Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řepánky po našem

Hodnocení receptu je 4,0 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 281 kJ /
4 847 kcal
Bílkoviny133,75 g
Tuky210,26 g
Vláknina59,30 g
Cholesterol 540 mg
Sodík 306 mg
Sůl0,64 g
Sacharidy554,52 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Náplň: řepu oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle do kastrolu, přilijeme mléko a povaříme téměř doměkka s cca třemi lžícemi cukru, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Kdo má rád skořici, může též trošku přidat. Přisypeme mák, přidáme citronovou šťávu, která dodá náplni svěžest a vše společně krátce podusíme. Rozinky předem namočíme v rumu, pokud jsou velké, překrájíme na menší kusy a vmícháme do směsi. Kdo rozinky nerad, prostě je vynechá. Směs necháme zchladnout. Krok 2: Do mísy nasypeme mouku s citronovou kůrou, cukry a solí, promícháme, uděláme uprostřed důlek, do kterého rozdrobíme droždí, které zalijeme polovinou mléka a necháme vzejít kvásek. Krok 3: Pak přidáme ostatní ingredience (vychladlé brambory nastrouháme najemno) a vymícháme hladké, nelepivé těsto, které necháme v teple pod utěrkou nakynout. Krok 4: Po nakynutí těsto opět propracujeme, rozdělíme na stejně velké dílky, které plníme vychladlou náplní, dobře uzavřeme, spojem dolů pokládáme buchtičky - řepánky, do olejem dobře vymazaného pekáčku, těsně vedle sebe. Krok 5: Necháme ještě krátce kynout, pak upečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů do zlatova a ještě teplé potřeme máslovo-rumovým potěrem, který připravíme smícháním rozpuštěného másla s rumem (postačí lžíce másla v pevném stavu smíchaným s troškou rumu z namočených rozinek).
Kdo rád sladké, před podáváním může řepánky pocukrovat moučkovým cukrem.

Zveřejněno 13. 12. 2020

Poznámka autora recepty73

Kdo chce, může řepánky skládat na plech, vyloženým pečícím papírem kus od sebe a tím místo řepánkových buchtiček, vytvořit a upéct malé bochánky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Řepánky po našem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BkQk

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Řepánky po našem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BkQk

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Až na ty rozinky. Miluji řepánky od malička, ale nikdy tam žádná kuchařka nedávala rozinky nebo citronovou kůru.🤔

cathleen: ...děkuji :-K:-K:-K

Řepánky jsem vždycky chtěla ochutnat....tyhle bych ochutnala určitě ráda :yes: Moc pěkně popsaný postup!

Suroviny:
mouka hladká, brambory, kůra citronová, sůl, cukr krupice, cukr vanilkový, rum, vejce, mléko, máslo, droždí, řepa cukrová, mléko, mák mletý, cukr krupice, kůra citronová, rozinky, rozinky, rum, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu