Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marmeláda z mirabelek

Snadná marmeláda z mirabelek, okořeněná badyánem, skořicí a hřebíčkem vám připomene léto a zlepší náladu nejen v sychravých podzimních měsících, ale bude se výborně hodit i při sladkém zimním pečení. Udělá někomu radost i jako dárek.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

PedroSanchez

Snadný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 45 min

75 min (30 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie42 531 kJ /
10 166 kcal
Bílkoviny22,75 g
Tuky7,00 g
Vláknina87,50 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 141 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy2 438,35 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mirabelky omyjeme, zbavíme pecek a dáme do hrnce s 200 ml vody. Přidáme skořici, badyán a hřebíček a vaříme asi 20-30 minut. Krok 2: Rozvařené mirabelky přepasírujeme přes cedník a vrátíme zpět do hrnce. Pektogel smícháme se 2 lžícemi cukru a nasypeme k přepasírovaným mirabelkám. Vaříme asi 5 minut. Pak přidáme zbytek cukru a vaříme ještě minimálně 3 minuty. Na závěr přidáme 2 lžíce rumu. Krok 3: Test správného želírování provedeme tak, že kápneme asi lžíci marmelády na talířek a pokud po chvilce ztuhne, je hotovo. Krok 4: Horkou marmeládu plníme do čistých sklenic a než je zavíčkujeme čistými víčky, dobře otřeme jejich hrdla. Poté sklenice otočíme dnem vzhůru alespoň na 5 minut nebo do úplného vychladnutí.

TIP: Jak zpracovat sladké mirabelky?

Zveřejněno 5. 9. 2020

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Marmeláda z mirabelek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4MM1

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Marmeláda z mirabelek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4MM1

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

magdalenka:, Eja57:, casino: děkuji vám! ;-) :-K:-K:-K
K drsnému komentáři autora receptu se nebudu vyjadřovat. Nestojí mi za to.

casino: ne, bylo tam 2 dcl, opraveno na 2 dl.

PedroSanchez:
Týýý brďo..., vy račte být v komentářích ještě jedovatější než ich;-)
No a to už je co říci, že :-D

Eja57:
No, totok ovoce se blbě zbavuje pecek jak píšete, že:-)
Já ho v kastrole halabala podlábím mačkadlem na zemáky a pak ho podusím (samozřejmě bez vody, nejsu přece tydýt, že), po rozvaření ho proženu přes řídké síto a pak dodělám na ohni podle potřeby
***
PT moderátorky, opravdu nebyly původně v surovinách 2 l vody???

Mirabelka je peckovina - rozumím správně, že před vařením a pasírováním nevypeckujeme? Že to nejde úplně dobře je jasné, hlavně u ne úplně zralých plodů....Ale přece jen - louhovat pecky varem....

PedroSanchez: toto je web verejny, kazdy uzivatel tychto stranok sa k receptom moze vyjadrit. Ak si sem chcete recepty ukladat"jen pro sebe", tak nie ste na spravnom mieste.
Myslim, ze mamlajda je dost skusena v kuchyni, vie, ze do marmelady nie je potreba pridavat vodu, ze pomalym varom sa ovocie rozvari. Vy mozete mat iny postup.

MamlajdaD: To si děláte legraci, ne? To že neznáte fyzikální jednotky a pletete si decilitry a litry je jedna věc, ale aby si s takovou jednoduchou marmeládou neporadil člověk, kterej vychodil alespoň základku je asi nemožný. Recept jsem si uložil jen pro sebe. Voda se tam přidává jen proto, aby se z počátku mirabelky nepřichytily, než začnou pouštět šťávu. Pokud jste ve škole dávala pozor, tak by vám mělo být jasné, že se v podstaně za celou dobu vaření téměř všechna odpaří (fyzika cca 5 ztřída ZŠ). Pokud jde o želítování a obsah pektinu v ovoci, asi taky víte, když už tak poučujete, že v různých fázích dozrávání ovoce je obsah pektinu v ovoci jiný, tedy v méně zralém ovoci je ho podstatně více a není potřeba Pektogel přidávat, čím více je ovoce zralé, tím je ho tam méně a marmelády želírují méně. Ještě k tomu Pektogelu, pokud umíte číst, je vždy na sáčku daného výrobce uvedeno na kolik kg ovoce je určen.

cathleen: jeden sáček, opraveno. Děkuji.

magdalenka: Možná jsem se přehlédla, možná to někdo opravil. Ale ať tak, či onak - pokud se mirabelky vypeckují a pokrájí (nebo umelou), žádná voda tam už není zapotřebí, jen se tím hodně prodlužuje doba vaření (a tím i náklady na spotřebu elekřiny). Bez přidání vody není potřeba ani přidávání pektinového přípravku, mirabelky želírují dostatečně. Ale to ty, jak tě znám, víš také! ;-):-8:-K

MamlajdaD: ja vidim 2 dl vody. Mozno uz po uprave. :-8

cathleen: Souhlasím s tebou, není uvedená ani značka (či výrobce) pektinového přípravku, ani množství. S tím by si žádná začínající kuchařka neporadila. A navíc vařit marmeládu a lít tam 2 litry vody? Tak jak jsem stará tak to jsem ještě neviděla. Přece když si doma vařím marmeládu, chci jí mít co nejlepší, chutnou a trvanlivou, aby se mi nekazila. To tento postup nezaručuje. :-(

Jako jedna ze surovin je uvedeno 1 pektinu. Co si pod tím představit, čeho jeden, jedna...?

Suroviny:
mirabelka, cukr, pektogel, kyselina citronová, skořice celá, badyán, koření hřebíček, voda, rum

Přidat fotografie receptu