Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ruská svíčková

Máte-li chuť vyzkoušet netradiční variantu svíčkové, pusťte se do přípravy této její ruské verze. Chybí v ní cibule i některé tradiční koření, naopak obsahuje neobvyklou surovinu - žampiony. Vyzkoušejte ji a uvidíte, zda si ji zamilujete víc, než tu klasickou, českou.

Hodnocení receptu je 4,9 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

yanull yanull

Náročný

Suroviny pro 1

1

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 803 kJ /
4 733 kcal
Bílkoviny275,65 g
Tuky344,40 g
Vláknina29,00 g
Cholesterol 970 mg
Sodík 5,47 g
Sůl13,20 g
Sacharidy70,95 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso omyjeme, osušíme, popř. odblaníme. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Krok 2: Část slaniny nakrájíme na špalíčky a maso jí prošpikujeme. Pokud ji dáme na chvíli do mrazáku, půjde to lépe. Krok 3: Prošpikované maso osolíme a mírně opepříme.
Na kousku másla na pánvi rozpečeme zbytek slaniny nakrájené na kostičky a maso na ní necháme zatáhnout. Pak ho vyjmeme a dáme osmažit nakrájenou zeleninu, až je zlatavá. Krok 4: V kastrolu nebo v pomalém hrnci uděláme zeleninové lůžko a maso do něj posadíme. Podlijeme vínem nebo vodou a dáme péci nebo "pomalíme" do změknutí. Pak maso vyndáme a necháme zchladnout, aby se lépe krájelo na plátky. Krok 5: Veškerou zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem, dle potřeby naředíme trochou vody, přidáme smetanu a přivedeme k varu. Pak do omáčky vložíme scezené žampiony, dochutíme a zjemníme plátkem másla. Krok 6: Podáváme s knedlíkem, kynutým nebo karlovarským, ale šly by i těstoviny nebo popř. tyto bramborové knedlíky: viz Poznámku.

TIP: Jak jednoduše stáhnout slanost z omáčky?

Zveřejněno 2. 8. 2020

Poznámka autorky yanull

https://www.toprecepty.cz/recept/61737-vylepsene-b...

Tento recept jsem četla na internetu a lákal mě k vyzkoušení. Na rozdíl od klasické svíčkové tam vůbec nepřijde cibule a žádné koření, ani se ničím nezahušťuje, takže výsledkem je jemná, nadýchaná, smetanová omáčka. Jakou roli tam mají žampiony, netuším, ale udělala jsem podle receptu. V této omáčce není víno, protože je i pro malé vnuky, ale myslím si, že na chuti jí to neubralo.

Věřím, že si pochutnáte stejně jako my.

Jsou různé recepty na tuto omáčku, dokonce jsem viděla jeden se šunkou a rajčatovým protlakem, ale dnes jsem si řekla, že méně je někdy více, tak jsem se krotila. :-) Postup jsem nefotila, tlačil mě čas, během vaření jsem dělala ještě borůvkové knedlíky a pekla bábovku s vaječným koňakem :-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ruská svíčková

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/90ZD

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ruská svíčková

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/90ZD

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

:yes::yes: dala bych si také <3:-K

Zajímavá obměna, jinak se vína bát nemusíte, vařením, pečením se alkohol vypaří a můžou to jíst i děti :yes:

Hezky recept:-KS těmi žampiony je to moc príma nápad:yes:

Eja57: V omáčce jsou plátkované žampiony, nevím, jaká by byla s podušenými na másle, snažila jsem se držet receptu. Lžičku protlaku snad, ale v jednom z receptů byla uvedena krabička, tak to jsem raději nepokoušela, on je dost výrazný celer a chuť omáčky je dostatečně pikantní. Třeba příště zkusím :-K

By mi chutnalo:yes: žampiony si tam myslím nejsou "navíc", jak já konzervované moc nemusím, tak tady ano a dala bych klidně plátkované....a dovedu si i představit - jak píšeš v poznámce - do základu lžičku rajčatové protlaku....
Hezká inspirace:-K

Suroviny:
roštěná hovězí, zelenina kořenová, slanina libová, máslo, víno bílé, smetana 33%, žampiony sterilované, ocet, pepř mletý

Přidat fotografie receptu