Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynutý makový květ

I z obyčejného kynutého těsta můžeme při troše šikovnosti vytvořit moučník, který bude hoden obdivu. Maková nádivka je zde zvolena záměrně, protože se neroztéká a nechá vyniknout odlišné barevnosti .

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Napalsko

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min Bez doby kynutí

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava, Bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 930 kJ /
4 046 kcal
Bílkoviny107,46 g
Tuky155,58 g
Vláknina52,70 g
Cholesterol 444 mg
Sodík 638 mg
Sůl1,50 g
Sacharidy527,71 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mléko, droždí, cukr a 20 g hladké mouky necháme v teplém mléce vzejít v kvásek.
Jakmile je kvásek vykynutý, zamícháme do něj žloutky s olejem, směs vlijeme do mísy s moukou a solí. Vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Po vykynutí ještě jednou vymísíme a necháme znovu těsto vykynout. Krok 2: Do vařícího mléka nasypeme mák a krátce povaříme. Vmícháme povidla, případně podle chuti můžeme dosladit, přidat trošku mleté skořice. Nádivka nesmí být řídká, radši hustější, tak, aby se dala roztírat. Krok 3: Nakynuté těsto rozdělíme na čtyři stejné části a každou rozválíme na kruh.
První těstovou placku položíme na plech s papírem na pečení a potřeme třetinou makové nádivky. Přikryjeme druhou plackou, potřeme druhou třetinou nádivky a totéž ještě jednou zopakujeme. Nahoru položíme čtvrtou placku. Krok 4: Skleničkou vyznačíme uprostřed kolečko a od něho směrem ke kraji kruhu rozkrájíme na 16 stejných částí.
Vezmeme dva sousední proužky a otočíme je směrem od sebe (na opačné strany) o 180°. To uděláme celkem osmkrát, s každou dvojicí nakrájených proužků.
Necháme ještě asi 10 minut nakynout. Krok 5: Troubu nahřejeme na 180 °C. Krok 6: Rozmícháme bílek a potřeme ním povrch koláče. Kolem koláče dáme dortový kruh, který vymažeme olejem. Kruh dáváme proto, aby se koláč při pečení pěkně nafoukl do výšky.
Pečeme asi na 180-190 °C 30 minut.
Po upečení můžeme potřít rozpuštěným máslem s rumem. Dodá koláči výbornou chuť a jemnost.

TIP: Moučníky a dobroty s mákem - závin, řezy nebo makovec

Zveřejněno 23. 11. 2020

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynutý makový květ

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VLNz

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynutý makový květ

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VLNz

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (1)

Suroviny:
mouka polohrubá, sůl, cukr, droždí čerstvé, mléko, olej, žloutek, mák mletý, mléko, povidla švestková, cukr, skořice, bílek

Přidat fotografie receptu