Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Doboška

Hodnocení receptu je 4,3 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

Středně náročný

Doba přípravy 2 hod bez uležení, na uležení 5-6 hod

2 hod bez uležení, na uležení 5-6 hod

Suroviny pro 12

plech 43x33 cm

12

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie35 099 kJ /
8 389 kcal
Bílkoviny171,40 g
Tuky551,07 g
Vláknina18,00 g
Cholesterol 4,83 g
Sodík 1,70 g
Sůl3,65 g
Sacharidy676,94 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Těsto:
Připravíme 4 ks pečícího papíru, který štětečkem namažeme tekutým máslem a necháme máslo zatuhnout a zchladnout. Těsto mícháme na každé dva pláty zvlášť.
Vajíčka rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky trochu vyšleháme a přidáme 50 g cukru, šleháme dalších pár minut a přisypeme dalších 50 g cukru. Šleháme dalších deset minut, až se po povytažení metly dělají špičky.
Žloutky rozšleháme, přidáme zbylý cukr a šleháme do husté pěny asi deset minut.
Do ušlehaných bílků postupně jemně stěrkou zapracujeme žloutkovou hmotu a prosátou mouku a přidáme vlahé rozpuštěné máslo (přidávat po lžících, rozsypat po povrchu). Těsto nesmí moc klesnout.
Na plech mokrým hadříkem dáme trochu vody, na vodu dáme papír s natřeným máslem a lžící rovnoměrně rozdělíme těsto. Papír na vodě neklouže. 12 velkých lžic (12 kopečků) těsta stěrkou nebo špachtlí rozetřeme po papíru. Nedáváme víc, nezbylo by na druhé pečení.
Celkem by měly vyjít čtyři pláty těsta. Pečeme na 180-200 stupňů 12 minut, musí se to hlídat. Jak se začne těsto na kraji oddělovat od papíru, je hotovo. Těsto po vytažení z trouby položíme na další papír a ihned sejmeme papír, na kterém se peklo.
Pláty necháme hodinu vychladit, pak se líp natírají krémem. Krok 2: Krém:
Nad páru dáme misku s 6 celými vajíčky, vanilkový cukr a kousek vanilkového lusku. Postupně přidáváme navážený cukr, asi natřikrát. Když přidáváme cukr postupně, je krém při chladnutí a stálém šlehání nadýchanější, jemnější a roste. Takže cukr přidávat postupně! Pomalu ohříváme a stále šleháme metličkou. Připravíme studenou vodu v dřezu, nebo ke sporáku mísu s ledovou vodou. Minutku nastavíme na 20 minut. Vejce a cukr pořád šleháme, až se ohřejí tak, že tam neudržíme prst, trvá to 15-16 minut. Nikam neběháme, jen šleháme. Misku sundáme, ihned dáme do ledové vody a dál šleháme. Jinak se směs srazí u dna od ohřáté misky. Šlehat do zchladnutí směsi. Vezměte si větší misku, žloutky nabývají při šlehání do zchladnutí na objemu.
Nad párou v misce dáme smetanu asi 4 - 6 lžic, přidáme čokoládu a pomalu rozpouštíme. Pak ji necháme 15 minut prochladnout a pomalu za stálého míchání ji přidáváme do žloutkové směsi. Spolu rozšleháme.
Když je důkladně rozmícháno, necháme úplně zchladnout. Nedávat do lednice.
Rozšleháme změklé máslo robotem do pěny (asi deset minut). Otřeme stěrkou od stěn mísy a prošleháme ještě jednou. Počkáme, až bude mít žloutková směs s čokoládou a máslo stejnou teplotu, přidáme čokoládovou směs do másla a důkladně spolu vyšleháme.
Krém v žádném případě nedáváme zatím do lednice. Krok 3: Dokončení:
Pláty rozkrojíme napůl, namažeme krémem, naskládáme na sebe. Poslední plát nemažeme, ale položíme na něj kus pečícícho papíru a dáme na řez desku na krájení a nějaké závaží (já naskládala knihy). Necháme volně, nedáváme do lednice. Za 4 hodiny, nebo ráno, řezy ořežeme do tvaru, jaký chceme, namažeme boky krémem, navrchu uděláme z krému okraj /rantl/. Dáme do lednice na dvě hodinky. Pokud chceme dát jenom polevu, chladíme a zatížíme přímo v lednici. Polevu dáme až ráno. Krok 4: Poleva: Rozpustíme nad párou Ceru, přidáme nalámanou hořkou čokoládu a za stálého míchaní ji rozpustíme.
Necháme 5 minut zchladit a vybereme řez z lednice. Do rantlu z krému nalijeme lžící polevu.
Krém okolo se nerozpustí, i když je poleva horká. Stačí tenká vrstva, aby se řez dobře krájel. Krok 5: Před podáváním vybereme minimálně hodinku předtím z lednice. Krájíme horkým nožem. Pokud máte studenou spížku, tak do lednice ani nemusí. Stačí plastová krabice s víčkem.

Zveřejněno 21. 2. 2020

Poznámka autorky Veronika.Hrozna

Pan Doboš věděl, co dělá. Já ovšem neměla tušení, do čeho lezu. Původní těsto z receptu od neznámé autorky s hladkou moukou bylo jako nepoužitelné vyhozeno a nahrazeno novým, zde uvedeným. Prosím, nezkoušejte péct piškotové těsto z hladké mouky. Naštěstí v předtuše pohromy jsem včera koupila vajíčka do zásoby.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Doboška

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/D4Lq

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Doboška

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/D4Lq

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

Veronika.Hrozna: s těmi čokoládami máte naprostou pravdu. Já kupuji zásadně Lindt, když je v akci. Když jsem psala, že čokoládový krém s čokoládou jsme dělali už před spoustou desítek let, věc se měla takto: u nás se prodávala zlomková figurková čokoláda na váhu z čokoládky za velmi slušnou cenu, nevím už za kolik, ale bylo to za málo, protože ji naše kuchařky měly schovanou pořád. Mně moc nechutnala, protože byla velmi tmavá, hořká a tvrdá. Tenkrát se z ní dělaly obrovské figurky ručně malované na export. Dodnes vidím ty kohouty, kačery se zelenou hlavou, zajíce s červenýma ušima...v jejich podnikové prodejně.Dnes je figurek nezměrné množství druhů, ale kvalitní čokoládu aby pohledal. Když se nekoupí značka, ani do toho krému se to nehodí rozvařit, neřkuli jíst jen tak.

hospodyne: U tohoto receptu, bylo vše podezřelé! Vše se ukázalo u pečení, když jsem pekla po prvé! Ale stejně, bych nenabrala odvahu rozpustit čokoládu ve vejcích. Určitě by se to nějak srazilo , zdrclo a nevím co ještě! Já už těm kupovaným čokoládám, které mají napsána všelijaká ta procenta, vůbec nevěřím. Měla jsem po prvé asi 58 % čokoládu a
vůbec se to nechtělo rozpustit, ani nad párou:-//:no: A to byla z Rakouska! Umím sice přehradový beton, ale oni to umí líp! :-D

Veronika.Hrozna: ještě jsem chtěla podotknout, že vysokoprocentní čokoládu podrtím v sekáčku a pak rozpouštím při šlehání přímo ve vejcích nad parou, Směs vypadá sice podezřele, ale při zašlehání do másla je všechno v pořádku

Veronika.Hrozna: No, ale už se Vám docela daří. Hezké řezy. Dobošův dort je nejoblíbenější mé snachy a tak ho každoročně dvakrát peču. Tento krém dělala maminka a tetičky při pečení na svatby do všech zákusků, kde byl žádoucí čokoládový, protože se nekazil. Zákusky nebylo tenkrát možné uchovat někde v chladu. Já jsem zpočátku ani jiný nedělala, neznala, jen jsem používala běžnou čokoládu na vaření. Nikdy ne kakao, protože, jak říkala prababička " je po něm v hubě prach":-)

hospodyne: Přesně tohle se mi stalo, s první várkou těsta z hladké mouky ! Bylo to hrozné, už napohled. :-((

casino: Tentokrát jsem šla podle receptu , který jste tam doporučil! 1. Těsta bylo málo, z prvních 6 vajíček se upeklo 2 x a druhý plech, už byl tak tence, že se trošku těsto na jedné straně moc ztenčilo, a v troubě zčervenalo /nevadí/ ! Na třetí plát jsem umíchala další těsto, z poloviční dávky na 1 plát ze tří vajíček. Tedy 9 vajíček celkem. Pekla jsem na plechu 35x35 cm.
2.Krém: Navýšila jsem o třetinu i suroviny na krém. Tedy na 6 vajíček. Čokoládu nešlo jen tak rozpustit, musela jsem přidat 6 lžic smetany 12% na vaření. Vajíčka se krásně rozmíchala a ohřála na požadovanou teplotu, za stálého míchání a ihned jsem misku s vajíčky po dovaření ponořila do studené vody, aby mě to nechytlo na misku. Za stálého šlehání jsem to prochladila a vrazila do studené vody ve dřezu a míchala dál. Jak se chladilo a šlehalo, pořád se zvětšoval objem, skoro nestačila miska.
Měla jsem si vzít na vaření vajíček s cukrem větší mísu. Pak už šlo vše hladce. Prokrojila jsem pláty jenom na dvakrát, tedy celkem 6 ks. Mám naplněno a chladí se. Ještě udělám polevu. Krém je tekutější , není tak hutný , jako ten, co mám já v receptu. Určitě doporučuji vymazat pečící papír máslem, jinak se to těsto přilepí. Myslím, že oba recepty jsou použitelné.
Ten můj recept, je pro velmi trvanlivou dobošku, která nemusí do lednice ani v létě! Tento druhý je na rychlejší zbaštění / /smetana/ ! <3 :yes:

Veronika.Hrozna: já dělám piškotové těsto obecně téměř vždy s hladkou moukou, ta se musí zapracovat drátěnou metlou, v žádném případě ne stěrkou, protože se pak udělají v těstě cucky, které už nikdo nerozmíchá. Přidávám pár kapek oleje do žloutků.Potřebujeme-li velmi tenký korpus, s hladkou moukou je pružný a sametový. U dobošky se sice plátky natáhnou krémem, ale není to medovník, aby mohly být suché.

Veronika.Hrozna:
Nemám:-)
No, kdysi jsem zkoušel podle Sandtnerky..., ale tento rcp se zdá být lepší už od pohledu (máslo do piškotu:yes: http://chvalacokolady.blogspot.com/2016/01/dobosuv...
***
.., a ten PDP do těsta se sněhem jste vymyslela sama, či snad vám někdo poradil?;-)

casino: Nemáte originální recept na tyto pláty těsta na dobošku? Hezky prosím!;-)

Eja57: Když budeš péct z vysoce koncentrované čokolády, přidej aspoň 50 g másla , aby ten krém nebyl tak tuhý. <3 On má sice tuhý být, ale ne tak moc! :-8 Ale ty máš asi vlastní recept, že jo! ;-) :yes: Je to vděčný zákusek, dlouho vydrží ! ;-) No, jak kde!:-*

Veronika.Hrozna: se z Tebe picnu:-K jsi mne tak vyhecovala, že příští víkend asi minidobošíka upeču:-D:-K

Eja57: V originálním krému jsou dva druhy čokolády. Jedna místo toho kakaového másla ve váze asi 60 g. Ty kaštany, možná nebyl dobrý nápad , ale něco podobného, místo té Cery, takovou lehce rozpustnou čokoládu. Ta Cera byla improvizace a nemá tam být. Nejdřív rozpustit tu lehkou a pak do ní nalámat tu druhou hutnou. Magdalenka říkala, že asi má originální recept, od maminky, jak to pečou hospodyně v Maďarsku, tak snad ho najde. Vím, že se to peče doma, u šikovných maďarských kuchařek, / párkrát jsem takový dostala/, ale vůbec mě nenapadlo, vymámit recept. :-// V Pešti jsem ho jedla i s tím karamelem na vrchu, a ten můj se mu chuťově velmi podobá. Na celé parádě, je ta náplň stěžejní , tak bude druhý pokus :-K:-D

Veronika.Hrozna: Kdyby sis důkladně přečetla ten odkaz na Doboše od Casino...ten piškot je tam dobře, když už trváš na prášku do pečiva, tak by stačila špetka....
No a krém...přečti si to, to je originál Doboš, kaštany mi nepřijdou jako dobrý nápad....75% Lindtka....

Eja57: Tu Dobošku, jsem měla naplněnou schladit, až pak ji zatížit, a nechat rozpustit ztuhlý krém, pod zátěží ! Už jsem včíl moudrá, že ano! :-D:-D:-D Včera jsem myslela, že to nedokončím, ale .....

casino: Casino, já musela to první těsto s hladkou moukou vyhodit do koše. Ta mouka se v tom srazila do kuliček, to nešlo rozmíchat! Natož, lehce a stěrkou! A jiná těsta, než s hladkou jsem nenašla. Tak jsem improvizovala a už nehodlala nic riskovat! Pro jistotu, jsem namazala papíry máslem, snad se nic nestalo?;-) Másla není, nikdy dost! :-D Dala jsem míň polohrubé mouky, abych z toho neumíchala Duvilax a ono to zafungovalo. Ani ten krém / prý originální recept / není dobrý recept, do másla dát vanilkový cukr, to by tam zůstalo a křupalo. Dala jsem ho do vajíček rozpustit. Na tento zákusek, je tu hafo receptů, ale ani jeden není, doopravdy realizovatelný. Krém nemá být mokrý, ale máslovo-čokoládový!
Dneska dopoledne jsem chutnala, už odleželý <3:yes: Příště vyberu na tento zákusek jinou hořkou čokoládu, něco snad najdu a druhou, nějakou lehce rozpustitelnou měkčí k tomu ! Možná třeba 2x Kaštany!
byly to nervy, ale už je upečeno!:-D

Suroviny:
vejce, cukr moučkový, mouka polohrubá, máslo, vejce, máslo, cukr vanilkový, čokoláda, cukr krystal, smetana sladká, lusk vanilkový, čokoláda hořká, cera

Přidat fotografie receptu