Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Berounské koláče - staročeské

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zizala zizala

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 390 kJ /
4 634 kcal
Bílkoviny117,41 g
Tuky212,35 g
Vláknina36,45 g
Cholesterol 1,19 g
Sodík 299 mg
Sůl0,67 g
Sacharidy545,17 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: S těstem mi pomohla pekárna, ale lze i klasicky: Droždí a cukr rozmícháme na kašičku, přidáme vlažné mléko, žloutky, kůru, vanilkový cukr a mouku promíchanou se solí. Postupně do těsta vmícháme změklé máslo nakrájené na kostičky a vypracujeme hladké těsto. Necháme vykynout. Krok 2: Mák a mléko vaříme asi 10-15 minut na mírném plameni, aby kaše zhoustla. Pokud má tendenci se připalovat, přikápneme trošku mléka. Pak osladíme medem a ochutíme mletou skořicí. Krok 3: Povidla rozmícháme s trochou rumu a podle potřeby zahustíme jemně strouhaným perníkem. Máme jistotu, že z koláčů nevytečou. Krok 4: Z měkkého másla, cukru a mouky připravíme drobenku. Krok 5: Z vykynutého těsta ukrajujeme kousky asi 20 (30) g (dělala jsem kousky 40 g a koláče jsou moc veliké). Zakulatíme do kuličky a opět necháme chvíli kynout. Pak z každé kuličky prsty vytvoříme plochý koláček, střed namažeme mákem (nedávejte ho mnoho, aby pak nevypadával - skutečně jen potřít), mák potřeme bílkem rozšlehaným s trochou vody - to aby náplň lépe držela (moje vychytávka). Okraje pomažeme rozehřátým sádlem a opatrně překlopíme na plech vyložený fólií nebo papírem na pečení mákem dolů (!). Já jsem ještě mák zdobila plátky mandlí, ale moc efekt to nemělo. Necháme koláčky kynout, pak opět vytvoříme prsty důlek a vyplníme povidlovou náplní, posypeme drobenkou, okraje potřeme vejcem. Krok 6: Po dokynutí pečeme v mírnější troubě 160-170°C.

Zveřejněno 23. 4. 2020

Poznámka autorky zizala

Místo povidel může být i klasická tvarohová nádivka. Těsto je báječně vláčné a chutné, koláče jsou měkké i druhý den, dál nevím :)

Na koláče mě upozornila naše Cathleen - dík :)

Počíst o koláčích si můžete zde: https://regiony.rozhlas.cz/v-beroune-delaji-oboust...

Tam jsem našla i recept, který jsem si upravila.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Berounské koláče - staročeské

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lrRg

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Berounské koláče - staročeské

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lrRg

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
staroceske kolacky

Suroviny:
mouka hladká, cukr, máslo, mléko, žloutek, droždí, sůl, kůra citronová, cukr vanilkový, sádlo, vejce, náplň maková, mák mletý, mléko, skořice, med, povidla švestková, rum, perník strouhaný, máslo, cukr, mouka polohrubá

Přidat fotografie receptu