Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křehký koláč s mákem a tvarohem

Koláče z křehkého těsta patří k nejoblíbenějším moučníkům. Těsto vonící máslem se na jazyku rozpadá a koláč je plný tvarohové a makové náplně. Chutný vydrží i několik dní, aniž by byl vysušený.

Hodnocení receptu je 5,0 (42×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

RubyRom RubyRom

Středně náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 50 min + 30 minut uležení

80 min (30 min příprava + 50 min tepelná úprava, + 30 minut uležení )

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie23 868 kJ /
5 705 kcal
Bílkoviny141,10 g
Tuky374,55 g
Vláknina38,15 g
Cholesterol 1,12 g
Sodík 919 mg
Sůl2,16 g
Sacharidy402,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na pracovní ploše smícháme všechny suroviny s nakrájeným máslem a propracujeme těsto. Uděláme kouli, zabalíme ji do fólie a necháme v chladu uležet asi 30 minut. Krok 2: Mák se všemi surovinami promícháme a uvaříme, necháme vychladnout. Krok 3: Tvaroh ušleháme s cukrem, pudinkovým práškem, žloutky, smetanou, citronovou šťávou, vmícháme rozinky namočené v rumu a sníh z bílků. Krok 4: Koláčovou formu o průměru 28 cm potřeme máslem a vyložíme těstem tak, že těsto namačkáme i po obvodu do vroubkovaného okraje, do výše formy. Kousek necháme na váleček, ze kterého utvoříme horní okraj na ozdobu. Krok 5: Těsto po celém dně propícháme vidličkou a rozprostřeme makovou náplň, na ni tvarohovou a z kousku těsta uděláme váleček, který dáme po obvodu koláče jako okraj. Krok 6: Potřeme ho žloutkem a koláč vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme 50 minut při teplotě 170 °C. Doba pečení je podle typu trouby, každá peče jinak, tak to musíme ohlídat. Krok 7: Hotový koláč necháme na mřížce, aby se odpařila vlhkost. Necháme vychladnout a pocukrujeme.

TIP: Čím naplnit koláče a buchty

Zveřejněno 17. 2. 2020

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Křehký koláč s mákem a tvarohem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q4lL

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Křehký koláč s mákem a tvarohem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q4lL

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (11)

Moanka: Moc děkuji za vyzkoušení a krásnou fotku. Jsem moc ráda, že vám chutná. :-K

Je to velmi chutný koláč. 👌 Vlastně plný náplní… 😋 Pochutnáváme si… 😋

Zlákal mě tento krásný koláč. 😉 Dnes bych jej chtěla upéct. 👩‍🍳 Jen se oprám, je nutné lem koláče potírat právě žloutkem? 🤔 (Inu, je fakt, že vejce večer spotřebuju…)
Už se na koláč moc těším. 👌 Máme rádi mák i tvaroh. 😋
Hezký den… 🌻

:-)<3 :yes: :yes: paráda :-K

Tak včera jsem konečně upekla, nechala jsem odpočinout v normální koláčové formě a krásně vychládnul...Koláč je chuťově dobrý, držela jsem se receptu, jen jsem do tvarohového těsta dala místo smetany mléko, aby to nebylo tak tučné. Jak jsem psala, koláč dobrý, ale na nás celkově dost těžký, hutný. Máme raději lehčí koláče...:-K

Petaja: :-) Přesně jak píše casino, mám formu s vlnitým okrajem a odnímatelným dnem. Hotový koláč hned po vytažení z trouby postavím na misku, kterou otočím dnem vzhůru. Vlnitý okraj z formy odpadne a koláč velmi opatrně pomocí vhodného kuchyňského náčiní podeberu ze dna formy a přesunu na připravenou mřížku.

casino: Moc děkuji za tento odkaz, přesně v této formě peču takové koláče, nějak mne nenapadlo tu formu popsat.

Petaja:
Stejně jako vy jsem nechával chladnout ve formě :-)
No, pořídil jsem si toto: https://eshop.tescoma.cz/forma-s-vlnitym-okrajem-a...

Dobrý večer, ,,hotový koláč necháme na mřížce", to ten koláč vyklopíte třeba na talíř - jako bábovku a pak otočíte na mřížku?
Netuším, jak koláč z formy jinak dostat, vždy koláče nechávám ve formě. Děkuji za odpověď. Recept vypadá moc hezky, chci vyzkoušet :-K

Libuse Romancikova: Děkuji za názor, tady je myšlen pouze okraj horní, ve formě ve vroubkované části po obvodu samozřejmě je a náplň jsem dala jen do výše toho okraje, takže horní váleček leží na vroubkovaném okraji těsta. Ale každý má svůj postup, nic proti tomu. Asi jsem to nepopsala dost jasně, tak se omlouvám, ale myslím, že je každému naprosto jasné jak vyložit formu těstem.

No já bych nejdříve utvořila dokola okraj a pak dala náplň.Připadá mi to logické.Ale vzhledem k tomu že jsem maková a tvarohová tak vyzkouším a dám vědět.;-)

Tématické fráze:
křehký koláč s tvarohem a mákem, křehky koláč s mákem a tvarohem, recepty s mákem, top recepty, křehký koláč se švestkami a tvarohem a mákem, křehký koláč s makem, recept na koláč s mákem a tvarohem, koláč s mákem a tvarohem, tvarohový koláč s mákem, krehkykolac s makem a tvarohem, tvarohový koláč s makovou mřížkou, křehký koláč s tvarohem, recept na vlnitý koláč s tvarohem, koláč s mákem a tvarohem a švestkami, koláč s mákem, dort s mákem a tvarohem, koláč s tvarohem a makem, koláč s mákem a s tvarohem, křehký kolace s makem, krehke kolace

Suroviny:
mouka hladká, sůl, vejce, cukr moučkový, máslo, mák mletý, cukr, mléko, máslo, skořice mletá, tvaroh, cukr, tvaroh, šťáva citronová, rum, rozinky, pudink vanilkový, smetana 33%, máslo

Přidat fotografie receptu