Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

"Špikovaný" sladký koláč

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

yanull yanull

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie128 kJ /
31 kcal
Bílkoviny0,24 g
Tuky0,80 g
Vláknina1,60 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 12 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy4,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Klasickým způsobem zaděláme kynuté těsto. Nemělo by být moc tučné a hutné. Krok 2: Jakmile vykyne, dáme ho na vyšší plech, pěkně vymazaný máslem, lehce vysypaný třtinovým cukrem a necháme ještě kynout.
Až se tak stane, z ledničky vyndáme hodně tuhé máslo, ze kterého krájíme špalíčky. Ty zapracujeme do těsta, jako kdybychom špikovali maso, pomáhala jsem si ostrým a úzkým nožem, šlo to dobře. Je potřeba tam udělat zářez, protože máslo má snahu měknout, tudíž je třeba pracovat rychle. Krok 3: V misce promícháme plátky mandlí, lžičku skořice a třtinový cukr. Touto směsí posypeme celý povrch a dáme do trouby vyhřáté na 180 °C upéci.

TIP: Nejlepší recepty z kynutého těsta

Zveřejněno 18. 11. 2020

Poznámka autorky yanull

Včera jsem pekla dukátové buchtičky, Zbylo mi těsto o váze cca 250 g a tak jsem si vzpomněla, že bych mohla zkusit, co jsem kdysi viděla na netu, pochopitelně už nevím název, strejda z Německa byl na návštěvě, :-( ale šla jsem do toho.

Můžu potvrdit, že se jedná o velkou dobrotu, těsto je nadýchané jako obláček, voní máslem, které se do něj vsákne, na povrchu je křupavá krusta, spodek je lehce zkaramelizován po rozpečeném cukru. Toto byl jen zkušební vzorek, ale příště ho upeču aspoň do dvou forem nebo na velkém plechu.

Stupně pečení jsem odhadla, protože já nyní topím ve sporáku dřevem a tak vše peču v něm. Nedočkavě jsem krájela ještě vlažné, ale i dnes je těsto stále nadýchané a koláč výborný. Bylo to rychlé využití zbytku těsta, tvaroh i povidla jsem měla v lednici studené a toto bylo hned. Pokud vyzkoušíte, litovat nebudete, budu ho v adventním čase střídat s vánočkami.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

"Špikovaný" sladký koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PBQA

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

"Špikovaný" sladký koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PBQA

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (3)

Úžasný nápad! Až se sliny sbíhají! :yes::yes::yes::-D:-K:-K:-K;-)<3<3<3:-D

:-K je to úžasný nápad. Také mi často zbývá těsto, jeden tam nechce mandle, jinému vadí rozinky / babičko, ty mouchy mi, prosím, vyber/ atd. a tak zadělávám velké množství a teprve pak ho dělím a dál zpracovávám. Moc mě recept nadchl.:yes::yes:
Odpoledne jsem chtěla péci bábovku, ale tohle bude lepší!!

Musela to být úžasná a voňavá dobrota...jak to čtu. A moc se mi líbí příběh v poznámce :-D vidím ty točící se kolečka v hlavě - kam s ním, co s ním?

Suroviny:
těsto kynuté, máslo, cukr třtinový, mandle plátkové, skořice

Přidat fotografie receptu