Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rybízová marmeláda bez odšťavňovače

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Ludmila B Ludmila B

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

Suroviny

Porce: 4 skleničky

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 870 kJ /
3 076 kcal
Bílkoviny15,18 g
Tuky2,76 g
Vláknina74,52 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 55 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy710,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rybíz propereme, zbavíme připadných zelených lístečků a větviček. Tyčovým mixérem v misce co nejlépe rozmixujeme. Krok 2: Připravíme další misku, do které budeme mačkat šťávu. Vezmeme podkolenku nebo ustřihnutou silonku a do ní pomocí sběračky dáváme rozmixovaný rybíz. Postupně promačkáváme, jak to jde, směrem ke špičce, krásně se uvolňuje veškerá šťáva, kterou mačkáme do nové misky. Pokud se nám zdá, že je v punčošce již hodně vymačkaného odpadu, tak jen opatrně otočíme a vyjmeme. Opět obrátíme a pokračujeme. Já jsem obsah vyndávala pouze dvakrát. Měla jsem 1 kg šťávy. Krok 3: Šťávu smícháme s cukrem s Pektogelem (Labella 1:2). Krok 4: Přivedeme k varu a 4 minuty vaříme. Slijeme do čistých sklenic, zavíčkujeme a otočíme na 20 minut dnem vzhůru.

Zveřejněno 2. 8. 2020

Poznámka autorky Ludmila B

Chci si pořídit nějaký kvalitní odšťavňovač, ale protože to nechci uspěchat, dostala jsem radu, jak to prozatím vyřešit a já to ještě maličko vylepšila. Opravdu mě překvapilo, kolik šťávy jsem velice lehce získala na marmeládu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rybízová marmeláda bez odšťavňovače

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jprv

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rybízová marmeláda bez odšťavňovače

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jprv

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

"Rybízová marmeláda bez odšťavňovače"
Dávat do rybízové zavařeniny (protože toto není marmeláda;-) želírovací přípravek je opravdu zbytečné:-)
No, tím pádem asi stejně jako tento rcp tady, že ;-)
***
Než začnu z bobulí těžit šťávu, tak je krátce podrobím tortuře na plotně :-K a pak už to jde skoro samo:-D

Dělám to podobně, i když odšťavňovač mám. Rybíz vůbec nemixuju, jen otrhám stopky, omyju a po menších částech vyzmačkám šťávu v podkolence. ;-) Pak ji smíchám s cukrem a vařím také krátkou dobu po malých částech v silostěnném kastrólu s rukojentí. Postupně slévám do skleničky. Štáva se tak vaří jen krátce, odpadne totiž doba, kdy čekáte až se začně vařit velké množství tekutiny. Džem krásně želíruje a zachová si průzračnou červenou barvu. Je to prý mětoda starých cukrářů, jak vyrobit krásně červený džem do lineckého cukroví.

Ludmila B: Robím desaťročia (a predo mnou moja mamka) podľa tohto receptu: https://www.toprecepty.cz/recept/2007-rybizova-mar.... Síce používam lis na ovocie, ale je to rýchle a v podstate bez práce. Ten váš spôsob bez odšavovača oceňujem, ale pektín do ríbezlí skutočne netreba. Lekvár tuhne chladnutím, za horúca nie je tuhý. A je výborný. ;-)

tejaja: Můžete mít pravdu, vím, že rybíz obsahuje hodně pektinu, ale nikdy jsem rybízovou marmeládu bez pektogelu nedělala . Jinak mně spíš šlo o to, že tento způsob velmi elegantně odšťavnil rybíz, receptů na marmelády je jistě mnoho, v žádném případě nešlo o ingeredience, ale pracovní postup. Jinak děkuji, třeba příště zkusím bez Labely .:-)

Dávať do ríbezlí Pektogel je úplne zbytočné. Ríbezle obsahujú veľmi veľa pektínu, hustnú krásne aj bez ďalšieho pridaného.

Suroviny:
rybíz červený, cukr,

Přidat fotografie receptu