Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Knedlíky - blbouny s klevelou

Knedlíky, neboli blbouny, vaříme nejčastěji v letní sezoně, kdy nám dozrává ovoce. Můžeme tak použít meruňky, jahody, ostružiny nebo borůvky. K plněným knedlíkům pak můžeme udělat také sladkou omáčku, tedy klevelu, kterou je přelejeme.

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Středně náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min doba i s kynutím

90 min (90 min příprava, doba i s kynutím)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 709 kJ /
2 082 kcal
Bílkoviny72,87 g
Tuky24,63 g
Vláknina18,36 g
Cholesterol 298 mg
Sodík 610 mg
Sůl1,44 g
Sacharidy382,93 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kynuté těsto: uděláme kvásek (rozdrobené droždí, trochu mléka, trochu cukru), až vzejde, připravíme mouku do mísy, uděláme uprostřed jamku a tam vylijeme kvásek. Krok 2: Pak přidáme vlažné zbylé mléko, vejce, špetku soli a těsto dobře uhněteme, přikryjeme a dáme kynout na teplejší místo na 1 hodinu. Krok 3: Mezi kynutím připravíme klevelu: do kastrolu dáme ovoce, máslo, mléko (smetanu), cukr (jak kdo rád sladké) a skořici. Vše uvedeme do varu a když ji máme rozvařenou a hustou, rozpustíme lžičku škrobu v malém množství vody, vlijeme do klevely, převaříme a je zahuštěná. Krok 4: Po vykynutí těsta nakrájíme kusy podle ovoce, kterým budeme plnit. Uděláme kulaté knedle a necháme je ještě chvilku odpočinout. Zavařujeme do vařící vody a vaříme 5 minut přikryté a 5-10 minut odkryté, podle velikosti (dělám je větší). Krok 5: Knedlíky vyndáváme na talíře a hned roztrhneme, aby vyšla pára a polijeme klevelou, čím víc, tím líp.
Knedlíky se mohou dělat bez plnění, jen roztržené a polité klevelou.

Zveřejněno 24. 7. 2009

Poznámka autorky Bibinka

Recept dostala maminka od své maminky a teď ho mám po mamince já. Těsto se může dělat v domácí pekárně.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Knedlíky - blbouny s klevelou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jqRz

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Knedlíky - blbouny s klevelou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jqRz

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Bibinka: já znám taky klevelu/kleveru jen jako rozvařené ovoce ( švestky, hrušky, jablka...) s cukrem a dochucené ( rum, skořice), na polití blbounů, ale třeba lívanců a tak...

casino: Co se Ti na tom nelíbí? Tak se to dělalo u nás vždycky a jsem také z Jižních Čech jako Janja

"Knedlíky-blbouni s klevelou"
Klevela - máslo, mléko, škrob? :-O

Chystám se dělat kynuté knedlíky po mnoha letech...hlídám vnoučka a jeho maminka je celiak. Mám zmrazené borůvky a proto budou bez náplně, jen polité "žahourem". Tak se říká v jižních Čechách rozvaru, který je uveden v receptu, ale je jenom z borůvek. Často jsme ho v létě mívali na lívancích. To, čemu říká autorka klevela, dělávala maminka jenom ze švestek (bez škrobu a másla i mléka) a podstatné bylo přidání rumu. Alkohol se vypařil, ale ta vůně zůstala <3. Přidávala se hlavně na ty lívance. Já jsem ji od té doby neměla (ani nikdy nevařila);-( , což v sezóně švestek určitě napravím. A "nahlásím", jak se mi blbouni povedly;-)

Jana Remkova:ˇJani, to víš, že nevadí, naopak a fotka je krásná ;-):yes:

Jani, přidám ti foto, nevadí??;-)

Zítra budou k obědu, jen místo meruňek budou všude borůvky:-p:yes:;-)

bohdana:Bohdanko, ty jsi je dělala:-?, my jsme je měli zrovna dneska k obědu-to je náhodička;-)

:yes::yes:Jsou moc dobre:-K

Helinca:Helinco klidně použij mražené a můžeš ho nechat chvíli povolit a borůvky, ty budou povolený rychle;-)
Jinak tě vítám v Topkové rodině jako nového člena a přeju ti, aby se ti tu líbilo;-)

Zdravím, má někdo zkušenosti s mraženým ovocem? Těsto jsem zadělala, ráda bych použila mražené borůvky - dá se to? Prosím o radu, jakou kdo máte zkušenost. HŠ;-(

Já jsem měla slovo klevela spojené jen se švestkami, to dělala babička. Tahle z drobného ovoce musí být taky moc dobrá :-p:yes:

Bibinko těsto dělám úplně stejně, ale tu klevelu to musím zkusit,asi hned v pátek;-)Slovo klevela slyším poprvé, kdybyych nečetla recept asi bych nevěděla co to je:-DPosílám bodík:yes:

Já jsem tady včera dumala, kdo to nazýval, ty knedle myslím, těmi blbouny!:-)):-D:-)):yes::yes::yes:

Jééé Doogo, našich 8 pidi taky měli Pavlova a snědli celej ten 1 velkej blboun. Já teda sladký nemusím, ale tohle byla fakt bomba:-p. Díky:-!

Pavlovův reflex funguje - sliny tečou proudem. Bodík, pozdrav a dík letí.:-)):yes:

Bibinko, mňam, mňam:yes::yes::yes: +

Tématické fráze:
klevenda, ovocné kynuté knedlíky blbouni, blbouni, klevela, blbouny, hrušková klevela, kynuté knedlíky blbouni, borůvková klevela, blbouni recept, recept na blbouny, sladke kynute knedliky, jahodová klevela, jahodový blbouni, co je klevenda, kynuté knedlíky - blbouny, kynuté knedlíky v domácí pekárně, blboun, kynuté knedlíky s klevelou, plněné kynuté knedlíky, kynutý blbouni

Suroviny:
mouka hrubá, droždí, vejce, mléko, cukr, sůl, meruňky, máslo, mléko, cukr, skořice, škrob, voda, borůvky, maliny

Přidat fotografie receptu