Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šlehaná sekaná na smetaně

Hodnocení receptu je 4,5 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Náročný

Doba přípravy 60 minut +odležení masa

60 minut +odležení masa

Suroviny

Porce: 3

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 036 kJ /
3 355 kcal
Bílkoviny183,00 g
Tuky137,37 g
Vláknina17,45 g
Cholesterol 1,02 g
Sodík 2,04 g
Sůl4,87 g
Sacharidy339,08 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Sekanou připravíme den předem (stačí od večera do rána). Namleté maso okořeníme steakovým kořením nebo pepř a sůl dle chuti, přidáme solamyl a mléko. Zašleháme ručním šlehačem nebo dobře prohněteme rukou. Až se mléko vsákne, uložíme do chladu aspoň na 12 hodin. Krok 2: Uleželé maso přendáme na fólii, (rozprostřeme a můžeme naplnit vařenými vejci nebo zeleninou) a pomocí fólie vytvoříme šišku. Dáme v pekáčku mírně podlitou vodou a zakrytou poklicí do předehřáté trouby péct na 170 °C.
V hlubší pánvi opečeme kostičky nakrájenou slaninu, přidáme máslo a očištěnou nakrájenou zeleninu opečeme, zalijeme částí vývaru a přidáme koření, kromě tymiánu. Vše promícháme, nalijeme k sekané a pečeme 30-40 minut, dle potřeby podlijeme (podle trouby). Krok 3: Sekanou vyndáme, zeleninu přendáme zpět do pánve a sekanou necháme v troubě opéct na kůrčičku odkrytou.
K zelenině přidáme zbytek vývaru, ocet a z cukru na suché pánvi udělaný karamel (nebo jen cukr). Povaříme, vyndáme koření a zeleninu rozmixujeme nebo propasírujeme. Přidáme šlehačku a tymián, dochutíme a necháme přejít varem, pokud bychom přidávali ocet, musí být převařený. Zelenina dostatečně omáčku zahustí, ale je-li potřeba, můžeme použít k zahuštění studené nebo francouzské máslo. Krok 4: Před dokončením pečení připravíme knedlíky. Rohlíky nakrájíme na kostičky, dáme do mísy a zalijeme mlékem s rozšlehanými žloutky. Promícháme, necháme stát pár minut, až mouka vše nasákne a zlehka vmícháme sníh ušlehaný z bílků a špetky soli. Naplníme do 3/4 hrnečky (4 ks 250 ml ), předem vyložené kuchyňskou fólií. Knedlíky vaříme v mvt 3 min/800 W, otočíme hrnečky o 180° a ještě 3,5 min/800 W (nebo v hrnci ve vodě do 3/4 hrnků vaříme cca 33 minut). Knedlíky i sekanou nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou a měsíčkem citronu.

Zveřejněno 5. 4. 2020

Poznámka autorky Marie Svarcova

Stejný recept jsem nenašla, ale pokud tento bude vadit, je možné ho smazat.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šlehaná sekaná na smetaně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q91G

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šlehaná sekaná na smetaně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q91G

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Tématické fráze:
šlehaná sekaná

Suroviny:
plec vepřová, koření steakové, sůl, mléko, solamyl, mrkev, bulva celerová, cibule, máslo, slanina, bobkový list, koření nové koření, pepř černý, tymián, vývar hovězí, cukr, ocet, smetana, sůl, rohlík, mouka hrubá, mléko, žloutek

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu