Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dušené patizonové zelí

Hodnocení receptu je 4,5 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Snadný

Suroviny

Porce: 3-4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 755 kJ /
419 kcal
Bílkoviny2,73 g
Tuky42,17 g
Vláknina4,20 g
Cholesterol 35 mg
Sodík 806 mg
Sůl2,00 g
Sacharidy6,35 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Patizon oloupeme a vydlabeme z něj měkký vnitřek se semeny. Cibuli pokrájíme najemno a osmažíme lehce dozlatova na jemně pokrájeném špeku. Ke konci smažení cibule přidáme rozvonět i drcený kmín. Krok 2: Řádně očištěný patizon nastrouháme na hrubém struhadle (velké slzy) a dáme k cibuli. Osolíme, přidáme cukr, cca 1,5 - 2 lžíce, vše dle vlastní chuti a množství patizonu. Vše promícháme a na mírném ohni krátce podusíme. Patizon není nutné podlévat, je měkký za chviličku a vystačí si tak s vlastní tekutinou. Po podušení doměkka (nerozdusit na kaši!), patizonové zelí okyselíme octem, dle vlastní chuti. Krok 3: Podáváme všude tam, kde bychom jinak podávali klasické dušené zelí, tedy k pečenému, uzenému nebo dušenému masu...

Zveřejněno 26. 7. 2020

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dušené patizonové zelí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q9p9

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dušené patizonové zelí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q9p9

Komentáře (7)

Nesmím zelí, doma patizon,takže oběd je jasnej, skvělá náhrada, děkuji <3

MamlajdaD: ...pokud se vaří každý den a někdy i několikrát, je každý recept :yes: , třeba i jako nápad k improvizaci:-K

recepty73: To vůbec nevadí, že se vám recept nehodí. ;-) Vědět jsem to ovšem nemohla. Když se receptu někdo chopí, a použije ho, tím lépe, je přece veřejně přístupný. :-8 Zdravím! :-K:-K:-K

recepty73: no, já pokud se mi podaří ulovit patizon nemůžu odolat prívarku z patizonu, to můžu z mísy lžící - takže jsem vyvinula metodu...neoloupané UFO nakrájím na plátky tak silné, jaké budu chtít kostičky, jen nedbale odstraním měkký střed, nevadí mi tam, no a po obvodu plátku oloupu....a nakrájím....

Eja57: MamlajdaD: ...máte pravdu:-8, loupání toho bílého ufa je náročné, pokud se nepoužije mladý patizon, ten se dá krásně oloupat i škrabkou na brambory;-), jako důkaz jsem vložil foto;-)
Plněné patizony nedělám, neuspěl bych s nimi stejně, jako s plněnou cuketou. Pokrájenou, nastrouhanou, grilovanou... ji ale všichni jedí běžně a bez problémů;-):-8 , no ale třeba recept přijde někomu vhod;-) ...děkuji:-K

recepty73: Také jdem dělala, tedy dělávala, no s tím loupáním naprosto souhlahlasím s Eja57! ;-):-8:-D Dělávala jsem, dokud jsem měla zahrádku a svoje patizony a bylo to dobré zelíčko! :yes: :-8 Také jsem dělávala z patizonů guláš. https://www.toprecepty.cz/recept/60848-gulas-z-pat... Gulášek jsem vylepšovala klobáskou, aby bylo jídlo pro mého muže přijatelnější. ;-):-D
Jestli můžu nabídnout, zkus něco na tento způsob, trochu to chce přikrášlit bylinkami a třeba šunkou, nebo co si vymyslíš a s bramborem docela ňamka: PLNĚNÉ PATIZONY - z časopisu ZAHRÁDKÁŘ - 4 porce - 2 menší patisony nebo jiné tykve - kabačky nebo větší cukety), 25 g másla, 3 lžíce mouky, 30 ml mléka, 4 vejce, 1 šálek strouhaného sýra, 1 lžíce škrobu, pažitka, sůl, pepř. Celé patizony vaříme 30 minut v osolené vodě. Po vychladnutí seřízneme vršek plodů a lžící vydlabeme dužninu. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zředíme mlékem a za stálého míchání 3 minuty povaříme. Sejmeme z plotny a mimo oheň vmícháme 4 žloutky, nastrouhaný sýr, jemně usekanou dužninu z patizonů, škrob, sůl a pepř. Nakonec vmícháme ušlehané bílky a vzniklou směsí naplníme patizony. Zapékáme 35 minut v troubě. Podáváme teplé.
Moc zdravím! :-K:-K:-K

Znám, dělávám, moc dobré, doporučuji:yes:
( Jen loupání toho létajícího talíře nepatří mezi oblíbené kratochvíle:-D)

Suroviny:
patizon, cibule, špek uzený, kmín drcený, sůl, cukr krupice, ocet

Přidat fotografie receptu