, těsně před podáváním, panáka dobré moravské slivovice. "To je celý kumšt" říká gastronomický odborník Zdeněk Šaroun.
(Tuto omáčku jedl na návštěvě v Praze i britský princ Charles)

Zveřejněno 27. 10. 2019

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Omáčky Š

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JoLP

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Omáčky Š

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JoLP

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Eja57: Evi, to se ti moc nestává, aby tě někdo předběhl, viď?:-D:-K Díky za komentář, opravovala jsem ten překlep, tak jsem hned tu tvojí poznámku o šafránu zapracovala do textu, ne každý čte komentáře.;-):-8 Díky a zdravím!:-K:-K

zizala: omlouvám se za nepřesně napsaný tvůj nick, psala jsem to na mobilu a on mi to pořád přepisoval. :-K:-K

Eja57: tak tak, měl by se máčet alespoň 20 minut :-)

MamlajdaD: Zizala mě předběhla... Jen bych ten šafrán na chvíli namočila třeba do toho bílého vína, a pak to přidala do toho základu, rozvine se chuť a barva....:-K

žížala: Díky za otázku. Jsem mistr překlepů :-D a to se mi zase jeden povedl, má to být špetka šafránu, nikoliv snítka!;-):-8 Hned to opravím! Dík za to, že jsi tak všímavá!:-K Zdravím!:-K:-K

Co si mám představit pod pojmem "snítka šafránu":-?

Tématické fráze:
šafránová omáčka, recepty od písmene s, dvě zakladní omáčka

Suroviny:
máslo, mouka hladká, šafrán, sůl, víno bílé, smetana ke šlehání, petržel, sádlo, mouka hladká, voda, sůl, cukr, smetana, šunka, máslo, mléko, pepř, brusinky, voda, mouka, pepř, šťáva citronová, švestky sušené, škrob kukuřičný, pepř, víno červené, mandle sekané, slivovice

Přidat fotografie receptu