Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dědova uzená kolena

Hodnocení receptu je 4,2 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jan.alois jan.alois

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

Suroviny

Porce: 1 koleno pro 2-3 strávníky

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 008 kJ /
241 kcal
Bílkoviny9,19 g
Tuky1,56 g
Vláknina28,82 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 385 mg
Sůl0,84 g
Sacharidy37,02 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: "Dědo co budeš dělat?" ptal se Vojtíšek. Přijde strejda Pavel s tetou Vladěnkou a strejda Jára s tetou Věrkou a taky Michal s Mirkou, tak budeme dávat do udírny kolena. "To budou ty dobrý?" řekl vnouček a oči mu zasvítily v předtuše večerní dobroty Do hrnce přiměřené velikosti dáme uzená kolena a zalijeme studenou vodou. Přidáme zeleninu určitě očištěnou, ráno bude česnečka. Nezapomeneme na koření. Dáme na plotnu a vaříme mírným varem cca 1 hodinu a pokud jsou větší, tak i o 30 minut déle. Neukrajovat, to se pozná, kdo nevydržel a tajně ujídal. Kolena vyndáme z vody necháme okapat, Vzniklou polévku,uzený vývar i se zeleninou necháme vychladnout a uschováme do lednice . Krok 2: Okapaná kolena bráníme vlastním tělem, pověsíme do vyhřáté udírny na 85 stupňů, necháme prohřát a natáhnout vůni kouře zase hodinku. Případné nedočkavce odháníme od udírny. Připravíme strouhaný křen, hořčici, i kremžskou nebo dijon, něco zeleniny, papriky, okurky, rajčata, určitě nakrájené nebudou to do sebe cpát jako barbaři a krajíce chleba. Prohřátá a douzená kolena vyndáme, položíme na mísu a vrháme se na tu dobrotu, aby nám je ostatní nesnědli. A zapíjíme. Děvčata vínkem, pánové pivečkem a dětičky limču nebo kofču, pánové nezapomínají na své polovičky a nalijí po panáčku. Pak pokračují všichni v konzumaci pevného i tekutého dokud mohou, nebo nedojde a ráno? ? Ráno se všichni těší na tu slíbenou česnečku naší maminky, která je z toho velice nadšená. Říkal Vojtík. Krok 3: Nezapomínáme na soudek dobrého piva v našem případě Svijany 11.

Zveřejněno 28. 4. 2020

Poznámka autora jan.alois

Nezapomeň pozvat kamarády nebo dobré sousedy. Když je dobrá parta, tak se dílo podaří. A jak bych to uzavřel. Akce "kolena" se k všeobecné spokojenosti pravidelně opakují.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dědova uzená kolena

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lr2g

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dědova uzená kolena

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lr2g

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

:-D

Kolena uzené máme rádi. Včera jsme dělali na malou oslavu, s křenem a hořčicí nemá chybu. Foto vloženo..:-)

Za výběr pivka velká pochvala:-! ;-):-Q Za senza recept ještě větší:-!:-!:-8<3 Za sepsání receptu s příběhem největší, moc mně to pobavilo :-!:-!:-!:-D<3 Prostě vše za jedničku s hvězdičkou! :-D:-D:yes::yes: Přeji pevné zdraví, nejlépe napořád!:-K:-K:-K

Suroviny:
koleno vepřové uzené, mrkev, petržel, celer, cibule, česnek, bobkový list, koření nové koření, pepř celý,

Přidat fotografie receptu