Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žampionová polévka Rohule

Hodnocení receptu je 4,7 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 40 min

40 min (40 min příprava)

Suroviny

Porce: 4 porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 320 kJ /
1 033 kcal
Bílkoviny65,49 g
Tuky50,02 g
Vláknina29,83 g
Cholesterol 1,09 g
Sodík 919 mg
Sůl1,97 g
Sacharidy66,39 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Základní varianta: V hrnci podusíme na másle nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kousky nakrájené žampióny a necháme dusit pod pokličkou za občasného podlévání vodou. Mezitím na pánvi usmažíme na sádle (nejlépe na husím, ale může být i sádlo vepřové) rozdrobené droždí (asi 2 kostičky na hrnec polévky). Krok 2: Je třeba dávat pozor, aby se droždí nepřipálilo a opatrně míchat tak dlouho, dokud není vůně z droždí cítit až ven (barva by měla být hodně tmavě žlutá, až skoro hnědá). Hotové droždí přidáme k podušeným žampiónům a zbytek hrnce dolijeme horkou vodou.
Osolíme a necháme přejít varem. Před podáváním přidáme nadrobno nasekanou petrželku nebo pažitku. Krok 3: Další varianta: do žlutohnědého osmaženého droždí ještě přidáme několik vajíček (ta necháme za stálého míchání srazit či necháme rozpustit strouhaný sýr. Přidané suroviny můžeme i zkombinovat (šunka + vajíčka, vajíčka + sýr atd.) a pak vše přidáme povařit do polévky jako u základního receptu. Pokrájenou šunku většinou přidávám do hotové polévky ke konci varu.
Pro větší jedlíky opečeme na suché pánvi (nebo na plechu v troubě) na kostičky pokrájený rohlík.

Zveřejněno 8. 3. 2020

Poznámka autorky MamlajdaD

Houby s upraženým droždím je chuťově skvělá kombinace. Vařila jsem menší množství polévky a s vajíčkem mi to moc chutnalo. Dala jsem na droždí tři vejce, mám je v polévkách ráda. Šunku příště klidně oželím. Se sýrem jsem ještě nezkoušela, ale musí to být snad ještě lepší – takže příště!

Základní recept je vhodný i při hubnoucích dietách, navíc je tato polévka i velmi zdravá.

Recept jsem kdysi kdesi opsala, ale odkud, to už nevím, název polévky "Rohule" je asi krajový.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žampionová polévka Rohule

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pM4X

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žampionová polévka Rohule

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pM4X

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
drozdi s polévka s vajíčkem

Suroviny:
máslo, cibule, žampióny, sůl, droždí, petrželka, vejce, šunka, sýr strouhaný, rohlík

Přidat fotografie receptu