Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Horské halušky

Halušky jsou oblíbenou a tradiční pochoutkou u našich slovenských sousedů. Připravit je můžete i na rychlý oběd nebo večeři. Není to nic složitého, halušky podávané se směsí restovaných brambor a paprikášem připravíte do půl hodiny.

Hodnocení receptu je 5,0 (31×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Středně náročný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 15 min

30 min (15 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2-3 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 354 kJ /
1 519 kcal
Bílkoviny54,41 g
Tuky33,55 g
Vláknina15,56 g
Cholesterol 54 mg
Sodík 446 mg
Sůl1,00 g
Sacharidy243,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V misce promícháme mouku se solí. Po částech přiléváme vodu a promícháváme nejlépe lžící, až vznikne husté, ale tekuté těsto. Krok 2: Přidáme olej, promícháme a dáme stranou. Do většího hrnce dáme vařit vodu a když začne vřít, přidáme sůl. Krok 3: Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Paprikáš nakrájíme na kostičky. Jarní cibulku nasekáme. Krok 4: Brambory uvaříme do měkka v páře v mikrovlnné troubě na 800W 5 minut (nebo v osolené vodě v malém hrnci na plotně). Krok 5: Současně na rozehřátou pánev dáme sádlo a na něm osmažíme cibuli. Přidáme paprikáš (nebo klobásu krájenou na kostičky) malou chvilku restujeme, přidáme papriku, promícháme a odstavíme. Vmícháme uvařené brambory. Krok 6: Do vařící vody přes haluškovač s většími otvory nebo rovnou z prkénka pomocí nože uděláme halušky a promícháme. Když vyplavou na povrch, necháme maximálně 2 minuty povařit a scedíme přes haluškovač nebo vybereme sběračkou k tomu určenou. Krok 7: Halušky lehce promícháme se směsí na pánvi. Podáváme posypané cibulkovou natí, s kyselou okurkou nebo salátem podle chuti.

TIP: Bramborové halušky - jednoduchý a levný recept

Zveřejněno 23. 7. 2020

Poznámka autorky Marie Svarcova

Recept s podrobným fotopostupem jsem udělala na přání několika kamarádek, které tuto dobrotu neznaly a ochutnaly. Je to dědictví po dobré tchýni mé dcery, dělávala je s domácím uzeným nebo klobásou.

Pokud bude mít někdo námitky, že to nejsou halušky, tak mohu dodat, že na halušky je spousta receptů: moučné, bramborové, máslové, bylinkové, bez vejce nebo s vejci. Např: Hrníčkové halušky, Staročeské halušky, Falešné halušky, Halušky z hladké mouky, Jednoduché halušky, Halušky z brambor, Halušky z polohrubé mouky atd., takže je možné si vybrat nebo zkusit.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Horské halušky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jpmv

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Horské halušky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jpmv

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Ivana Ch: :-) díky a dobrou chuť :-K hezký večer

Neznám, ale vyzkouším

maiva: :-) moc děkuji :-K hezký zbytek dne

Pěkný recept, inspiraci se meze nekladou:yes:

MamlajdaD: :-) moc děkuji, ještě mám trochu pro další kámošku, která se na ně také těší , je to jednocuché, rychlé a moc dobré, už je tak dělám skoro 40 let a vždy všem chutnaly . <3 Děkuji za hezký komentář a přeji krásný zbytek dne :-K

Moc pěkně popsaný recept, bezva fotodokumentace! :yes: Asi bych se hlásila, kdyby něco zbylo. ;-):-D Ale ono asi nezbylo! :-( Takováhle jídla mám moc ráda, <3:-8 i když stejně ráda se zakousnu do kusu pořáného masa. :-D Až na ty halušky přijde řada, tak zkusím, udělám! :yes: Zdravím! :-K:-K:-K

Suroviny:
mouka hladká, voda, olej slunečnicový, sůl, brambory, paprikáš, cibule, sádlo, cibulka jarní, paprika sušená sladká, chilli, sůl

Přidat fotografie receptu