Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Falešné "makronky"

Hodnocení receptu je 4,9 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

yanull yanull

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 442 kJ /
3 930 kcal
Bílkoviny25,21 g
Tuky259,28 g
Vláknina26,02 g
Cholesterol 383 mg
Sodík 301 mg
Sůl0,88 g
Sacharidy350,43 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do bílků pokojové teploty dáme špetku soli a začneme zašlehávat cukr. Ten přidáváme postupně, zde 3x.
Až je sníh pevný a dělají se v něm špičky, tak do něj zamícháme, už ale pouze stěrkou, kokos, maizenu a čokoládu.
Tyto tři suroviny nejprve vzájemně promícháme. Krok 2: Hmotu dáme do zdobícího sáčku nebo dortové zdobičky a na plech vyložený papírem stříkáme tvary, v průměru 2,5 cm. Krok 3: Troubu zahřejeme na 180 °C a vložíme do ní plech. Jakmile tvary vyskočí, tak v ten moment teplotu snížíme na 130 °C a dopečeme. Netrvá to dlouho, raději pohlídejte. Upečené musí být pevné a zespodu lesklé. Takto zpracujeme veškerou hmotu, nic se nelepí, není třeba papír mastit. Krok 4: Ten den nebo až druhý, ušleháme krém. Máslo vyšleháme s cukrem, přidáme 1-2 lžíce karamelu a nakonec ochutíme rumem. Vždy dva tvary tímto krémem vzájemně slepíme.

Zveřejněno 27. 9. 2020

Poznámka autorky yanull

Dosud jsem neměla odvahu upéci pravé makronky, tak tyto peču jako jejich náhradu. Na tomto receptu je bezvadné, že se nemusí sníh šlehat nad parou. Doporučuji misku s hmotou zakrýt, aby neosychala, ke konci trochu zhoustne a už jde hůře stříkat. Ale podaří se i tak. Čokoládu jsem nasekala v sekáčku, ale opravdu jemně, aby kousky neucpávaly zdobící špičku. Pokud je kokos jemně mletý, tak ho dávám tak jak je, když je hrubě namletý, proženu ho nutribulletem. Výsledek je jemný prášek. A makronky jsou pak hladké. Možná by šel použít i elektrický mlýnek na kávu, ale nemám vyzkoušeno.

Kokos lze nahradit i jemně namletými vlašskými ořechy. Krém můžete udělat i ze Salka, kávový nebo ten, který máte oblíbený. Do krému někdy místo cukru zašlehám Jesenku.

Po slepení uschovejte zakryté v chladu, nějaké krabici s víkem, nemusí být v lednici, vše se krásně rozleží a výsledek je, že se doslovy rozplynou na jazyku, prostě famózní. :-) Od jisté soutěže hodně používané, ale zde je tento výraz opravdu namístě. Pokud vyzkoušíte, dáte mi zapravdu.

P.S. Bílky jsou cca ze 4 vajec, mám domácí, jinak je to asi velikost L. Karamel jsem vyfotila, tento je s Jamajským rumem, tak už ho v krému nemám, ale do ostatních krémů rum dávám. Pochopitelně můžete použít jakoukoliv jinou náhražku. Z tohoto množství nastříkáte 3-4 plechy, záleží na velikosti.

Mne tlačil čas, ale pokud je chcete mít jednu jako druhou, na pečící papír obkreslete kolečka, ten pak otočíte a stříkáte podle šablony.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Falešné "makronky"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G3Dy

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Falešné "makronky"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G3Dy

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Frantiska: Eja 57: Takhle jsem to nemyslela. V posledních letech se už snad ani českým buchtám neříká buchty - všechno musí být cheesecake, tiramisu, pizza a podobně, přestože jde často o jídla, která jsou česká a mají své české názvy, ale jako bychom se za ně styděli. :-((

Dajda: no jelikoz jsem ty laskonky zacali vyrabet podle Francie, jako ostatne hodne dezertu za prvni republiky. Tak jsme světoví pořád.

makronky..laskonky...pusinky....to je asi jedno, bude to moc dobré:yes:
( za mne s jiným krémem, ale to je můj problém)

yanull: Když jsme ještě nebyli "světoví" , tak se laskonky dělaly doma přesně takhle jako pusinky. Nelákají snad k zakousnutí? ;-)

Dajda: Děvčata, určitá podobnost tu s laskonkami je, jen ne tvarem, ale zase někdo může namítnout, že do nich nepatří maizena a strouhaná čokoláda, proto jsem dala tento název, klidně i jiný může být, ale nechci slovíčkařit ;-):-K

Falešné "makronky"
No, pokud jsou už podle názvu falešné a navíc v uvozovkách, pak k nim nelze říci křivého slova, že :-8

ad. Poznámka:
"Na tomto receptu je bezvadné, že se nemusí sníh šlehat nad parou..."
Jedná se o tzv. francouzskou meringu a ani na pravé makronky jinou nepoužívám :-)

Jaké falešné makronky? :-O Krásná a nepochybně dobré, ale především tradiční české LASKONKY! <3

Suroviny:
bílek, sůl, kokos, cukr moučkový, škrob kukuřičný, máslo, cukr moučkový, karamel, rum

Přidat fotografie receptu