Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Silný zeleninový vývar zadarmo

Hodnocení receptu je 4,7 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Snadný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 150 min

150 min (150 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Zadarmo není nic, ale tady stačí jen trochu práce navíc při přípravě zeleniny na zimu. Zkusila jsem poprvé loni a letos jsem udělala zase. Stačí, nežli budete loupat zeleninu, ať už na mrazák, nebo do soli či tuku do sklenic, zeleninu velmi důkladně umýt, případně odstranit horší části. Krok 2: Pak všechny čisté slupky (z celeru po odstranění kořínků, z mrkve, kedlubnů, petržele a jiných zelenin dát do velkého hrnce a zalít vodou, přivést k varu, ztlumit, aby se vývar je tak tak táhl (a také aby nebyla velká spotřeba elektřiny). Dávám tam i košťály od květáku a kapusty (košťály loupu), lupení z kedluben, květáku i kapusty, ale jen ty opravdu dobré a pěkné části. Krok 3: Vařím nejméně dvě hodiny, možná déle, nestopla jsem to. Vařila jsem pod trochu poodkrytou poklicí, až mi zbyla sotva čtvrtina původního objemu tekutiny. Zeleninové slupky, listy a košťály jsem postupně nechala v cedníku okapat, trochu i vymačkala, a po vychladnutí nalila do sáčků na kuličky ledu a dala na mrazák. Krok 4: Můžu vám říct, že to je nejen silný a koncentrovaný vývar, ale má i výtečnou chuť a je pořád po ruce. Někde jsem to loni četla nebo viděla na netu. Ani ta spotřeba elektřiny není velká a ono nakonec, když si třeba 30x nebo 50x za rok musíte nějaký vývar udělat, tak té elektřiny spotřebujete víc a k tomu drahou zeleninu.

Zveřejněno 20. 11. 2019

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Silný zeleninový vývar zadarmo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/V609

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Silný zeleninový vývar zadarmo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/V609

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Vývar z košťálů a podobných částí dělám běžně. A vývar ze slupek dokonce doporučuje poměrně hodně profesionálních kuchařů.

Ivana Ch: ;-):-8:-D:-K:-K:-K

:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

casino: No o asijských bistrech nemám velké znalosti, ale loni jsem zkusila (jsem bába zvědavá) ;-) a fakt to bylo moc dobré i jako ochucení vodových zeleninových polévek, tak i v některých případech i k ochucení třeba omáček atd... A má to sílu, ten vývárek. Jen jsem byla na rozpacích, zda to sem vložit, někdo je fajnovka a nevařil by to, ale přece to není nic špatného, že? :-8 Díky za komentář a zdravím! :-K:-K

No, toto je grunt (nejen) asijských bister :yes: Vše co kuchtíkovi odpadne od ruky (nejen zelenina), tak před definitivní kanalýzou projde přes centrální kotel...:-8

Tématické fráze:
silný zeleninový vývar, vývar ze zeleninových slupek, zeleninovy vyvar ze slupek, vyvar ze slupek od zeleniny, silný kuřecí vývar se zeleninou

Suroviny:
zelenina, voda

Přidat fotografie receptu