Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chřestové rizoto s parmazánem

Jemné rizoto krémové konzistence provoněné parmezánem ocení každý milovník italské kuchyně. Připravte ho ozdobené blanšírovaným zeleným chřestem a posypané parmezánem a určitě si pochutnáte.

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 658 kJ /
1 113 kcal
Bílkoviny13,24 g
Tuky104,70 g
Vláknina4,20 g
Cholesterol 222 mg
Sodík 379 mg
Sůl0,90 g
Sacharidy12,85 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve očistíme chřest škrabkou od shora dolů, škrábat začneme asi 2 cm pod hlavičkou. Každému chřestu odlomíme spodní část (křupne přesně v místě, kde začíná být dřevnatá) a odlomené stonky dáme stranou. Krok 2: V hluboké pánvi svaříme 500 ml vody se solí, tenčím plátkem másla a polovinou vína. Připravíme nádobu s hodně studenou vodou. Chřest vložíme do vroucí vody v pánvi a vaříme 2 minuty. Pak ho ihned přendáme děrovanou naběračkou do studené vody, aby zůstal zelený. Krok 3: Vývar z pánve přelijeme do menšího kastrolku a dáme do něj vařit odlomené dřevnaté stonky aspoň na 10 minut. Uvařené stonky vyndáme a vyhodíme. Krok 4: Do vývaru v pánvi přidáme ještě 2 hrnky kuřecího vývaru a dolijeme vodu tak, abychom celkem měli 1 litr vývaru. Přivedeme k varu. Krok 5: Zchlazený chřest necháme okapat a nakrájíme šikmo až 1 cm pod hlavičky, ty necháme celé. Krok 6: Cibuli oloupeme a nasekáme. Krok 7: Do pánve nalijeme olivový olej a na něm orestujeme cibuli dosklovata. Přidáme rýži a mícháme, aby se obalila zrnka tukem. Krok 8: Přidáme zbytek vína, promícháme, necháme vsáknout a odpařit. Postupně přiléváme za občasného míchání vývar, necháme vždy téměř vyvařit a přilijeme další. Vaříme zvolna, mícháme a přiléváme vývar, dokud není rýže uvařená na skus, přibližně 20 minut. Krok 9: Odstavíme z plotýnky, přidáme pokrájené stonky chřestu, máslo nakrájené na kousky a strouhaný parmezán. Promícháním získáme krémové rizoto, dle chuti můžeme mírně přisolit. Krok 10: Na talíři ozdobíme rizoto hlavičkami chřestu a zbytkem parmezánu a ihned podáváme. Rizoto vypadá nejprve tekuté, ale i na talíři ještě zhoustne.

TIP: Nejlepší recepty s chřestem

Zveřejněno 6. 5. 2020

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chřestové rizoto s parmazánem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/E3P0

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chřestové rizoto s parmazánem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/E3P0

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

Sarovka: :-K moc děkuji a přeji super zdraví a hezký večer :-K:-)

Výborný recept, děkuji :-K:yes:

SilviaD: :-K děkuji za komentář, máte pravdu zelený se loupat nemusí, bílý ano :-K hezký den

Vyzerá krásne :-). Ja mám veľmi rada talianske rizoto ale musím sa priznať, že aj to naše klasické :-) a milujem špargľu. Moje skúsenosti so zelenou špargľou sú, že ju netreba šúpať, hlavne keď je mladá a čerstvá. Zato bielu špargľu tú je treba naozaj dôsledne ošúpať, lebo aj kúsok dokáže urobiť, že špargľa je hnusne horká.

Tématické fráze:
chřestové rizoto s parmezanem

Suroviny:
rýže arborio, chřest zelený, cibule, víno bílé suché, olej olivový, máslo, sůl, vývar kuřecí, sýr parmazán strouhaný

Přidat fotografie receptu