Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rodinná zelňačka

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

yanull yanull

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min

90 min (90 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 169 kJ /
1 236 kcal
Bílkoviny18,29 g
Tuky77,93 g
Vláknina23,34 g
Cholesterol 250 mg
Sodík 111 mg
Sůl0,25 g
Sacharidy107,14 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Den předem v PH (pomalý hrnec) s minimálním množstvím vody dáme ovařit uzené koleno. Uložíme ho do chladna, spolu s rosolem, který tam vznikne. Krok 2: Druhý den na rozpuštěném sádle vyškvaříme kostičky slaniny, necháme rozvonět kmín, nové koření a bobkový list. Přidáme nakrájené cibule, až zesklovatí, zasypeme lžící cukru a necháme zkarameliozovat. Na cibulový základ dáme mletou papriku, mouku a zlehka osmažíme. Zalijeme vodou, povaříme, osolíme, přidáme ztuhlý rosol z ovařeného kolena, chilli papričky, na drobné kostičky nakrájené brambory a necháme vařit. Krok 3: Ze sáčku zelí "vyždímeme" nálev, ale zelí neproplachujeme. Na prkýnku ho překrájíme na menší části, aby při jídle neviselo ze lžíce. Jakmile jsou brambory měkké, přidáme pokrájené zelí a chvíli povaříme. Vložíme nakrájené maso. Kůži tam nedávám, ne každý ji má rád. Nakonec zalijeme smetanou, necháme přejít varem, odstavíme a dochutíme.

Zveřejněno 17. 11. 2020

Poznámka autorky yanull

Této zelňačky je z uvedených surovin 6 l hrnec. Vím, že zelňačku vaří každý tu svoji, oblíbenou, ale stejně jako jsem několik let ladila bramborový salát, tak podobně jsem postupovala i u této polévky, dokud jsem nebyla spokojená s její chutí. Protože ne vždy je k dispozici uzené koleno nebo žebra, lze nahradit pikantními klobásami. Brambory dávám odrůdu B nebo C, které se částečně rozvaří a polévku trochu zahustí. Zelí by mělo v polévce lehce chroupat.

Vařím ji ke spokojenosti celé rodiny, s bratrem děláme výměnný obchod, já zelňačku, on má "vytuněné" bramboráky. Nechci, aby to vyznělo vychloubačně, ale několik let ke mně jezdila Jituška (hosta). Tak jsem ji taky tuto polévku uvařila a poslala po ní i jejímu manželovi a dostalo se mi pochvaly, že lepší zelňačku v životě nejedl. Ještě dnes mě to při vzpomínce hřeje u aorty,

Třeba si na ní pochutnáte také i vy.

Polévka je nejlepší druhý den, rozleželá, možná i třetí by byla ještě lepší, ale toho se ještě nedočkala :-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rodinná zelňačka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JvQK

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rodinná zelňačka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JvQK

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

yanull: děkuji

<3

Och:yes:
Máš tu někde ten svůj brsalát? Nemůžu ho najít...

Suroviny:
koleno vepřové uzené, slanina uzená, cibule, brambory, mouka polohrubá, zelí kysané, cukr krupice, paprika sušená sladká, kmín celý, koření nové koření, bobkový list, pepř bílý mletý, chilli paprika sušená, smetana ke šlehání

Přidat fotografie receptu