Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pirohy z jáhlové kaše s tvarohem

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

gmptop gmptop

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 305 kJ /
5 092 kcal
Bílkoviny228,86 g
Tuky102,17 g
Vláknina30,00 g
Cholesterol 1,13 g
Sodík 835 mg
Sůl1,89 g
Sacharidy799,25 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pierogi z kaszy jaglanej z serem
Lista produktów tradycyjnych
Ves Slomiana leží v podkarpatském województwie, okrese starowolskim, středisko (gmina)
Pysznica. Obyvatelé Slomianej se od pradávna zabývali pěstováním prosa, proto také tu najdeme mnoho jídel jejichž základem je jáhlová kaše.
Jedním z nich jsou pirohy z jáhlové kaše s tvarohem. Staří obyvatelé Pysznice vaří pirohy podle následujícího předpisu od nepaměti. Krok 2: Jáhly vaříme velmi pomalu na mírném ohni víc jak hodinu a pak přesuneme hrnec s kaší na kraj plotny, zakrytý pokličkou necháme odstát – aby se ochladila a nabrala "šmak". Po zchladnutí přidáme tvaroh. Krok 3: Připravíme těsto.
Na vál vysypeme necelý kilogram mouky, uděláme důlek, přidáme 1 vejce a 2 žloutky, trochu soli , lžíci másla a vlažnou vodu - vody tolik, co těsto vezme. Chudší verze těsta je: mouka, sůl, voda.
Těsto vypracováváme rukama (doporučení překladatelovo: Manžela "zkásneme" o stovku – místo fitka a necháme ho hodinu makat na těstě. Nemusí kdesi „behat jako šialený či bicyklovať“), těsto musí být vláčné. Vláčné těsto na vále podsypeme moukou a vyválíme na co nejtenčí placku, vykrajujeme kolečka pomocí sklenky nebo porcelánového hrnku. Do jejich středu klademe vychladlou kaši. Kolečka překládáme na půl a pomocí lžičky slepujeme – vytváříme vlnky na okrajích. (we wianuszek” na brzegach,) Tento způsob spojování pirohů byl klasický pro tento region.
Pirohy vkládáme do vřící vody, až vyplavou na povrch, vaříme ještě 10 minut. Hotové pomastíme máslem a podáváme s mlékem. Krok 4: Můžeme také po vzoru starých hospodyní uložit do máslem vymazaného hrnce a schovat pod peřinu. Pirohy takto „došly“ (nabraly příslušný "šmak"), byly lepší než čerstvě vařené a mohly pod peřinou stát celý den.
Pirohy s jáhlovou kaší byla sváteční potrava, připravovaná výlučně o svátcích a nedělích. Byly velkou pochoutkou a jsou považovány za nejlepší ze všech druhů pirohů.
Proto také jsou zapsány na Listinu tradičních pokrmů Polské republiky.

Zveřejněno 8. 3. 2020

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pirohy z jáhlové kaše s tvarohem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qNgD

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pirohy z jáhlové kaše s tvarohem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qNgD

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
jáhly, mléko, sůl, máslo, tvaroh, mouka hladká, vejce, žloutek, sůl, máslo,

Přidat fotografie receptu