Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Snadný jahodový dort

Během horkých letních dnů jistě přijde vhod osvěžující jahodový dort. Připravíme ho z kakaového korpusu, který doplníme jemným šlehačko-tvarohovým krémem. Dort ozdobíme jahodami, na které nalijeme želé.

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

miriko10 miriko10

Náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 50 min Doba tepelné úpravy: 20 min

70 min (50 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

kulatá forma o průměru 20 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 922 kJ /
3 566 kcal
Bílkoviny84,18 g
Tuky166,69 g
Vláknina43,50 g
Cholesterol 537 mg
Sodík 341 mg
Sůl1,17 g
Sacharidy410,63 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu přehřejeme na 180 °C. Formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Krok 2: Oba cukry vyšleháme s vejcem do pěny. Přidáme olej a šleháme. Smícháme všechny suché suroviny (mouka, kakao, prášek do pečiva). Postupně k vaječné směsi přidáváme střídavě suchou směs a mléko. Krok 3: Hladkou směs vylijeme do formy a pečeme cca 20 minut. Řídíme se dle zkušeností s vlastní troubou, upečené těsto vyzkoušíme špejlí. Korpus je také možné upéct v remosce. Upečený korpus necháme asi 10 minut ve formě, poté vyklopíme na mřížku a necháme vystydnout. Zcela zchladlý prořízneme. Spodní část korpusu dáme do dortové formy. Krok 4: Očistíme jahody a nakrájíme je na menší kousky. Do menšího rendlíku dáme 3 lžíce vody, přidáme želatinu a necháme nabobtnat asi 10 minut. Vyšleháme šlehačku a přidáme cukr dle chuti. Opatrně vmícháme tvaroh a nakrájené jahody. Krok 5: Želatinu zahřejeme do rozpuštění (nevaříme). Do želatiny přidáme 2 lžíce krému a promícháme. Okamžitě vmícháme do zbytku krému. Krém naneseme na spodní část korpusu a přiklopíme druhou částí korpusu. Krok 6: Nakrájíme jahody. Poklademe je na dort. V rendlíku smícháme želé se 2-3 lžícemi cukru. Přidáme 250 ml vody a přivedeme k varu. Vaříme 1 minutu. Poté odstavíme a občas promícháme. Lehce ochladlé nalijeme na jahody. Krok 7: Dort dáme vychladit do ledničky. Teprve po ztuhnutí odstraníme formu.

TIP: Jak pracovat s želé a želatinou?

Zveřejněno 11. 7. 2020

Poznámka autorky miriko10

Velikost hrnku 250 ml. U želatiny a želé se řiďte návodem na přípravu. Mouku je možné namíchat hladká bílá špaldová a hladká celozrnná špaldová v poměru 4:1.

Želatina i želé byla od Dr. Oetker.

U narozeninových dortů používám klasický piškotový korpus se sněhem. Tento korpus je jednoduchý a rychlejší a je také chutný.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Snadný jahodový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R3yV

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Snadný jahodový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R3yV

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
cukr krystal, vejce, mléko, olej, mouka špaldová hrubá, kakao, prášek do pečiva, cukr vanilkový, mouka hrubá, smetana ke šlehání, tvaroh, cukr moučkový, želatina prášková, jahody, jahody, želé čiré, cukr, voda

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu