Vařená kukuřice/ klas, digesce, louhování (nixtamalizace), základní
Suroviny pro 1
1
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 449 kJ / 585 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 11,26 g |
Tuky | 12,16 g |
Vláknina | 5,32 g |
Cholesterol | 20 mg |
Sodík | 560 mg |
Sůl | 1,40 g |
Sacharidy | 105,06 g |
Postup přípravy
Nesmí být hliníkové nádobí, ani kuchyňské náčiní - reaguje se zásaditým roztokem.
Kukuřičné klasy je možné nechat ve studené vodě, kukuřičná zrna sypat až do vařící vody.
Samotná zrna vařená ze studené vody většinou popraskají (40-60%).
Směs s dřevěným popelem vydává bublavé zvuky hned od začátku vaření - nutné hlídat začátek varu.
Je mírný zápach při vaření (podle autora). Krok 3: Vařit 45 minut (měkčí kukuřici 35 minut).
Kratší čas -5 minut=tvrdší, max +15 minut = dostatečně měkké.
Mírně zvětšený objem uvařeného. Krok 4: Po uvaření ponechat v nádobě v lázni nejméně 12 hodin. Pro chuťově lepší výsledek 20-24 hodin.
Další zvětšení objemu, asi 1,8 násobek proti suchému objemu. Krok 5: Po odstátí je možné neutralizovat roztok octem (kyselý).
Vyloupat zrna z klasů - dřevěný popel zůstává mezi zrny.
Promýt uvařená zrna od zásaditého roztoku - cedník se zrny ponechat např. v misce, promíchat prsty.
Druhé promytí může být pod tekoucí vodou, promíchat prsty. Není potřeba více, na chuti není znát roztok.
Koncová hmotnost zrn je kolem 205 g ze 100 g suchých. Krok 6: Lze jíst studené, prohřáté na pokojovou teplotu.
Nebo prohřát ze studeného ve vodě dané vařit. Postačí nechat přejít varem.
Zde je možné dohnat +5 minut vaření z bodu 3. receptu. Krok 7: Na povrch přidat máslo, rozpustí se teplem zdola.
Zveřejněno 2. 1. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vařená kukuřice/ klas, digesce, louhování (nixtamalizace), základní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wW5X
Moje poznámka
Vařená kukuřice/ klas, digesce, louhování (nixtamalizace), základní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wW5X
Nejnovější recepty
Pečená uzená kachní prsa na medu s růžovým zelím a bramborovými noky
Přidáno před 27 minutami
Švýcarské vánoční dortíčky
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí játra s mandlemi na víně
Přidáno před 8 hodinami
Pomazánka se šunkou, křenem a čerstvým krémovým sýrem s bylinkami
Přidáno před 9 hodinami
Vánoční sněžítka
Přidáno před 10 hodinami
Pečené fíky s medem a s ořechy
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlá kuřecí "znojemská" omáčka
Mystic před 9 minutami
Smetanové gnocchi se žampiony a pórkem
Nikki1 před 29 minutami
Plněné ořechy
Handour před 40 minutami
Marokánky III - cukroví
Panova před 1 hodinou
Skořicovo - mandlové rohlíčky
Panova před 1 hodinou
Zapečené těstoviny s uzeným masem
Jasminita26 před 1 hodinou
Kuřecí špízy
Tacek před 1 hodinou
Pečené brambory v troubě
Tacek před 1 hodinou
Makové kytičky
renatamanglova618 před 1 hodinou
Tématické fráze:
vaření zrn kukuřice
Komentáře (7)