Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Poctivá květáková polévka

Květáková polévka nemusí být nutně jen bílá a krémová. Kdo má rád lehčí variantu, připraví si tuto polévku plnou drobně krájené zeleniny. Je vhodná zejména tehdy, když po ní následuje ještě hlavní chod.

Hodnocení receptu je 5,0 (120×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 694 kJ /
644 kcal
Bílkoviny11,51 g
Tuky54,35 g
Vláknina4,95 g
Cholesterol 553 mg
Sodík 147 mg
Sůl0,37 g
Sacharidy24,69 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka, pórek na proužky, pažitku pokrájíme nadrobno a květák rozebereme na malé růžičky. Krok 2: Na másle osmahneme mouku a připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji studeným vývarem, metličkou rozšleháme a přivedeme k varu. Krok 3: Přidáme mrkev, polovinu nakrájeného pórku, květák a vaříme 20 minut. Krok 4: Pak přidáme hrášek, dochutíme pepřem, solí, zbývajícím pórkem a pažitkou. Nakonec za stálého míchání vlijeme rozkvedlané žloutky a necháme už jen projít varem. Krok 5: Porce polévky na talíři můžeme dozdobit špetkou nasekané petrželové natě.

TIP: Recepty na oblíbené pokrmy z květáku a brokolice

Zveřejněno 28. 7. 2009

Poznámka autorky Bibinka

Z časopisu Pošli recept-Lucie Strakošová, mírně upraven.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Poctivá květáková polévka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q0nZ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Poctivá květáková polévka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q0nZ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (74)

Tohle není květáková ale prostě zeleninová.

Gregusa: kvůli těm cuckům co v tom plavou, proč asi 🙄

Vynikající polévka, skvělá chuť, krásně barevná :-)

Výborná polévka, doma měla úspěch :-)

Výborná polévka :yes: tento typ polévek miluju i s různými obměnami zeleniny <3

Vynikající polévka. Jíšku dávám až nakonec a dělám k ní ještě široké celestýnské nudle. ;-)

Velmi dobrá polévka, přesně jako dělávala moje babička. <3

Opravdu výborná polévka. :-K Aby to bylo barevnější přidal jsem i brokolici, také jsem nepochopil proč jen žloutky, dal jsem celá vejce a nebylo to vůbec na škodu.<3 Přidal jsem foto. :-K

Velmi dobrá polívečka.:yes:

Děkuji za inspiraci,polévka je moc dobrá.

:-)<3:yes::yes: výborná polévka :-K

Mňam <3

Polévka je výborná! Miluji přesně tento druh zeleninových polévek, kde je zelenina na kusy. Určitě řadím mezi oblíbené a budu dělat pravidelně.

Kuchta: už jste ji vařil.

O víkendu u nás byla k obědu. Je moc dobrá, máme rádi květák, takže nám chutnají veškeré jídla z květáku. Ze zbylého jsem připravila placičky.;-)

Děvčata a co tak přistrouhat muškátový oříšek???

Vyborna polevka????

Bibinka: Tuto polevku jsem dnes uvarila a moc nam chutnala!! Hrasek taky nekdy pridavam, ale o porku a zloutcich jsem nevedela. Diky moc za vyborny recept!! Nekdo (Joly Hrusovska) pridava i kedlub a petrzel, ale to uz podle mne nepatri do kvetakove polevky!! Ja kvetakovou polevku varila podle me mamky a to, ze se vari kvetak s mrkvi a az nakonec davala jisku. Pak ale byl kvetak moc rozvareny. Diky i za radu udelat nejdriv maslovou jisku, zalit vodou a pak do toho teprve dat varit kvetak s mrkvi a porkem!! Davam Ti 10 bodiku, protoze ocenuji vsechny Tve receptiky!! :yes::yes::yes::yes:<3<3<3<3:-K:-K

joly hrusovska: Ale to uz neni kvetakova polevka, kdyz tam pridas kedlub a petrzel!! Bibinky polevku jsem dnes uvarila a byla vyborna! Mrkev patri do kazde kvetakove polevky, ale o porku a rozslehanem vejci (zloutky) jsem nevedela. Hrasek taky nekdy pridavam.

Jenoducha a moc dobra :-Q

Misahladka: Jsem ráda, že chutnalo:-K:yes:

výborná polévka..květákovou vařím jen tuhle..( rozmačkané kaše nejsou polévky )..:-D

smurfka: S tím naprosto souhlasím-děkuji

S květákovou polévkou to má společnej akorát ten květák.
Lidi neblbněte a neničte tradiční recepty rádoby vylepšením a pak to ještě zveřejňovat jako svůj recept.
Tohle je teda opravdu hnusná břečka :no:

Kuchta: Vy jste teda "kuchta", žádná správná kuchařka neříká jídlu "hnusná břečka" :no: Vám se polévka nezdá dobrá, zatím co jiným velmi chutná:yes: za druhé čtete recept pozorně? zřejmě ne, protože tam na konci píši, že recept je z časopisu:Pošli recept a je od paní Lucie Strakošové a věřte, že jsem velmi potěšená, protože jinou už nedělám<3 Už jste tu "hnusnou břečku" zkoušela, že tak hnusně hodnotíte???

Zobrazit 2 starší odpovědi

proč to toho dávat ještě bujón a cpát se zbytečně glutamáty a dalšími svinstvy.Já tohle už téměř nepoužívám. Jen bylinky nebo ochucovadla ze zdravé výživy když už to musí být.
:-8

jana: Jano, to je každého věc co používá a nikde není psáno, že ten bujón musíte do té polévky dát, když ho nepoužíváte. Víte co všechno daleko horšího jíme než jen bujón? Do výroby nevidíte......;-)

joly hrusovska: Joly, každý to může vařit tak, jak má rád a proto je každého ta květáková polévka nejlepší;-) Já už jinou nedělám než tuto, která je podle paní Lucie Strakošové a u nás chutná nejvíc. Když dělám něco podle receptu, snažím se to dodržet, abych poznala tu chuť:-p:yes:

joly hrusovska 13. 3. 2016 11:35
ja poznam lepsirecept ,preco ten sterilizovany hrasok a na zahustenie muku?vyskusajte na olivovm oleji postruham najemno 2-3 velke mrkvy posolim( a okorenim podla lubovole ) a to je adekvatna nahrada a na tom poprazim rozobraty karfiol na male ruzicky ,mrkvu na kocky petrzlen ,karelab a zalejem vodou ,ked je trosku zmaknute dosolim a to je vsetko ..
dobru chut!

BronislavaP: Broni, je dobře, když si to člověk vyšperkuje ke své chuti ;-):yes:

Zdenka Šmejkalová 5. 3. 2016 19:42
Já nedávám hrášek, ale přidávám koření kari a muškát. květ ;-)

Dělala jsem cibulový základ a dala také celé vejce...a to teprve byla dobrota!:-p

Manka47:Manko, to je dobře, že jsi jí uvařila;-) U nás je moc oblíbená a chutná. Jsem ráda, že ty jsi si také pochutnala a díky:yes:

Bibinko, dnes jsem tady objevila tuto polévku.Uvařila ji a moc jsem si pochutnala. Je výborná.:-p:-p

daja87: Dajo děkuji, že jsi jí udělala a potěšilo mě, že chutnala:yes:

Dnes jsem dělala poprvé a naprosto vynikající :-K Dávám do oblíbených a posílám zaslouženého bodíka :-)toprecepty.czwww.toprecepty.cz

No, poctivost (stejně jako věrnost) se prý obtížně dokazuje...:-):-):-) ale udělá-li se základ s osmaženou cibulí, tak pak teprve poznáte, co je to Poctivá květáková polévka:-))
*****
Mimo mísu:
Když vaříte zasmažené jídlo s osmaženou cibulí, smažíte:
A)napřed cibuli a následně přidáte mouku
B)zpěníte mouku na tuku, vzápětí přihodíte cibuli a společně restujete dozlatova
Pokud používáte oba způsoby, tak na která jídla ten který způsob?;-)

hosnedlova 30. 9. 2014 20:42
Já ji dělám přesně tak ale,polovinu květáku a zeleniny mixuji a nakonec přidám2 lžíce smetany je tak trochu krémová - vyzkoušejte;-)

Alenka108: Alenko, vařím všechny polévky ve 2,50 litru vody a tady to platí také;-)

Alenka108: já to vidím na max.2 litry, ale termín "správná chuť" je pro každého jiná ;-);-);-)

Kolik se tam prosím dává té studené vody, aby to mělo přesně tu chuť, kterou to má mít? :-?:-?:-?

jana-jm: Jani, není zač děkovat, já jsem ráda, že vám i malé chutná a z toho mm nej...radost-díky;-)

Po téhle polévce se můžeme utlouct :yes: Maličké se dělají boule za ušima. Díky za recept :-K

Amy.Stoker7:mám radost, že chutnala-díky:-p:yes: taky jí máme moc rádi.

Amy.Stoker7 28. 12. 2013 16:37
přímo famózní i na vegan způsob...děkuji, moc chutnala :-):yes::yes::yes:

Polévka byla super a moc chutnala :)

Katastrophe:jsem ráda, že chutnala;-)

Děkuji za inspiraci :) Musela jsem trošku upravit poměry dle možností spíže, ale polévka nám moc chutnala :) Ukládám a určitě ji ještě někdy udělám :)

radusf:tak to mě těší;-)

Tématické fráze:
květáková polévka, nejlepší květáková polévka, květaková polevka se zeleninou, květáková polévka s krupičkou, zeleninová polévka s květákem, květáková polévka recept, výborná květáková polévka, recept na květákovou polévku, recepty květáková polévka, polévka květáková se zeleninou, květáková polévka s bramborem, recept květáková polévka, květáková, polévka květáková, zahuštění polévky, kvetakova polevka top recepty, květáková polévka s vejcem, dobra kvetakova polevka, květáková polévka s vejci, zahuštění zeleninové polévky

Suroviny:
květák, mrkev, hrášek sterilovaný, pórek, pažitka, žloutek, vývar zeleninový, sůl, pepř mletý, nať petrželová, máslo, mouka hladká

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu