Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kyselo babičky z Podkrkonoší

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

taddy1 taddy1

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 397 kJ /
1 768 kcal
Bílkoviny75,36 g
Tuky39,64 g
Vláknina41,40 g
Cholesterol 1,30 g
Sodík 598 mg
Sůl1,05 g
Sacharidy259,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V předvečer uděláme přípravy: Kvásek zalijeme cca 1 litrem vlažné vody a dáme na teplejší místo. Houby namočíme do vody, brambory uvaříme ve slupce do měkka. Vše necháme do druhého dne, kdy budeme kyselo vařit. Krok 2: Houby uvaříme doměkka ve vodě, v níž se namáčely, s přidáním kmínu. Mezitím oloupeme brambory a nakrájíme na kostky. Oloupanou cibuli nakrájíme nahrubo, osmažíme v pánvi na tuku (máslo s olejem) téměř do zlata, asi 2/3 cibule dáme stranou, na zbytek do pánve vlijeme mírně osolená vejce a uděláme řídká míchaná vajíčka. Krok 3: Kvásek důkladně rozkvedláme cca ve 2 litrech studené vody a za stálého míchání povaříme, dokud nezačne houstnout. Přidáme vařené houby i s vývarem, brambory, osmaženou cibulku a po částech lžící vkládáme míchaná vajíčka. Necháme přejít varem a odstavíme. Dochutíme solí. Krok 4: Kyselo si každý strávník na talíři může zjemnit sladkou smetanou, případně zdobíme kopečkem zakysané smetany.

Zveřejněno 30. 10. 2019

Poznámka autorky taddy1

Možná někdo právem namítne, že kyselo bývalo v Podkrkonoší jídlem chudých, z velice dostupných surovin, tak co tam dělá smetana... Je to pravda, ale babička mě to naučila se smetanou s tím, že je to daleko chutnější. Zvláště, když čeká hosty - to jsme jako my, kteří její kyselo milují. Když jsem tedy recept nazvala jako babiččino kyselo, musela jsem to napsat přesně, jak ho dělá ona, se vším všudy :-).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kyselo babičky z Podkrkonoší

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5Djv

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kyselo babičky z Podkrkonoší

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5Djv

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Tématické fráze:
kyselo od babičky, kyselo podle babičky, podkrkonoší houbové kyselo, jak zjemnit kyselo, kyselo podle od babičky

Suroviny:
kvásek chlebový, houby sušené, brambory, vejce, cibule, olej, kmín celý, sůl, smetana sladká

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu