Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šťavnatá jehněčí plec na rozmarýnu a česneku

Hodnocení receptu je 3,5 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

marie1eagle marie1eagle

Náročný

Doba přípravy 30 min + 3,5 hod pečení + 30 min odpočinek

30 min + 3,5 hod pečení + 30 min odpočinek

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 484 kJ /
2 506 kcal
Bílkoviny331,98 g
Tuky89,44 g
Vláknina29,10 g
Cholesterol 1,04 g
Sodík 965 mg
Sůl1,90 g
Sacharidy85,64 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Příprava masa:
Troubu předehřejeme na 250 °C (elektrická) / 230 °C (horkovzdušná). Vetřeme sůl do masa, opepříme a polijeme olivovým olejem. Použijeme tenký, ostrý nůž, abychom mohli provést cca 16 hlubokých řezů. Do řezu vložíme kousek rozmarýnu s česnekem (viz foto). Na dno pekáče dáme nakrájenou cibuli na kolečka a několik stroužků česneku, rozkrojených na půlky. Navrch položíme maso a podlijeme ještě vodou. Zakryjeme víkem anebo dvojitou vrstvou alobalu. Vložíme do trouby a snížíme teplotu na 175 °C (elektrika) / 150 °C (horko vzduch). Pečeme zakryté po dobu 3 hodin. Potom odstraníme alobal (odkryjeme) a přidáme k masu nakrájenou mrkev a petržel na malé kousky. Zvýšíme teplotu trouby na 200 °C a pečeme dalších 30 minut, dokud kůžička nebude křehká a zelenina měkká. Nyní by se maso mělo krásně rozpadat. Odstraníme maso z pekáče a přeneseme na talíř. Zakryjeme maso alobalem, několika utěrkami a necháme ho odpočívat po dobu 20-30 minut. Potom podáváme. Krok 2: Příprava omáčky:
Poloviční množství upečené zeleniny vyndáme z pekáče a použijeme jako přílohu k masu. Zbytek zeleniny (cibule, česnek, mrkev a petržel) s výpečkem z masa zaprášíme moukou, zamícháme, přidáme trochu vody a vše rozmixujeme. Dochutíme solí a pepřem. Necháme vařit 1 až 2 minuty, dokud omáčka nezhoustne. Krok 3: Příprava brambor:
Brambory nakrojíme do 3/4 na ježka (viz foto), posolíme a posypeme rozmarýnem. Polijeme olivovým olejem anebo použijeme olej ve spreji. Přidáme do trouby v době, kdy přidáváme do trouby mrkev s petrželí. Necháme péct ve spodní části trouby (dolní rošt pod masem) 45 min. Maso vyndaváme o 15 min dříve, aby si odpočinulo.

Zveřejněno 24. 5. 2020

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šťavnatá jehněčí plec na rozmarýnu a česneku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gmyl

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šťavnatá jehněčí plec na rozmarýnu a česneku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gmyl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

:yes:recept se mi líbí , určitě je výsledek moc dobrý , :-) škoda, že není hlavní foto to krásné servírování :-K přeji hodně úspěchů

srettka: Děkuji Vám, za Váš komentař:yes: Nevěděla jsem, že v lékárnách můžou prodávat životu škodlivé potraviny;-) Nicméně, jak jsem psala již níže, našla jsem na netu několik jiných vědeckých článků, kde sůl chválí, tak si myslím, že to je věc názoru;-). Ale ať si každý osolí podle své chuti:-D Děkuji:yes:

marie1eagle: prodávají, protože je to dobrý byznys. Já to taky nevěděla. Sůl jsem určitě alespoň jednou doma měla a solnou lampu taky. Asi to někdo podrobil výzkumu a na světlo vyšla skutečnost.
Každopádně změna soli za normální receptu jistě neuškodí;-) a my jsme zase o něco moudřejší:-D

casino: Děkuji Vám za Váš komentář:yes: Není EVOO taky olivový olej, akorát je "extra virgin"?;-) Kdyby byla Himalajská sůl tak škodlivá, tak proč jí prodávají v lékárnách a je doporučovaná v nutričních klubech a diabetology? Našla jsem jiné články, kde tuto sůl chválí. Myslím si, že to je věc názoru.:-) Ale děkuji za příspěvek.

Sice by mi přišlo líto toho olivového oleje (mám pouze EVOO) ale recept se mi líbí... :yes:
No, až na tu himalájskou sůl, že 8-(
https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navo...

Suroviny:
plec vepřová, olej olivový, pepř, cibule, česnek, rozmarýn čerstvý, voda, mrkev, petržel, mouka bezlepková, voda, pepř, brambory, sůl, rozmarýn čerstvý, olej olivový

Přidat fotografie receptu