Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Anglický čaj

English Breakfast je černý čaj, který bývá obvykle charakterizován jako těžký, zemitý a vydatný čaj, velmi často bývá dochucován mlékem, smetanou a cukrem ve stylu spojovaném s tradiční anglickou snídaní. Směs English Breakfast bývá míchána z čajů cejlonských, ásámských, případně keňských.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

MonTyss

Snadný

Doba přípravy 10 min Doba přípravy: 2 min Doba tepelné úpravy: 8 min

10 min (2 min příprava + 8 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 porce

1porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Dáme vařit vodu v konvici, mezitím nachystáme čaj do hrnku 250 ml. Krok 2: Až dovaří voda, tak zalijeme čaj tak do 3/4 hrnku a necháme 5-8 minut luhovat. Krok 3: Pak zalijeme mlékem, případně dosladíme.

Zveřejněno 20. 8. 2020

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Anglický čaj

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z7JR

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Anglický čaj

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z7JR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Tak bych k téhle "odborné" diskuzi přidala jen to, že se nepije z "kafáče" 250 ml, ale ze šálku s podšálkem o objemu 220 ml. A taky je zajímavé, jak to vlastně vzniklo:
Čaj do Británie pronikl již na konci 16. století, tradiční čaj o páté se ale zrodil až mnohem později – v roce 1840 na panství Anny, vévodkyně z Bedfordu. Tehdy bylo zvykem jen snídat a pak až o osmé hodině večeřet. Jenže ona nemohla hlady dočkat večera, a tak si odpoledne dávala občerstvení, kde nesměl chybět čaj. Z její svačinky se brzy stala pravidelná událost, na kterou zvala přítelkyně. Zvyk se záhy rozšířil a stal se oblíbenou společenskou událostí.

casino: :-O ale logiku to má, to zas ano...třeba to tak opravdu bylo...:yes:

:-K
Hlásali dnes celkem uvěřitelnou báji, proč že Britové lijí čaj do mléka:-)
Když prý impérium přišlo o trh s čínským porcelánem a začali s výrobou vlastního, tak tento jim vřící vodou praskal...:no:;-(
No, vyřešili to šalamounsky po anglicku, že :yes:;-)

Eja57:
Návod na ANGLICKÝ čaj?
No, to je jako nosit pytlík čaje na čajovou plantáž, že;-)
https://www.novinky.cz/koktejl/clanek/do-dokonaleh...
***
Má "anglická" sestra ho dělá tak, že do vroucí vodou vypláchnuté porcelánové konvice dá na každý jeden šálek (150 ml) vrchovatou KL černého čaje + další KL čaje na konvici. Teplota vody se nesleduje, ale než kdesi cosi tak nějaká minutka uběhne a voda zmíněná na začátku už vroucí není. Když čaj sedne, tak se nápoj beze spěchu podává. Cukr (třtinový) je sice k dispozici, ale nesladíme (když se nikdo nedívá, tak já si na TŘTINOVÉM cukru smlsnu jen tak na samotném:-8 Mléko (horké z MW) zhusta používáme, ale patrně jsme čajoví barbaři, neb si ho lijeme DO čaje v šálku ;-) Obyčejně v konvici zůstane nepitelný zbytek :no:
Sám začínám den, za kuropění ještě v posteli, hrnkem zeleného čaje ze sáčku (bez příchuti:-!
...a kolem půlnoci končím hrnkem černého čaje sypaného přímo do hrnku, bez příchuti, bez sladidel, bez mléka; spaní mám zatím dobré:-D
***
Pamatuji dobu, kdy se pytlíkový čaj (asi Picquick) začal prodávat v TUZEXu https://cs.wikipedia.org/wiki/Tuzex :-8:-):-D a jedním sáčkem jsme si "obarvili" vodu pro celou rodinu...8-(;-(:-K

Dajda: to všechno vím, já jen jestli Casino nemá nějaký supernávod....;-)

Eja57: Například se lije čaj do mléka, nikoliv mléko do čaje. K čaji se podávají různé cakes apod. Anglický čaj je událost nikoliv pytlík v hrnku, zalitý horkou vodou. ;-) Návod, který tu je, najdete na každé krabičce s čajem - snad až na to mléko!

casino: a mohu poprosit o upřesnění jak podle nich anglický čaj?

Eja57: Já si sáčkové čaje běžně kupuji, mám ráda čaj s bergamotem (Earl Grey). Ale jiné čaje (zelený čaj, rooibos apod.) je v těch sáčcích hnusný, to bych nepila! ;-) Sypaný černý čaj není na rychlé uvaření, to je obřad a na to je málokdy čas a nálada. Tak takhle to mám já, ale každý to má oblíbené trochu jinak. Co s tím nadělám. ;-):-K Dík za popovídáníčko! :yes::-D:-K

MamlajdaD: z pytlíčkovaného odpadu jaksi DOBRÝ čaj uvařit nelze....

Jen pro zajímavost:
JAK UVAŘIT DOBRÝ ČAJ
Předně - čaj se nevaří, čaj se připravuje! Pozorně a s láskou! Čerstvá voda nesmí být ani moc měkká, ani moc tvrdá. Konvice i hrníček by měly být vyhřáté. Jsou-li studené, změní se kvalita louhování. Čaj se louží při teplotě 65 - 98 stupňů Celsia 3 - 7 minut. První 3 minuty se vylouhuje kofein, respektive tein, ve 3. až 5. minutě se vylouhuje s kofeinem ještě tříslovina, od 5. do 7. minuty už jenom tříslovina. Zatímco kofein (tein) je už všeobecně známá látka s povzbudivými účinky, o tříslovině (taniny, katechyny) vědí jen zasvěcení, že má protirakovinné účinky a zklidňuje zažívání. Délkou louhování tedy ovlivňujeme účinnost čaje. Že se čaj nemá ohřívat ani sladit (když, tak pouze medem) a že se dává na hrníček 1 lžička nebo jeden sáček, to už snad ví každý... (Opsáno z časopidu Květy)
Myslím, že v receptu chybí množství čaje, i když to je zásadní informace, chybný je i čas louhování.

Jako vtip DOBRÝ! :-Q

casino: no...pytlíkový čaj nechám osm minut, přidám trochu mlíčka a mám recept.....neeee:-?:-D

"Anglický čaj"
No, bych to nazval "Černý čaj";-)
Anglický čaj se dělá jinak, že :-)

Suroviny:
čaj černý, cukr třtinový, mléko

Přidat fotografie receptu