Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vegetariánská svíčková

Hodnocení receptu je 4,8 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Chaycz

Náročný

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 083 kJ /
976 kcal
Bílkoviny20,24 g
Tuky49,37 g
Vláknina34,10 g
Cholesterol 149 mg
Sodík 887 mg
Sůl2,20 g
Sacharidy96,79 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mrkev, petržel, celer, pórek a cibuli nakrájíme na větší kostky a opečeme na pánvi či v troubě dozlatova. Na konci posypeme 1 lžicí třtinového cukru a dáme zeleninu zkaramelizovat. Krok 2: Opečenou zeleninu přemístíme do hlubšího pekáčku, přidáme bobkový list a nové koření a podlijeme zhruba 1 litrem zeleninového vývaru nebo vody. Jestliže nemáme vývar, bude voda také stačit, protože opečená zelenina pustí dostatek šťávy a chutě. Pekáč se zeleninou přikryjeme a dusíme doměkka v troubě cca 1-2 hodiny při 180°C. Krok 3: Z pekáče vyndáme nové koření, bobkový list a pórek. Krok 4: Na pánvi nachystáme jíšku a to tak, že nejprve zpěníme máslo, poté ho posypeme mouku a promícháváme do úplného zezlátnutí. Postupně přiléváme vývar z pekáče a provaříme 10 min. Krok 5: Dolijeme zbytek vývaru a promícháváme omáčku. V tomto kroku máme na výběr dvě možnosti, jak zeleninu zakomponovat do omáčky. Buďto scezenou zeleninu propasírujeme přes sítko do omáčky a promícháme, nebo zeleninu vložíme přímo do omáčky a pomocí tyčového mixeru rozmixujeme dohladka. Já volím většinou druhou variantu, abych spotřebovala veškerou zeleninu. Krok 6: Svíčkovou omáčku dohustíme smetanou, dochutíme svařeným octem (ocet převařujeme odděleně v rendlíku, aby se zredukovala štiplavost a kyselost) nebo také šťávou z citronu, cukrem, solí a pepřem. Necháme omáčku projít varem a můžeme servírovat s knedlíkem, rostlinným proteinem (tempeh, tofu, seitan), brusinkovým džemem, šlehačkou a plátkem citronu.

TIP: Jak jednoduše stáhnout slanost z omáčky?

Zveřejněno 31. 3. 2020

Poznámka autorky Chaycz

Recept je převzat z mého food blogu: www.chay.cz

https://chay.cz/vegetarianska-svickova/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vegetariánská svíčková

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2KkM

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vegetariánská svíčková

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2KkM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (4)

Vyborny recept. Bez chyby. Pri peceni zeleniny v troubě pridavam ke konci jeste uvarene sojove maso, ktere natahne chut zeleniny. Recept skvele doplnuji kralovske knedliky :)

Adel01: Každý nějak začínal, chce to čas a zkoušet. :-* Vaření je hlavně o vlastní praxi. Hustá omáčka se dá naředit další tekutinou, jen dochutit už musí každý sám podle sebe. Tady se těžko radí. Pokud se bojíte něco přidat, tak trošku omáčky odeberte do nějaké menší misky a zkuste dochutit tohle malé množství. Většinou se jedná o cukr a ocet. A pak, podle výsledku zkoušky, můžete dochutit ten zbytek. Raději vždy dát všeho méně a pak třeba přidávat, než opačně. Časem získáte odhad. A příště si už budete jistější. :-K

Tak jsem teď dodělala, mám ji hrozně hustou, takovou bez chuti a přijde mi i že nahořklou😥 asi se nikdy nenaučim vařit😮‍💨

Opravdu báječné!
<3<3<3

Tématické fráze:
vetetariánská svíčková, recept na vegetarianskou svickovou, svíčková omáčka pro vegetariány, vegetariánská svíčková omáčka recept

Suroviny:
zelenina kořenová, pórek, cibule, koření nové koření, bobkový list, mouka, máslo, ocet, šťáva citronová, smetana na vaření, cukr, sůl, pepř

Přidat fotografie receptu