Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vydatná bramborová polévka s krupkami nebo pohankou

Tato polévka je ideálním jídlem pro chladné dny, kdy potřebujete zahřát a dodat energii. Kombinace brambor, kořenové zeleniny, hub a výživných krup nebo pohanky a vytváří sytou, lahodnou polévku plnou chuti.

Hodnocení receptu je 4,9 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 40 min

55 min (15 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 137 kJ /
989 kcal
Bílkoviny32,40 g
Tuky19,47 g
Vláknina32,87 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 267 mg
Sůl0,51 g
Sacharidy155,35 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Očištěné brambory spolu s krupkami dáme vařit do vařící vody nebo vývaru. Asi po 20 minutách přisypeme pokrájenou zeleninu. Místo krupek můžeme použít i pohanku, ale přidáváme ji až na konci varu. Krok 2: Pokud máme čerstvé houby, přidáme je až po 30 minutách vaření, sušené dáme vařit hned společně s brambory a krupkami (lámankou). Kdo má domácí vegetu, může ji trochu přidat. Nakonec přidáme prolisovaný česnek podle chuti. Krok 3: Když je vše už téměř měkké, zahustíme polévku máslovou jíškou a necháme chvíli pozvolna provařit až do doby, kdy je vše už úplně měkké. Krok 4: Pokud chceme dát do polévky vajíčko, tak ho v hrníčku rozšleháme a ke konci varu vlijeme přes vidličku do polévky a necháme ho srazit. Krok 5: Polévku odstavíme a přidáme do ní trochu promnuté majoránky. Krok 6: Na talíři polévku ozdobíme drobně posekanou petrželkou nebo pažitkou.

TIP: Jak připravit domácí vegetu

Zveřejněno 8. 7. 2020

Poznámka autorky MamlajdaD

Tuto výbornou a sytou polévku jsem poprvé jedla někdy na přelomu padesátých a šedesátých let v oblasti Chlumce nad Cidlinou.

Někdy do ní místo trhaných krupek (lámanky) dávám pohanku, ale tu až chvíli před dovařením polévky. To je také velká dobrota.

Dřívější trhané krupky byly trochu jemnější, než dnešní lámanka, ale chuť polévky zůstává stále stejně skvělá.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vydatná bramborová polévka s krupkami nebo pohankou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pyDQ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vydatná bramborová polévka s krupkami nebo pohankou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pyDQ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

TO JE MOJE BRABORAČKA 'Přesně takhle ji vařím podle mé babičky, je to polévka mého dětství. Když mi děti dorůstaly a mí kluci puberťáci měli pořád hlad,, vařila jsem často polévky a aby byly sytější, pokaždé jsem něco přihodila - kroupy, čočku, fazole a vařím ji tak dodnes. Skvělý recept.😖👍

Mám ráda bramborové polévky a tato by mně určitě chutnala. :yes:

:-)<3:yes: pěkný recept :-K

Jaromíra18: Ivana Ch: Děkuji moc za milé komentáře! :-8:-K Koukám, že je tahle polévka stále dost oblíbená, to jsem netušila. :-8 Hledala jsem recept na bramborajdu s krupkami nebo s pohankou a ani jedno jsem nenašla. Představte si, že jsem poctivě pročetla všechny ingredience u všech 66 receptů na bramboračku, které mi vyhledávač nabídl! Bylo to dost hrozné, ale vydržela jsem (se skřípáním zubů :-D;-):-O:-D)! Moc vás obě zdravím! :-K:-K:-K

Také jí máme moc rádi, je vynikající.:yes::-K

Takhle vařila bramboračku maminka a říkala jí selská, já ji dělám také (vdaná budu 55let) Mužský jí mají moc rádi

hospodyně: :yes::-D Děkuji nejen za milý komentář, ale i za připomínku česneku, já ho do bramboračky vždycky dávám, ale zapomněla jsem ho tam napsat :-O;-), hned to napravím! Já dělám bramborajdu na různý způsob, někdy s houbami, někdy bez. Mně houby nevadí, ani když dávám krupky nebo pohanku, nerozlišuji to. Ono spíš záleží na tom, jestli nějaké houbičky mám. ;-):-8 Ještě jednou dík za komentář a moc zdravím! :-K:-K:-K

:-K vařím ji také, ovšem bez hub a dávám česnek. Je moc dobrá.:yes: Kluci rozlišují bramboračku s houbami a bramb. s krupkami.Mladší houby nejí, starší je zbožňuje odmalinka:-)

Suroviny:
brambory, houby čerstvé, polévková zelenina, krupky, voda, jíška máslová, vejce, sůl, pepř mletý, kmín celý, majoránka, vegeta, česnek, petrželka

Přidat fotografie receptu