Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kohout na víně, jak ho dělám já

Tento starofrancouzský pokrm je sice na přípravu složitý, ale za to se v něm snoubí chutě bylinek, kořenové zeleniny a kvalitního červeného vína. Na sváteční stůl se hodí třeba k sametově jemné bramborové kaši.

Hodnocení receptu je 4,8 (21×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zizala zizala

Náročný

Doba přípravy 220 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 180 min + odležení 24 hodin

220 min (40 min příprava + 180 min tepelná úprava, + odležení 24 hodin)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 153 kJ /
2 188 kcal
Bílkoviny31,00 g
Tuky130,06 g
Vláknina59,70 g
Cholesterol 105 mg
Sodík 3,48 g
Sůl8,28 g
Sacharidy75,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Začneme den předem:
Kohouta očistíme a naporcujeme. Polovinu slaniny, obě cibule, mrkev a celer oloupeme, nakrájíme na kostičky a společně smažíme na trošce oleje do zkaramelizování. Krok 2: Vmícháme protlak, zasmahneme a postupně přiléváme celkem asi 300 ml vína, vždy jej necháme zredukovat. Krok 3: Pak přidáme všechno koření vložené do čajového sítka nebo plátěného sáčku a bouqet garni. Necháme přejít varem a zchládnout. Krok 4: Do pekáčku naskládáme porce masa a zalijeme připravenou marinádou. Necháme odležet v chladnu 24 hodin. Krok 5: Druhý den maso vyjmeme z marinády, osušíme a jednotlivé porce opečeme na másle ze všech stran dočervena. Krok 6: Vrátíme do pekáčku k marinádě, přilijeme trochu vína a dusíme zakryté v troubě při 150-160°C doměkka. Podle potřeby podléváme vínem nebo vodou. Porce masa vyjmeme, omáčku přecedíme, ale zeleninu vrátíme zpět. Krok 7: Mezitím na pánvi osmahneme zbytek slaniny na kostičky, cibulky bez nálevu a čtvrtky nebo poloviny žampionů (dle velikosti). Krok 8: Játra z kohouta naškrábeme a rozmixujeme s troškou vína, přidáme k omáčce v pekáči, prohřejeme k bodu varu, ale už nevaříme.
Tím se omáčka zahustí. Nakonec v omáčce rozšleháme kousek studeného másla, které omáčku zjemní. Krok 9: Do omáčky přidáme směs z pánve, dochutíme a prohřejeme. Krok 10: Kohouta podáváme s bramborovou kaší nebo vařenou polentou.

TIP: Jak na hebkou bramborovou kaši

Zveřejněno 29. 10. 2019

Poznámka autorky zizala

Jídlo trošku pracnější, ale skvělé :)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kohout na víně, jak ho dělám já

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZL5R

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kohout na víně, jak ho dělám já

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZL5R

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Kovisova: To mam radost, dekuji :-K:-K

byl výborný

vomastkova: To mě těší, děkuji :-K

Luxusní moc děkuji za recept

vladim.m: Děkuji za pochvalu. :-K Drůbeží játra se mohou solit hned :-)

Skvělej recept, jen s malou úpravou rozmixování zeleniny s kořením a povaření jater se solí na konci.
Trochu piplačka, ale stojí za to ;-)

:-)<3:-K pěkný recept i foto

bartonik: Já děkuji za vyzkoušení a fotku a jsem ráda, že recept nezklamal. Ohledně surovin - recept není dogma. Důležitý je základ. Já jsem játra dala místo kohoutí krve, která tam patří a tu jsem neměla.

Dobrý recept. Žampiony jsou na kraji, protože ne všichni přítomní jedí houby. Jatýrka jsem do omáčky dal, ale myslím, že je to zbytečné. Příště si je udělám zvlášť. Byla to moc velká dobrota. Děkuji za recept.

Tématické fráze:
jak připravit kohouta recept, recepty kohout na víně, kohout na víně, kohout recepty, jak nejlépe připravit kohout, kohoutek na vine jak ho delam ja, kohout na vine recept, kohout recept, recept kohout na víně, recepty z kohouta, marináda na kohouta, recept na kohouta na víně

Suroviny:
slanina, cibule šalotka, mrkev, celer, víno, ocet vinný červený, protlak rajčatový, petržel, sůl, koření nové koření, máslo, žampióny, cibulka, játra vepřová

Přidat fotografie receptu