Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Elišky

Hodnocení receptu je 5,0 (26×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

yanull yanull

Snadný

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 492 kJ /
1 791 kcal
Bílkoviny31,64 g
Tuky25,15 g
Vláknina6,80 g
Cholesterol 777 mg
Sodík 316 mg
Sůl0,63 g
Sacharidy356,05 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Celá vejce vyšleháme v robotu s cukry do husté pěny. Až je opravdu hodně hustá, přisypeme do ní namleté ořechy a mandle, citronovou a pomerančovou kůru a koření do perníku. Částečně promícháme a poté přidáme drobně pokrájené sušené ovoce. Krok 2: Tuto hmotu necháme cca 1 hodinu odstát, až pěkně zhoustne. Během času asi 3x promíchejte. Ovoce s ořechy mají snahu klesat ke dnu. Krok 3: Po zhoustnutí nabíráme směs malou lžičkou a vrstvíme na oplatky. Oplatku podepřete prsty, aby nepraskla a směs ze lžičky o ni otřete. Klademe na plech vyložený pečicím papírem kousek od sebe a v troubě vyhřáté na 170 stupňů pečeme do zrůžovění.

Zveřejněno 5. 3. 2020

Poznámka autorky yanull

Nepodceňte šlehání, je důležité, cukry musí být rozpuštěné a hmota nadýchaná vzduchovými bublinkami. V receptu je pouze třtinový cukr, kombinuji ho s cukrem krupice, protože pouze s třtinovým jsou elišky hodně sladké. A to množství je tam potřeba, aby byla správná hustota. Směs by po odležení měla mít konzistenci husté ovesné kaše.

Sušené ovoce dávám dle vlastní chuti, záleží na vaší chuti, co máte rádi, ale někdy méně je více, aby se chutě vzájemně "netloukly".

Ovoce nejprve spařím horkou vodou, protože je ve většině případů sířené, poté ho nechám okapat, na papírových utěrkách oschnout a až potom ho drobně krájím.

Koření, které je v původním receptu uvedené, jsem nahradila perníkovým kořením. Pečicí papír na plechu je z důvodu, že elišky se roztečou mimo oplatku a jdou pak dobře odloupnout. Zkoušela jsem také péci bez oplatek, jen na pečicím papíru, pouze pár kousků, není to ono, drolí se.

Originál receptu: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-vanocni-cukrovi-z...

V původním receptu se ješte elišky polévají čokoládou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Elišky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Zj2E

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Elišky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Zj2E

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

hospodyne: Děkuji, za výklad i pochvalu :-K, vím jak to je, ale raději jsem to uvedla spíše z preventivních důvodů, nikdy si člověk není jistý, jak někdo jiný smýšlí ;-)

:-DTo by mě ani nenapadlo, že by měl někdo problém s hostiemi. Kdo je věřící, ví a kdo nevěřící, tomu je to snad jedno. Aspoň myslím. Hostie bez eucharistie je jen obyčejná oplatka. Ale jste dobrá, že Vás to napadlo.:yes::-K A ještě k tomu hezký recept...:yes:

Tématické fráze:
recepty od elišky

Suroviny:
cukr třtinový, cukr krupice, cukr vanilkový, vejce, ovoce sušené, kůra citronová, kůra pomerančová, zázvor kandovaný, koření do perníku, oplatky

Přidat fotografie receptu