Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřové srdce po znojemsku

Hodnocení receptu je 4,6 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 802 kJ /
670 kcal
Bílkoviny5,23 g
Tuky61,87 g
Vláknina6,75 g
Cholesterol 42 mg
Sodík 976 mg
Sůl2,40 g
Sacharidy20,81 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Očištěná a opraná vepřová srdíčka vložíme do hrnce s osolenou vodou, přidáme celý pepř, nové koření a bobkový list a uvaříme doměkka (nejlépe v papiňáku). Srdíčka pak vyjmeme a necháme trochu vychladnout. Okrájíme tučné části (pokud jsme tak neučinili před vařením). Srdíčka pokrájíme na plátky asi 1 cm silné a zaprášíme je hladkou moukou. Krok 2: Do kastrolu dáme lžíci oleje, kousíček másla a na kostičky pokrájený špek. Když se špek začne škvařit, přidáme pokrájenou cibuli a smažíme do zlatohněda. K cibuli přidáme rozvonět i trochu kmínu a mletého pepře. Když je cibulka hotová, vložíme na ni pomoučené plátky masa a orestujeme, přidáme i trochu červené papriky na barvu. Vzápětí podlijeme vývarem ze srdíček. Krok 3: Dusíme ještě asi 10-20 minut do úplného změknutí masa, pak přisypeme nahrubo nastrouhané nebo na jemné nudličky či plátky nakrájené sladkokyselé okurky a jen necháme minutu přejít varem a máme hotovo. Pokud děláme jen základní omáčku bez okurek, doporučuji ji dochutit lžičkou citrónové šťávy. Kdo chce omáčku hustší, zahustí hotovou jíškou nebo záklechtkou. Podáváme s rýží nebo s knedlíkem, lze i s těstovinami, podle toho, co kdo rád.

Zveřejněno 7. 1. 2020

Poznámka autorky MamlajdaD

Jídlo můžeme také dusit v troubě, když v kastrolu uděláme na sporáku výše popsaný cibulový základ, na něm opečeme očištěná, přepůlená syrová srdíčka (můžeme je prošpikovat proužky uzeného špeku), podlijeme vodou nebo vývarem, přidáme celý pepř, nové koření a bobkový list (v čajítku, abychom nemuseli pak hledat ty kuličky), přiklopíme pokličkou a dusíme v troubě při 180º - 200º C doměkka, občas zkontrolujeme množství tekutiny, kterou podle potřeby přiléváme. Měkké maso vyndáme, omáčku zahustíme světlou jíškou, záklechtkou nebo i kupovanou instantní jíškou, nakonec vložíme nastrouhané okurky a na plátky pokrájené maso. Necháme prohřát a podáváme.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřové srdce po znojemsku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rOv2

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřové srdce po znojemsku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rOv2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

JanaHl: Měla jsem stejný pocit, že je tam pachuť. Teď srdíčko vařím ve vývaru a nebo přidám trošku Natur Vegety do vody na vaření a ještě i malou cibulku se slupkou ke koření. Provoní to a není nic cítit. Dělám úplně stejně hovězí, srnčí , jelení, z divočáka a vepřové srdce!

JanaHl: Moc mě mrzí, že jsi nepřišla vepřovému srdíčku na chuť. Ale to máme snad každý, že nám něco nechutná.;-):-8 Alespoň, že ti chutnala ta omáčka. :-K Jsi laskavá, že mně za svoje zklamání z vepřového srdíčka nenadáváš :-8, jsou i tací, ktěří by to udělali. :-( Moc pěkně se mi s tebou komunikovalo. ;-):-D Moc tě zdravím a přeji mnoho zdaru nejen ve vaření! :-K:-K:-K

Tak jsem včera vařila, snědla, dneska dojím. Chtěla jsem fotit, jako důkaz, ale baterka odešla, takže dneska jsem z foťáku nic nedostala.
Vařila jsem několik hodin, pak ještě dusila na omáčkovém základu, ale nějak to nebylo ono. Nevadila mi jiná struktura masa, ale jakási podchuť. Asi tak, jako někomu vadí třeba skopové. Omáčka jinak moc dobrá, špíčkem jsem nešetřila. Ale budu se raději držet běžných surovin. No, za pokus to stálo.:-):yes::yes:

JanaHl: Pokud uvaříš, tak to bude stejně v pohodě, jako dělat v troubě. Ale nevím, na kolik stupňů pomalíš maso v troubě. Já na 130 - 150 st. C, ale vím, že někdo i na méně, než je těch 130 st. a to by na srdíčko nestačilo. Maso ze srdíčka je chutné, ale poněkud hutnější konzistence, nadělá za život spoustu pohybů a práce. Například hovězí guláš v troubě se pod poklicí dusí na 200 st. C asi jeden a půl hodiny, srdíčko by se dělalo nejméně stejnou dobu, ne-li déle při této vyšší teplotě. Ale odpusť, že jsem se zase rozpovídala. ;-):-8 Ať se ti vše daří! :-K:-K

MamlajdaD: Dík za odpověď a radu. Zkusím pak ty kostky. Hodně dělám v troubě tzv. pomalením, proto jsem si myslela, že by to šlo. Ale raději tedy předvařím. Zítra jedu do města, určitě pak dám vědět.:yes:

JanaHl: Děkuji za komentář, ale pořád rozmýšlím, jak ti odpovědět. Když nemáš papiňák, můžeš vařit i v obyčejném hrnci. Doba varu bude určitě delší, možná 90 - 120 minut (je třeba uvařit opravdu doměkka), ale pod pokličkou lze vařit mírným varem na nízký stupeň spotřeby energie. Pokud budeš dělat v troubě, dělěj buď z půleného srdce, které pak nakrájíš na plátky, nebo pokrájej na kostičky o trochu větší, než jaké chceš mít nakonec na talíři (srdíčko, tak jako každé maso se teplem poněkud smršťuje). Plátky by jistě také šly nakrájet předem, ale nikdy jsem nezkoušela, tak si myslím, že by nakonec nebyly moc úhledné, varem se zdeformují. Jedno srdíčko = maximálně dvě porce masa. Pokud recept zkusíš, prosím písni mi tady, jak to dopadlo. Přeji hodně úspěchů a zdravím! :-K:-K

Nikdy jsem ze srdíčka nevařila, ale tenhle recept se mi moc líbí, už proto, že znojemskou mám moc ráda.
Jelikož nemám papiňák, zkusila bych to dělat podle popisu v troubě. Jen mám dotaz: nešlo by to srdíčko dát do trouby už pokrájené na plátky? Aspoň by to tak dlouho netrvalo.

Tématické fráze:
vepřové po znojemsku, vepřové maso po znojemsku, vepřové srdce recepty, top recepty srdce vepřové, vepřové kostky po na znojemsku, vepřový guláš po znojemsko, vepřové po znojemsku video

Suroviny:
srdce vepřové, špek uzený, cibule, máslo, olej, mouka hladká, pepř, koření nové koření, bobkový list, paprika sušená sladká, pepř mletý, kmín drcený, okurky sterilované, šťáva citronová

Přidat fotografie receptu