Kohout na víně, jak ho dělám já
Tento starofrancouzský pokrm je sice na přípravu složitý, ale za to se v něm snoubí chutě bylinek, kořenové zeleniny a kvalitního červeného vína. Na sváteční stůl se hodí třeba k sametově jemné bramborové kaši.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 153 kJ / 2 188 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 31,00 g |
Tuky | 130,06 g |
Vláknina | 59,70 g |
Cholesterol | 105 mg |
Sodík | 3,48 g |
Sůl | 8,28 g |
Sacharidy | 75,30 g |
Postup přípravy
Krok 1: Začneme den předem:
Kohouta očistíme a naporcujeme. Polovinu slaniny, obě cibule, mrkev a celer oloupeme, nakrájíme na kostičky a společně smažíme na trošce oleje do zkaramelizování. Krok 2: Vmícháme protlak, zasmahneme a postupně přiléváme celkem asi 300 ml vína, vždy jej necháme zredukovat. Krok 3: Pak přidáme všechno koření vložené do čajového sítka nebo plátěného sáčku a bouqet garni. Necháme přejít varem a zchládnout. Krok 4: Do pekáčku naskládáme porce masa a zalijeme připravenou marinádou. Necháme odležet v chladnu 24 hodin. Krok 5: Druhý den maso vyjmeme z marinády, osušíme a jednotlivé porce opečeme na másle ze všech stran dočervena. Krok 6: Vrátíme do pekáčku k marinádě, přilijeme trochu vína a dusíme zakryté v troubě při 150-160°C doměkka. Podle potřeby podléváme vínem nebo vodou. Porce masa vyjmeme, omáčku přecedíme, ale zeleninu vrátíme zpět. Krok 7: Mezitím na pánvi osmahneme zbytek slaniny na kostičky, cibulky bez nálevu a čtvrtky nebo poloviny žampionů (dle velikosti). Krok 8: Játra z kohouta naškrábeme a rozmixujeme s troškou vína, přidáme k omáčce v pekáči, prohřejeme k bodu varu, ale už nevaříme.
Tím se omáčka zahustí. Nakonec v omáčce rozšleháme kousek studeného másla, které omáčku zjemní. Krok 9: Do omáčky přidáme směs z pánve, dochutíme a prohřejeme. Krok 10: Kohouta podáváme s bramborovou kaší nebo vařenou polentou.
Kohouta očistíme a naporcujeme. Polovinu slaniny, obě cibule, mrkev a celer oloupeme, nakrájíme na kostičky a společně smažíme na trošce oleje do zkaramelizování. Krok 2: Vmícháme protlak, zasmahneme a postupně přiléváme celkem asi 300 ml vína, vždy jej necháme zredukovat. Krok 3: Pak přidáme všechno koření vložené do čajového sítka nebo plátěného sáčku a bouqet garni. Necháme přejít varem a zchládnout. Krok 4: Do pekáčku naskládáme porce masa a zalijeme připravenou marinádou. Necháme odležet v chladnu 24 hodin. Krok 5: Druhý den maso vyjmeme z marinády, osušíme a jednotlivé porce opečeme na másle ze všech stran dočervena. Krok 6: Vrátíme do pekáčku k marinádě, přilijeme trochu vína a dusíme zakryté v troubě při 150-160°C doměkka. Podle potřeby podléváme vínem nebo vodou. Porce masa vyjmeme, omáčku přecedíme, ale zeleninu vrátíme zpět. Krok 7: Mezitím na pánvi osmahneme zbytek slaniny na kostičky, cibulky bez nálevu a čtvrtky nebo poloviny žampionů (dle velikosti). Krok 8: Játra z kohouta naškrábeme a rozmixujeme s troškou vína, přidáme k omáčce v pekáči, prohřejeme k bodu varu, ale už nevaříme.
Tím se omáčka zahustí. Nakonec v omáčce rozšleháme kousek studeného másla, které omáčku zjemní. Krok 9: Do omáčky přidáme směs z pánve, dochutíme a prohřejeme. Krok 10: Kohouta podáváme s bramborovou kaší nebo vařenou polentou.
Zveřejněno 29. 10. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kohout na víně, jak ho dělám já
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ZL5R
Moje poznámka
Kohout na víně, jak ho dělám já
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ZL5R
Nejnovější recepty
Kořeněné cukroví
Přidáno před 22 minutami
Vánoční stromečky
Přidáno před 2 hodinami
Tvarohové linecké koláčky
Přidáno před 3 hodinami
Polévka z červené řepy s rajčaty a pohankou II.
Přidáno před 5 hodinami
Pečené kukuřičné kuře a pečená zelenina s hummusem
Přidáno před 6 hodinami
Roláda Alžírská káva (světlá)
Přidáno před 14 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí stehna z horkovzdušné fritézy
Papaja5 před 1 hodinou
Masové koule v kari omáčce
ricci před 1 hodinou
Báječná jatýrka na slanině
Kava 2 před 1 hodinou
Vepřová plec po Bakoňsku
mamina58 před 3 hodinami
Jablková buchta s čokoládou
Noumik před 16 hodinami
Peřinková buchta s pudinkem
Lili. před 17 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Lili. před 17 hodinami
Výborná vánočka z domácí pekárny
Eddie122 před 18 hodinami
Francouzské bagety
Eddie122 před 18 hodinami
Dušená krkovice na cibuli, rajčatové pastě a medu
Juliekohoutova před 19 hodinami
Tématické fráze:
jak připravit kohouta recept,
recepty kohout na víně,
kohout na víně,
kohout recepty,
jak nejlépe připravit kohout,
kohoutek na vine jak ho delam ja,
kohout na vine recept,
kohout recept,
recept kohout na víně,
recepty z kohouta,
marináda na kohouta,
recept na kohouta na víně
Suroviny:
slanina,
cibule šalotka,
mrkev,
celer,
víno,
ocet vinný červený,
protlak rajčatový,
petržel,
sůl,
koření nové koření,
máslo,
žampióny,
cibulka,
játra vepřová
Komentáře (9)