Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pastrami dělané v paneláku

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Náročný

Doba přípravy týden +

týden +

Suroviny

Porce: podle použití

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie94 kJ /
22 kcal
Bílkoviny1,40 g
Tuky1,43 g
Vláknina1,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy0,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Očištěné odblaněné maso ponoříme do láku, zchladlého na pokojovou teplotu, v uzavíratelné misce uložíme do chladničky na 6-7 dní. Maso musí být celé ponořené a někdy je potřeba zatížit. Po 3 dnech maso v míse obrátíme a znovu uložíme do chladu. Po 6-7 dnech maso z láku vyndáme, opláchneme, osušíme papírovou utěrkou a necháme rozložené na mřížce do druhého dne v chladničce. Krok 2: Nyní je potřeba maso udit (je to možné i v paneláku a lepší krátce, než vůbec).
Připravíme koření na uzení, cca 25 g v poměru 1:1 koriandr a celý černý pepř. Podrtíme v hmoždíři nejprve najemno koriandr a pepř nahrubo, neboť jemný by byl moc ostrý. Odležené maso obalíme ze všech stran v koření, přimáčkneme a přebytečné setřeseme. Pokud máme udírnu, tak je vyhráno. Maso se udí při 60-70 °C celkem 3 hodiny.
V paneláku se dá vyudit maso v troubě nebo na velké hluboké pánvi nejlépe nerez (NE teflon).
Do pekáče nasypeme štěpky z buku nebo dubu (dají se koupit), cca 2 hrsti a polijeme vodou 200-250 ml, necháme vodu vsáknout pak vložíme kovový rošt a na něj rozložíme maso. Pekáč s masem důkladně obalíme alobalem alespoň ve dvou vrstvách a vložíme do předehřáté trouby maximum 100 °C, pak teplotu snížíme. V troubě stačí udit maso 1 hodinu i tak málo kouře udělá divy a zaručí výslednou chuť.
Uzení v pánvi: Na pánev dáme 1 hrst štěpky, polijeme vodou a necháme vsáknout. Nad štěpku dáme dírkovaný pařák na knedlíky a na ten položíme maso Zakryjeme poklicí a dáme na plotýnku sporáku. Když se pomalu začne tvořit kouř, vložíme pod poklici ještě alobal na utěsnění a stáhneme teplotu na nejnižší stupeň. Takto udíme 45-60 minut, kouř nebyl nikde cítit. Krok 3: Nastává poslední fáze - vaření masa v páře.
Použijeme velký hrnec, doprostřed dáme malou plechovku nebo kastrůlek s vodou, kolem nalijeme horkou vodu, asi cm pod vršek na to umístíme pařák (aby mohlo být pod ním víc vody) s masem zakryjeme a utěsníme poklicí. Přivedeme k varu, stáhneme na minimum a vaříme v páře 2 hodiny. HOTOVO :-):-):-)B-) Krok 4: Není to vůbec složité, jak se zdá a věřte, že ta lahůdka za to opravdu stojí.
Nejlepší je ještě teplé, ale chutná i studené. Používáme nejvíc k plnění baget nebo jiného pečiva , potřeného kvalitní majonézou a obložené nakládanými okurčičkami .

Zveřejněno 25. 3. 2020

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pastrami dělané v paneláku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q9J5

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pastrami dělané v paneláku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q9J5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (6)

Nadja: ok díky za komentář :-) Hodně štěstí a zdraví všem :-K

Marie Svarcova: děkuji, jen jsem se chtěla ujistit.

Nadja: omlouvám se jestli je to nesrozumitelné, to první je vše do láku, před uzením se dává dle chuti čerstvé :-K
heký-:zdravý den :-K

:-? V surovinách v odstavci "Přidáme" je uvedeno koření - předpokládám, že má přijít do láku.
V popisu přípravy je "Připravíme koření na uzení" ( koriandr a celý černý pepř) - to je ještě navíc, nebo z těch uvedených v "Přidáme" ???

medanek: :-) moc děkuji a mějte se všichni super zdravě :-K:-K:-K

Skvělé Maruško:yes::yes::-K

Tématické fráze:
pastrami recept, pastrami bez uzeni, precept na pastrami

Suroviny:
maso, voda, praganda, sůl, semínka hořčičná, vločky, koření nové koření, zázvor mletý, bobkový list, koření hřebíček,

Přidat fotografie receptu