Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Feferonkový salát 2020

Hodnocení receptu je 5,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Magdon

Náročný

Doba přípravy 10080 min Doba přípravy: 10080 min

10080 min (10080 min příprava)

Suroviny

Porce: 9 x 100g

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 589 kJ /
2 531 kcal
Bílkoviny77,45 g
Tuky171,80 g
Vláknina12,20 g
Cholesterol 180 mg
Sodík 15,83 g
Sůl39,50 g
Sacharidy162,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vývar z koření, den předem:
bobkový list, nové koření, celý pepř a hořčičné semínko vhodíme do 0,5 l vody. Pokud chceme mít salát ostřejší, přidáme chilli papričky. Přivést k varu a mírně vařit 30 min. Po vychladnutí dát nescezené na noc do ledničky. Krok 2: Příprava cibule:
Do 0,5 l vody dát kyselinu citronovou, zahřívat k varu. Mezitím cibuli rozkrájet podélně napůl, půlky opět podélně na měsíčky. Vhodit do horkého roztoku, nechat povařit 2 minuty, scedit, cibuli propláchnout studenou vodou, tekutinu vylít. Krok 3: Vyrobíme papriko-cibulový salát:
Vývar z koření scedit, koření vyhodit. Doplnit vodou na 1 l, přidat ocet, sůl, cukr nebo sladidlo. Zahřát na 90-95°C.
Alespoň čtvrtinu paprik mají tvořit červené kapie, zbytek tenkostěnné odrůdy. Kromě kapií jiné silnostěnné odrůdy nebrat!! Při nákupu paprik lze s výhodou, pokud je stav příslušně zohledněn v ceně, vzít i ne úplně čerstvé zboží, povadlost naprosto není na závadu. Počítáme s odpadem při čištění, semeníky a stopky tvoří 15% hmotnosti, i víc. Salát má pálit jen lehce, chilli papričky tedy do směsi přímo použít nelze. Pokud jsme nesehnali rozumně pálivý materiál, v 1. kroku přiostříme kapsaicinem jen nálev, ve kterém bude paprika s cibulí nějakou dobu ležet. U syrových pálivých paprik je třeba počítat s tím, že naložením se pálivost může podstatně zmírnit.
Očištěné papriky nakrájené napříč na nudličky vhodit i s cibulí do horkého nálevu. Teplota klesne k 70°C, znovu zahřát na 85°C, držet přibližně na této teplotě po 30 min. Odstavit, nechat trochu zchladnout, scedit, tekutinu ve vodní lázni zchladit. Paprika bude stále poměrně tvrdá, později ale bude mít čas ještě změknout ve společnosti oleje. Zeleninu dát do vhodné nádoby, zalít nálevem, uzavřít, zbylý nálev vylít. Nechat v ledničce alespoň tři dny. Krok 4: Závěrečné smíchání:
Papriko-cibulovou směs scedit, nechat lehce okapat, nálev vylít. Do misky dát olej. Nakrájet Eidam na nudličky, ty průběžně sypat do oleje a míchat, aby se případné slepené kousky oddělily. Olej se sýrem přidat k zelenině, přihodit hrášek a míchat. Dochutit worcesterem, solí, mletým pepřem, cukrem. Dát do ledničky na další alespoň tři dny, příležitostně protřepat nebo lehce promíchat.

Zveřejněno 28. 9. 2020

Poznámka autora Magdon

Má to chutnat jako ten salát podle norem pro veřejné stravování z let 60-80tých. Nemá to být drahé, shánění surovin nemá být hon za chimérou. Těm, kdo mají domácí zdroje, lze jen fandit a trošku závidět.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Feferonkový salát 2020

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4Mg2

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Feferonkový salát 2020

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4Mg2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (1)

Spravil som tento šalát, chuťovo je to presne to čo sme si za komančov dávali v bufetoch, ja som pridal ešte pohárik nakladanych gulatych feferonov aby to malo lepšie grády. U mna spokojnosť, vďaka za recept! Pridávam foto. :yes:

Suroviny:
bobkový list, koření nové koření, pepř celý, semínka hořčičná, voda, kyselina citronová, ocet, sůl, cukr, paprika čerstvá červená, voda, olej, sýr eidam, hrášek sterilovaný, cukr

Přidat fotografie receptu