Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí kližka na česneku s bramborovou roládou

Hodnocení receptu je 4,8 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Náročný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 150 min

180 min (30 min příprava + 150 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 187 kJ /
3 391 kcal
Bílkoviny281,15 g
Tuky97,25 g
Vláknina59,86 g
Cholesterol 1,05 g
Sodík 3,19 g
Sůl8,22 g
Sacharidy330,77 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Očištěné maso nakrájíme na kostky větší než na guláš. Dáme předehřát troubu na 170 °C. Krok 2: Rozpálíme velkou hlubokou pánev se sádlem a dáme osmahnout nahrubo nasekanou cibuli. Když začne zlátnout, po částech přidáváme maso. Potřebujeme, aby se opékalo a kdybychom ho dali najednou, začalo by se dusit. Krok 3: Všechno maso za občasného promíchání necháme zatáhnout ze všech stran. Osolíme, opepříme, přidáme polovinu prolisovaného česneku, který chceme použít. Promícháme a podlijeme teplým vývarem. Krok 4: Přendáme do nádoby určené do trouby, přikryjeme víkem a dáme do předem vyhřáté trouby zapnuté na spodní a horní ohřev na cca na 2-2,5 hodiny. Nemusíme otvírat dříve než za 2 hodiny, pak zkusíme je-li maso měkké a pokud je potřeba, dáme ještě zpět. Až maso změkne, vyndáme ho z nádoby do jiné a všechnu šťávu k tomu propasírujeme přes sítko. Cibule krásně sos zahustí. Přidáme druhou polovinu prolisovaného česneku, dochutíme dle potřeby solí a pepřem, vrátíme maso, přivedeme k varu a odstavíme. Krok 5: Po cca 90 minutách pečení masa začneme dělat rolády.
Nejprve uděláme špenát, každý ho může udělat, jak je zvyklý a nebo dáme na 1 lžíci sádla zpěnit jemně nasekanou cibuli. Přidáme mírně povolený špenát, osolíme, opepříme, prolisujeme česnek a krátce podusíme. Až se odpaří přebytečná voda, vmícháme rozklepnuté vejce a odstavíme. Necháme vychladnout při pokojové teplotě. Krok 6: Oškrábeme škrabkou brambory, omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme do velkého hrnce vařit vodu, ve které budeme rolády vařit. Brambory uvaří každý jak je zvyklý, nebo v nádobě k tomu určené dáme s 50 ml vody do MT a vlníme 6 minut /800 W. Protřepeme a ještě jednou vlníme 6 min/800 W. Voda by tam neměla být, nebo zbylou slijeme, přidáme poslední lžíci sádla a brambory rozšťoucháme úplně dohladka. Případné kousky vařečkou rozmáčkneme o stěnu nádoby, ale jsou-li brambory dobře uvařené, není to potřeba. Krok 7: Necháme trošku vychladnout, přidáme mouku, krupici, Solamyl, vejce, osolíme a rychle vypracujeme těsto (čím déle se s ním pracuje, tím víc řídne). Krok 8: Těsto rozdělíme na 3 díly, každý zvlášť dáme na potravinářskou fólii a rukou uděláme plát cca 22 x 19 cm. Na každý plát dáme 1/3 špenátu, začneme větší vrstvou u bližšího delšího kraje a směrem k druhému kraji vrstvu tenčí. Asi 2 cm od protějšího kraje necháme bez špenátu. Pomocí fólie svineme roládu. Zabalíme ji do fólie a konce svážeme kuchyňským provázkem. Krok 9: Vložíme všechny tři do vařící se vody a vaříme 20 minut. Vyndáme na vál nebo podložku, odstřihneme svázané konce a roládu vybalíme. Nakrájíme širokým, ostrým nožem. Nepoužíváme nit ani kráječ, špenát tím nelze překrojit. Krok 10: Podáváme s hovězím na česneku, ale hodí se i k uzenému masu.

TIP: Jak připravit hovězí kližku na česneku

Zveřejněno 14. 3. 2020

Poznámka autorky Marie Svarcova

Recept vypadá složitě, ale dá méně práce než popis. Komu se nechce dělat roládu, může podávat s bramborovým nebo jiným knedlíkem a špenátem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí kližka na česneku s bramborovou roládou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/84p2

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí kližka na česneku s bramborovou roládou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/84p2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Masíčko vypadá úžasně, ale ten knedlík je úplná bomba😊

pavlina.simr: :-K Děkuji za komentář a přeji příjemné a pohodové zakončení večera :-K

Unomasch: :-) Děkuji za komentář a přeji krásný den :-K

Chválím do podrobně napsaný recept. Určitě vyzkouším.

Michaela R.: :-) moc děkluji za komentář i vyzkoušení :-K krásný den

Nevařila jsem úplně přesně podle receptu, ale roláda je skvělý nápad! Moc jsem nevěřila, že mi vyjde, ale není to těžké, balilo se to dobře a ve folii vydržela vcelku :) Možná občas pro změnu zařadím místo obyčejných knedlíků a špenátu, na talíři vypadá efektně :)

Tématické fráze:
co se dá dělat hovězí kliska, hovězí kližka recepty, co se dá udělat z hovězí klisky, hovězí klizká recept, co se da udelat z hovezi klizku, hovězí klížka - recepty, hovězí kližka na česneku

Suroviny:
kližka hovězí, cibule, sádlo, sůl, pepř mletý, česnek, vývar hovězí, brambory, sádlo, krupice dětská, mouka hrubá, solamyl, vejce, sůl, špenát mražený, cibule, sádlo, česnek, sůl, pepř mletý, vejce

Přidat fotografie receptu