Kynutý pletenec s ořechovou nebo makovou náplní - pečený ve formě
Pletenec pečený ve formě nás na řezu zaujme krásnou kresbou náplně. Pro tento moučník jinak řečený "babka" si můžeme zvolit náplň ořechovou, makovou, povidlovou, tvarohovou nebo jen před svinutím těsto potřít máslem a posypat skořicovým cukrem.
Suroviny pro 1 kus
chlebíčková forma 30x12 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 996 kJ / 2 867 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 72,98 g |
Tuky | 154,29 g |
Vláknina | 18,90 g |
Cholesterol | 397 mg |
Sodík | 756 mg |
Sůl | 1,69 g |
Sacharidy | 266,38 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do vlažného mléka přidáme z už odváženého množství lžíci cukru a lžíci mouky, rozdrobíme droždí a promícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplejším místě vzejít kvásek.
Krok 2: Do mísy prosijeme mouku, smícháme se špetkou soli a cukrem. Přidáme vzešlý kvásek, vejce a rozpuštěný, ale vlahý tuk. Zaděláme vláčné těsto, můžeme použít ruční šlehač s hnětacími háky. Mísu překryjeme utěrkou a těsto necháme vykynout.
Krok 3: Ořechy jemně nastrouháme a vmícháme je do vařícího mléka s cukrem a vanilkovým cukrem, dochutíme skořicí. Krátce povaříme a rendlík odstavíme.
Krok 4: Po částečném zchladnutí vmícháme rum a zahustíme buď jemnou světlou strouhankou nebo jemně nastrouhanými piškoty.
Krok 5: Ochutnáme a případně dosladíme, obzvlášť, pokud se zahušťovalo strouhankou. Vždy dáváme méně cukru, dosladit jde vždy. Je ale třeba pamatovat, že je sladké i těsto.
Krok 6: Vykynuté těsto na lehce pomoučeném vále rozválíme do obdélníkového tvaru, potřeme náplní a důkladně svineme.
Krok 7: Závin po celé délce, až na malý kousek zkraje, ostrým nožem rozkrojíme na dva stejně velké prameny (viz foto). Pokud používáme silikonový vál, tak překrojíme na nějaké jiné podložce, ať vál neprořízneme.
Krok 8: Prameny spleteme do copu a vložíme do chlebíčkové formy, kterou jsme vyložili papírem na pečení. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
Krok 9: Troubu předehřejeme na 180 °C.
Krok 10: Po vykynutí povrch potřeme rozpuštěným máslem a vložíme do trouby.
Krok 11: Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 35 minut při 170 °C. Tyto údaje jsou pouze orientační.
Krok 12: Upečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta).
Krok 13: Po upečení formu vyjmeme z trouby a pletenec necháme alespoň částečně zchladnout ve formě. Pak ho můžeme přemístit na mřížku a nechat zchladnout důkladně.
Zveřejněno 2. 1. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kynutý pletenec s ořechovou nebo makovou náplní - pečený ve formě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8RZr
Moje poznámka
Kynutý pletenec s ořechovou nebo makovou náplní - pečený ve formě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8RZr
Nejnovější recepty
Vajíčková pomazánka se sýrem
Přidáno před 3 hodinami
Barevná ďábelská vajíčka
Přidáno před 6 hodinami
Boží milosti
Přidáno před 18 hodinami
Hrášková pomazánka s Lučinou
Přidáno před 20 hodinami
Velikonoční nádivka s kopřivami
Přidáno 20. 4. 2025 06:50
Velikonoční minizákusky
Přidáno 20. 4. 2025 06:38
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nejjednodušší halušky/nočky
Evicka348 před 41 minutami
Medové perníčky
Kremrole před 1 hodinou
Moravské zelí
JuliePetule před 3 hodinami
Nejlepší bramboráky jaké znám
Buba48 před 3 hodinami
Šlehačkový beránek
LucietaTom před 4 hodinami
Biskupský chlebíček II
LucietaTom před 4 hodinami
Klasické palačinky
Coolbins před 6 hodinami
Argentinská křídla
wimra před 6 hodinami
Kuře na paprice s hráškem
Moanka před 7 hodinami
Gnocchi s brokolicí, nivou a zakysanou smetanou
Vacice93 před 14 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
sůl,
cukr moučkový,
mléko,
vejce,
máslo,
droždí čerstvé,
máslo,
ořechy vlašské,
mléko,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
skořice mletá,
strouhanka,
rum
Komentáře (22)