Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřovka z papiňáku - pomazánka nebo polotovar

Hodnocení receptu je 4,5 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 796 kJ /
4 731 kcal
Bílkoviny637,95 g
Tuky206,48 g
Vláknina42,30 g
Cholesterol 1,05 g
Sodík 1,72 g
Sůl4,13 g
Sacharidy71,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso pokrájíme na kostky či nudličky, osolíme, pokmínujeme a dáme do rozpáleného tlakového hrnce s rozpuštěným sádlem osmažit, občas promícháme. Krok 2: K masu přisypeme na kostičky pokrájenou cibuli, drobně nasekaný česnek, tymián, vše promícháme a necháme rozvonět. Poté papiňák uzavřeme a pod tlakem vaříme podle výkonu hrnce cca 25 - 45 minut. Čas dušení se odvíjí od výkonu tlakového hrnce a též dáme pozor na "vysyčení" tekutiny při natlakování. Některé hrnce mají větší úbytek páry při vaření, jiné téměř žádné. Já vůbec nepodlévám, maso a cibule pustí svoji šťávu a podlévání je naprosto zbytečné, až nevhodné. Prostě každý zná ten svůj "tlakáč" a podle něj se přizpůsobí. Krok 3: Maso by po uvaření mělo být křehké jako dortík a pod vidličkou by se mělo rozpadat. Pokud ne, ještě chvíli povaříme pod tlakem. Jediné, čemu již budeme věnovat pozornost, je vyndání vyvařených snítek tymiánu (pokud jsme nepoužili lístečky sušeného) a případnému dosolení dle chuti. Krok 4: Takto připravené maso můžeme podávat s bramborem a okurkovým salátem, nebo z něj můžeme připravit takové to "rizoto" po česku, kdy maso vložíme na dozlatova osmaženou cibulku a přisypeme vařenou rýži. Vynikající jsou i bramborové nebo kynuté knedlíky, plněné touto vychladlou vepřovou směsí. Krok 5: Jestliže chceme vepřovku použít jako pomazánku, tak již takto připravené horké maso promícháme, ono se pohybem vařečky, vidličky, šťouchadla rozmělní na ještě menší kousky a necháme ho vychladnout. Už po vychladnutí je už tento základ vynikající a můžeme ho mazat na krajíce čerstvého chleba a podávat se zeleninovými saláty, sterilovanou zeleninou... a nebo ho po částech odebírat a dochucovat dle vlastní chuti: plnotučná hořčice, kozí rohy, nakládaná kapie či okurky, chilli pasta...

Zveřejněno 16. 12. 2020

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřovka z papiňáku - pomazánka nebo polotovar

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3Mn9

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřovka z papiňáku - pomazánka nebo polotovar

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3Mn9

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
kost, maso, cibule, česnek, kmín drcený, pepř mletý, tymián

Přidat fotografie receptu