Suroviny
Porce: 9 x 100g
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 10 589 kJ / 2 531 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 77,45 g |
Tuky | 171,80 g |
Vláknina | 12,20 g |
Cholesterol | 180 mg |
Sodík | 15,83 g |
Sůl | 39,50 g |
Sacharidy | 162,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vývar z koření, den předem:
bobkový list, nové koření, celý pepř a hořčičné semínko vhodíme do 0,5 l vody. Pokud chceme mít salát ostřejší, přidáme chilli papričky. Přivést k varu a mírně vařit 30 min. Po vychladnutí dát nescezené na noc do ledničky. Krok 2: Příprava cibule:
Do 0,5 l vody dát kyselinu citronovou, zahřívat k varu. Mezitím cibuli rozkrájet podélně napůl, půlky opět podélně na měsíčky. Vhodit do horkého roztoku, nechat povařit 2 minuty, scedit, cibuli propláchnout studenou vodou, tekutinu vylít. Krok 3: Vyrobíme papriko-cibulový salát:
Vývar z koření scedit, koření vyhodit. Doplnit vodou na 1 l, přidat ocet, sůl, cukr nebo sladidlo. Zahřát na 90-95°C.
Alespoň čtvrtinu paprik mají tvořit červené kapie, zbytek tenkostěnné odrůdy. Kromě kapií jiné silnostěnné odrůdy nebrat!! Při nákupu paprik lze s výhodou, pokud je stav příslušně zohledněn v ceně, vzít i ne úplně čerstvé zboží, povadlost naprosto není na závadu. Počítáme s odpadem při čištění, semeníky a stopky tvoří 15% hmotnosti, i víc. Salát má pálit jen lehce, chilli papričky tedy do směsi přímo použít nelze. Pokud jsme nesehnali rozumně pálivý materiál, v 1. kroku přiostříme kapsaicinem jen nálev, ve kterém bude paprika s cibulí nějakou dobu ležet. U syrových pálivých paprik je třeba počítat s tím, že naložením se pálivost může podstatně zmírnit.
Očištěné papriky nakrájené napříč na nudličky vhodit i s cibulí do horkého nálevu. Teplota klesne k 70°C, znovu zahřát na 85°C, držet přibližně na této teplotě po 30 min. Odstavit, nechat trochu zchladnout, scedit, tekutinu ve vodní lázni zchladit. Paprika bude stále poměrně tvrdá, později ale bude mít čas ještě změknout ve společnosti oleje. Zeleninu dát do vhodné nádoby, zalít nálevem, uzavřít, zbylý nálev vylít. Nechat v ledničce alespoň tři dny. Krok 4: Závěrečné smíchání:
Papriko-cibulovou směs scedit, nechat lehce okapat, nálev vylít. Do misky dát olej. Nakrájet Eidam na nudličky, ty průběžně sypat do oleje a míchat, aby se případné slepené kousky oddělily. Olej se sýrem přidat k zelenině, přihodit hrášek a míchat. Dochutit worcesterem, solí, mletým pepřem, cukrem. Dát do ledničky na další alespoň tři dny, příležitostně protřepat nebo lehce promíchat.
bobkový list, nové koření, celý pepř a hořčičné semínko vhodíme do 0,5 l vody. Pokud chceme mít salát ostřejší, přidáme chilli papričky. Přivést k varu a mírně vařit 30 min. Po vychladnutí dát nescezené na noc do ledničky. Krok 2: Příprava cibule:
Do 0,5 l vody dát kyselinu citronovou, zahřívat k varu. Mezitím cibuli rozkrájet podélně napůl, půlky opět podélně na měsíčky. Vhodit do horkého roztoku, nechat povařit 2 minuty, scedit, cibuli propláchnout studenou vodou, tekutinu vylít. Krok 3: Vyrobíme papriko-cibulový salát:
Vývar z koření scedit, koření vyhodit. Doplnit vodou na 1 l, přidat ocet, sůl, cukr nebo sladidlo. Zahřát na 90-95°C.
Alespoň čtvrtinu paprik mají tvořit červené kapie, zbytek tenkostěnné odrůdy. Kromě kapií jiné silnostěnné odrůdy nebrat!! Při nákupu paprik lze s výhodou, pokud je stav příslušně zohledněn v ceně, vzít i ne úplně čerstvé zboží, povadlost naprosto není na závadu. Počítáme s odpadem při čištění, semeníky a stopky tvoří 15% hmotnosti, i víc. Salát má pálit jen lehce, chilli papričky tedy do směsi přímo použít nelze. Pokud jsme nesehnali rozumně pálivý materiál, v 1. kroku přiostříme kapsaicinem jen nálev, ve kterém bude paprika s cibulí nějakou dobu ležet. U syrových pálivých paprik je třeba počítat s tím, že naložením se pálivost může podstatně zmírnit.
Očištěné papriky nakrájené napříč na nudličky vhodit i s cibulí do horkého nálevu. Teplota klesne k 70°C, znovu zahřát na 85°C, držet přibližně na této teplotě po 30 min. Odstavit, nechat trochu zchladnout, scedit, tekutinu ve vodní lázni zchladit. Paprika bude stále poměrně tvrdá, později ale bude mít čas ještě změknout ve společnosti oleje. Zeleninu dát do vhodné nádoby, zalít nálevem, uzavřít, zbylý nálev vylít. Nechat v ledničce alespoň tři dny. Krok 4: Závěrečné smíchání:
Papriko-cibulovou směs scedit, nechat lehce okapat, nálev vylít. Do misky dát olej. Nakrájet Eidam na nudličky, ty průběžně sypat do oleje a míchat, aby se případné slepené kousky oddělily. Olej se sýrem přidat k zelenině, přihodit hrášek a míchat. Dochutit worcesterem, solí, mletým pepřem, cukrem. Dát do ledničky na další alespoň tři dny, příležitostně protřepat nebo lehce promíchat.
Zveřejněno 28. 9. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Feferonkový salát 2020
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4Mg2
Moje poznámka
Feferonkový salát 2020
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4Mg2
Nejnovější recepty
Kuřecí steak s pečenou řepou
Přidáno před 2 hodinami
Treska s květákovým pyré
Přidáno před 4 hodinami
Kořeněné cukroví
Přidáno před 5 hodinami
Vánoční stromečky
Přidáno před 7 hodinami
Tvarohové linecké koláčky
Přidáno před 8 hodinami
Polévka z červené řepy s rajčaty a pohankou II.
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Čech na výletě v Dubaji ochutnal virální dubajskou čokoládu: Prozradil nám, kolik za ni zaplatil i jestli stojí za ten humbuk kolem
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Luxusní štědrovečerní večeře pro zdravý spánek
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Palačinky s džemem
kristyna.potenska před 4 hodinami
Minutkové kuřecí nudličky
Kratochvilka před 4 hodinami
Kuřecí stehna z horkovzdušné fritézy
Papaja5 před 6 hodinami
Masové koule v kari omáčce
ricci před 6 hodinami
Báječná jatýrka na slanině
Kava 2 před 7 hodinami
Vepřová plec po Bakoňsku
mamina58 před 8 hodinami
Jablková buchta s čokoládou
Noumik před 21 hodinami
Peřinková buchta s pudinkem
Lili. před 22 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Lili. před 22 hodinami
Výborná vánočka z domácí pekárny
Eddie122 před 23 hodinami
Suroviny:
bobkový list,
koření nové koření,
pepř celý,
semínka hořčičná,
voda,
kyselina citronová,
ocet,
sůl,
cukr,
paprika čerstvá červená,
voda,
olej,
sýr eidam,
hrášek sterilovaný,
cukr
Komentáře (1)