Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Stírka

Hodnocení receptu je 4,8 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Suroviny

Porce: cca 6

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 163 kJ /
1 951 kcal
Bílkoviny76,04 g
Tuky66,52 g
Vláknina6,30 g
Cholesterol 686 mg
Sodík 644 mg
Sůl1,52 g
Sacharidy258,92 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z hrubé mouky, špetky soli a vajec vypracujeme tuhé těsto, které nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle. Nastrouhané těsto necháme cca půlhodinku až hodinu proschnout. Krok 2: Lehce proschlé strouhání vsypeme do horkého, osoleného mléka a na mírném příkonu tepla vaříme zhruba 10 -12 minut, až je měkké. Ze začátku promícháme občas, později stále. Mléko dáme dle potřeby, podle toho, jakou hustotu stírky zvolíme. Nakonec vmícháme máslo a cukr dle potřeby. Krok 3: Můžeme konzumovat jak teplé, tak vychlazené. Uvařenou stírku dáme do kompotových nebo jiných misek a po vychladnutí vyklopíme na talíř, kde ji dozdobíme ovocem.

Zveřejněno 9. 1. 2020

Poznámka autorky Merylas

Zdroj receptu: Jak šmakuje Moravskoslezsko.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Stírka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L42D

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Stírka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L42D

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Tak toto moje mamka vařila mým dcerám jak byly malé a říkala tomu drobky v mléce.To bylo tak někdy kolem roku 1987.Já to nejedla,ale ony to milovaly.Jsme poblíž Vizovic,nevím jest-li to bylo krajové jídlo:-)

V době mého dětství se u nás doma vařila, měla jsem ji ráda. Teď se těším, že v důchodu budu mít čas vrátit se i k dalším zapomenutým jídlům. :-K

Eja57: Někdy je fajn, vrátit se v čase. :-8

Merylas, vrátila jsi mne o půl století zpátky:-K to je určitě to, co dělávala moje ostravská babička - taková mléčná kaše s moučnými nočky...u nás vždycky s jejím skvělým rybízovo-angreštovým kompůtkem ( kompůtek u nás jako název v rodině přetrval desetiletí - prostě dobrý domácí kompot....)

Radmila medvidek: Děkuji, jsem moc ráda, že se Vám recept líbí a vrátil Vás, i když jen ve vzpomínkách, o mnoho let zpátky. :-8 Stírku dělala občas ještě moje maminka, ale na chuť jsem jí v dětství moc nepřišla. Ale teď už se není koho zeptat, na přesný postup. Protože mám pocit, že maminka udělala jen takovou drobenku a nedělala těsto a nestrouhala ho. Tu drobenku zavařila do mléka a udělala kaši. Takže v té kaši byly takové cucky, nebo jak to napsat a to mi právě moc nechutnalo. Tento recept jsem našla v jedné z kuchařek Jak šmakuje Moravskoslezsko a musím říct, že mi takto připravená stírka opravdu chutnala. Tak alespoň v pozdní dospělosti.:-) :-K

Moc dekuji za tento recept - je to oblibene jidlo detstvi meho tatinka (82). Vzdy na nej s laskou vzpominal a dokud zila babicka, tak i jako dospely u ni skemral, at "stirky" udela... Jsme z Moravskoslezskeho kraje, takze dobre zname. Je to jidlo chudych, jidlo proste, ale necim pohodove... Diky!:yes:

Tématické fráze:
stírka, stírka recept, štirka s mléka, recept na stirky, stirky recept, jídlo stírka, sladké jídlo stirky, top recepty, stírky na jídlo, stírky, stirka top recepty

Suroviny:
mouka hrubá, sůl, vejce, mléko, sůl, máslo, cukr krupice, ovoce

Přidat fotografie receptu