Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koložvárské zelí na způsob UFO

Hodnocení receptu je 4,4 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

pecmaniak pecmaniak

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

Suroviny

Porce: 6-8

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 202 kJ /
3 872 kcal
Bílkoviny185,98 g
Tuky209,53 g
Vláknina62,48 g
Cholesterol 714 mg
Sodík 11,00 g
Sůl26,96 g
Sacharidy292,77 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ryžu (ak nemáme zvyšnú uvarenú) uvaríme v nádobe do polomäkka.
Klobásu nakrájame na kolieska, trocha opečieme v UFO disku alebo na panvici a odložíme nabok. Kapustu podľa potreby premyjeme a necháme odkvapkať. Krok 2: K zvyšnej masti z klobásy pridáme ešte trocha inej masti, pridáme kapustu a dusíme.
Slaninu nakrájame na kocky, vypečieme z nej masť, pridáme drobné kocky červenej cibule a jemne upražíme. Ku koncu pridáme aj prelisovaný cesnak a mleté mäso, ktoré pečieme dobiela. Posypeme mletou červenou paprikou, čiernym korením, soľou podľa chuti a podľa slanosti klobásy a slaniny. Premiešame a ragú už máme hotové. Krok 3: K ragú môžeme primiešať ryžu, ja však radšej ingrediencie vrstvím, nielenže to lepšie vyzerá, ale aj chutí. Krok 4: UFO vymastíme masťou alebo olejom. Postupne v disku na seba vrstvíme kyslú kapustu, ragú, ryžu a kolieska klobásy, ktoré potrieme polovicou smotany. Tento postup opakujeme (kapusta, ragú, ryža, kapusta a druhá polovica smotany). Nakoniec pridáme kolieska klobásy a mletú papriku. Krok 5: Pečieme v uzatvorenom disku v rúre na 180 stupňoch alebo v teplej pahrebe približne 50-60 minút. Vyhasínajúce uhlíky môžeme klásť aj navrch disku, horná vrstva smotany tak nadobudne krásnu zlatistú farbu.

Zveřejněno 1. 12. 2020

Poznámka autora pecmaniak

Kyslá kapusta je jedným z najlepších zdrojov vitamínu v zimnom období, takže sme ju aj tento rok pripravili 40 l keramickú nádobu. Ak sa nám zvýšila uvarená ryža a v chladničke máme mleté mäso, potrebujeme pridať iba pár drobností a chutné jedlo je na svete. Úžasná koložvárska kapusta sa dá pripraviť v UFO disku na pečenie v rúre, ale aj na záhrade či počas túry v pahrebe.

https://www.pecmaniak.store/kolozvarska-kapusta-na...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Koložvárské zelí na způsob UFO

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PB64

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Koložvárské zelí na způsob UFO

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PB64

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

:-K magdalenka: hned bych si ji koupila a ochutnala, ale tady jsem ji nikde neviděla. Byla to naprosto jedinečná, úžasná a nezapomenutelná chuť. Já ji milovala.
:-K Eja57: jj, jsem sice pořád mladá, ale už hóóódně dlouho. V té konzervě byla také rýže, ale promíchaná s mletým masem - vytvarováno do kuličky.

Nadja: Z Maďarska sme kedysi tie konzervy koložvárskej kapusty dovážali. Aj teraz ich ešte vyrába Globus konzerváreň v Budapešti, sem tam kúpim na dovolenku. Ale som presvedčená, že to už chuťovo nie je "ono".

Eja57: Moje tchýně to vařila dost často, od dětství žila v Maďarsku a tak se na ni nalepila maďarská kuchyně, se vším všudy!
V jejím podání to bylo tak mastné a syté, že jsem to nemohla, ale všichni ostatní to přímo .... až do posledního drobečku.

Nadja: Ty už taky hodně pamatuješ:-D nooo, byla moc dobrá...ona ta kombinace zelí + rýže + to ostatní není pro české jazýčky úplně obvyklá, ale je to jedno z mých nejoblíbenějších jídel...nejlépe v malé hospůdce v Maďarsku, ale moje mi chutná taky

O disku jsem vygooglila toto: https://chameleonsk.wordpress.com/2013/12/08/disk-... a https://www.pecmaniak.store/co-je-happy-flame-ufo-....
Pro použití na sporáku by asi odpovídala dubleta.
Kdysi se prodávalo Kološvárské zelí v plechovce za 6,40 Kčs a móóc mi chutnalo, ale bylo trochu jiné: v zelí byl kousek moravské klobásky, kousek libového vepřového a kulička z mletého masa. ;-)

Eja57: Tradičné miesto pre prípravu jedla v UFO disku na pečenie je popol, alebo dohasínajúca pahreba ale môžeme použivať všade, kde je dosť tepla k tomu, aby sa ingrediencie v jeho vnútri podusili, uvarili. Možná to zkuste najít takto: Happy Flame UFO. Výborná vec aj cez zimu ;-)

UFO disk - našla jsem odkaz, že existuje pouze jeden výrobce, ale toho už jsem nenašla...určitě je zajímavý především na použití na venkovním ohništi - trouba je asi spíše jen náhradní varianta, rozumím správně?
Ale :yes: by mi chutnalo, moje oblíbené jídlo:yes: a souhlasím, vrstvit, nemíchat,...až na talíří

Suroviny:
zelí kysané, slanina uzená, cibule červená, česnek, plecko vepřové, paprika sušená sladká, rýže, smetana, klobása uzená, sůl, pepř mletý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu