Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Donuty

Ochutnejte tyto donuty! Každý kousek je pečlivě připraven s láskou a nejlepšími ingrediencemi. Užijte si křupavou vnější vrstvu a lahodně měkkou uvnitř, která se jen rozplývá na jazyku.

Hodnocení receptu je 4,9 (24×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 38 min Doba tepelné úpravy: 2 min bez dob kynutí, doba smažení 1 dávky v nádobě (postupné smažení)

40 min (38 min příprava + 2 min tepelná úprava, bez dob kynutí, doba smažení 1 dávky v nádobě (postupné smažení))

Suroviny pro 1 dávka

12-18 ks (podle síly vyváleného těsta)

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 639 kJ /
4 455 kcal
Bílkoviny43,22 g
Tuky42,14 g
Vláknina16,40 g
Cholesterol 240 mg
Sodík 520 mg
Sůl1,17 g
Sacharidy957,09 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ve vlažné vodě rozpustíme droždí, lžičku cukru a lžíci hladké mouky (vše odebereme z odváženého, přichystaného množství) a necháme 20 minut pracovat. Krok 2: K vykynutému kvásku přidáme zbytek surovin a uhněteme pevnější těsto, které bude 35-45 minut kynout. Krok 3: Hotové ho propracujeme, na stole tence vyválíme (max. na sílu malíčku, moučit nějak netřeba) a vykrájíme donuty. Buď přímo vykrajovátkem na donuty nebo větší skleničkou kolečka a menší štamprličkou jim vykrojíme středy (raději malinko větší, kynutím se zmenší). Krok 4: Donuty necháme 25-35 minut vykynout a usmažíme je ve vyšší vrstvě oleje. Olej musí kolem těsta jen viditelně perlit, smažíme je zakryté 50-60 vteřin. Potom otočíme a dosmažíme už odkryté (opět asi 50-60 vteřin). Krok 5: Z oleje vyndáme donuty na papírovou utěrku, odsaje přebytečný tuk. Vychladlé donuty potáhneme polevou nebo jen pocukrujeme. Krok 6: Poleva:
Cukr s bílkem a citronovou šťávou třeme alespoň 15 minut, ale méně pracné je umíchání polevy háky ručního šlehače. Hmota je nejprve velice řídká, postupně houstne. Pokud je bílek studený z lednice, trvá výroba polevy ještě déle.

TIP: Jak na rychlé a snadné falešné donuty

Zveřejněno 31. 5. 2020

Poznámka autorky cathleen

Těsto při vyvalování moc nepodsypávejte, abyste do něj nezapracovali mouku navíc. Okrojky těsta znovu propracujte, vyválejte a vykrojte z nich další donuty. Zbylé odkrojky už usmažte.

Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Donuty

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L3lp

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Donuty

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L3lp

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (22)

denitek: mám velkou radost, a děkuju za fotky :-8 Pozdravujte děti <3

Výborný recept! Moc děkujeme. Děti moc bavilo vykrajování a zdobení. Naše nejoblíbenější jsou ve skořicovém cukru. Dělala jsem z dvojité dávky. Vyšlo nám 31donutů. Smažila jsem je na sádle

fotkaman: je to vaše právo, aby vám něco vadilo ;-)
Není to česká kobliha, ale americká, asi proto donut a ne koblížek. Pod názvem doughnut by to tady ani v obchodě nikdo nenašel. Budete muset nad českými donuty přimhouřit oko :-D

satelit: to je dobře, že se vám líbí víc :-) každý máme chutě jiné ;-) Co se týká polevy, i tady byste přeci mohla zvolit vaši oblíbenější! :-D Recept není dogma.

Mě se více líbí naše koblížky. Poleva se více hodí na věnečky.

hospodyne: ani netušíte, jak moc taková pochvala těší! Děkuji :-K<3

:-Kcathleen: babi, budu mít samé jedničky. Myslíš, že si zasloužím " ušpiněné" donuty?" Tak jim začali říkat, protože máte ruce od mouky:-D:-D:-D
Viděla jsem v televizi pořad o Vás. Často na Vás myslím, ale to , bohužel, nepomůže. Marie

Vynikajici

:-) :yes::yes:moc pěkný recept a krásná práce :-K

hospodyne: krásnější, milejší pochvalu jsem už dlouho nedostala! Děkuju a prcka zdravím!:-*

:-Kcathleen: dnes dopoledne mi volal nejstarší vnuk. " Babičko, prosím, mohla bys udělat donuty? Ale ty od paní, co je ušpiněná od mouky. Víš, co myslím? " Moc jsme se nasmáli. Recept se, jak vidno, osvědčil.:-D

Veronika.Hrozna: nene, asi jsem se špatně vyjádřila. "Oni" nemají nic proti, chutnaly jim všechny varianty (a vždy pochybělo)...to já...byla jsem pořád nespokojená, že to bylo chuťově velice blízko pouze výborným koblížkům, ale to nadýchané a zároveň sametové těsto, jako mají dobré donuty, se mi nedařilo. Tenhle poslední pokus (a hotový recept) se k nim už dost blíží. ;-)

Veronika.Hrozna: :-D denně vařím pro čtyři generace- rodiče, já s manželem, dcera se zetěm a vnuci. Že by u nás někdo někomu cokoliv snědl, to se snad ani nemůže stát.:-D:-D:-D Ale určitě by to prospělo. Aspoň některým!!

cathleen: Co mají proti koblihám? Jaké "donuty", dostaneš koblížek a basta! Nechceš, nedostaneš. Já to vyřešila už v dětském věku, snědla jsem dceři oběd, jí nic nezůstalo! Pak jedla vše, sice mi to vyčítá, že u mne musela sníst všechno, ale snad to přežije! :-D:-D:-D

Suroviny:
voda, rum, sádlo, žloutek, cukr, sůl, mouka hladká, mouka hrubá, pudink vanilkový, droždí čerstvé, bílek, šťáva citronová, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu